Butan Krallığı
Ülkenin resmi adı Butan Krallığı’dır Kırallık ilk bağımsızlığını 8 Ağustos 1949’da almıştır. Ülke yönetim biçimi ise Meşruti Monarşidir. Ülkenin halk arasındaki yerel adı, “Druk Yul (Barışçıl Ejderhanın Ülkesi)” olarak bilinir Ülkenin Başkenti Timpu’dur.
Butan Krallığının nüfusu 2018 yıllında yapılan nüfus sayımına göre 800 bindir. Nüfusun etnik dağılımı ise %50 Ngalop (Bhote), %35 Nepalli, %15 yerli veya göçmen kabilelerdir. Ülkenin dini inancı %75 Budizm, %22 Hinduizm, %3 diğerleridir.
Güney Asya’da Hindistan ile Çin arasında yer almaktadır. Ülke Hindistan’dan 659 km uzaklıkta olup, Çin ile arası 477 km’dir. Ülke, dağlık bir arazi üzerine kuruludur. Ancak iklim çeşitlilik göstermektedir. Kuzey ovalarda tropikal iklim hakimdir. Orta kısımdaki vadilerde kışlar soğuk, yazlar sıcak geçer.
Ülkede kereste, alçıtaşı, kalsiyum karbür, hidro güç sanayileri vardır. Ülkedeki tarıma elverişli alan oranı ise %2, otlaklar %6, ormanlık arazi %66 kadardır. Ülkedeki arazilerin sadece 340 km² kadarı sulanabilmektedir.
Butan halkının erkeklerinin geleneksel kıyafetleri kalın, dize kadar uzanan kaftanlar, kadınlarının ise uzun elbiselerdir. Bir kişinin statüsü ve sosyal seviyesi, sol omzunun üzerindeki fular ile belli olur. Sıradan insanlar beyaz fularlar takarlar, soylu insanlar ve rahipler ise sarı.
Butan halkının çoğu Budisttir. Bu din tüm hayvan dünyasına saygı duymayı öğrettiğinden, vejetaryenlik orada gerçekten yaygındır. Ana ve temel yemek pilavdır. Normal pirinç bu kadar yükseklerde yetişemez, bu yüzden insanlar oldukça sert ve kendine has bir tada sahip olan kırmızı pirinç yetiştirir.
Butan halkı oldukça fazla çay tükettiğinden, siyah ve yeşil çayları tuz, karabiber ve bir kaşık tereyağı ile içerler
Butan Krallığında kadınlara saygı duyulur. Miras geleneği bunu kanıtlar. Evler, hayvanlar ve topraklar gibi tüm mülkler ve eşyalar, en büyük kıza verilir, erkek çocuğa değil.
Butan’da herhangi bir kimyasal ürünü ithal etmek veya kullanmak yasalara aykırıdır. Yani kullandıkları her şey ülke içinde yetiştirilir ve tamamen doğaldır.
Butan’da bir yabancıyla evlenmek yasaktır. Kral, benzersizliklerini ve dünyanın geri kalanından izole olan yaşamlarını korumak için elinden geleni yapar.
Düğün töreni sırasında rahipler mantra okurlar. Bu sürecin yeni evlilerin sıkı bir zihinsel bağ kurmaları sağladığına inanılır. Ayrıca, yerel olarak üretilen bir içkinin tanrılara sunulduğu bir Changphoed ritüeli vardır. İçki tanrılara sunulduktan sonra gelin ve damat tarafından servis edilir. Gerekli tüm ritüeller yerine getirildikten sonra, çift aile olur. Ayrıca evlendiklerinde damat ve gelin, gelinin evinde yaşamaya başlar ve yeterince para kazandıklarında başka bir eve geçerler.
Butan halkı evlerini dekore etmeyi sever. Duvarlara kuşlar, hayvanlar ve farklı desenler çizerler. Geleneksel bir Bhutan evi, 3 katlı ve küçük bir yapıdır. Zemin kat, hayvanlar içindir, yaşam alanı ikinci katta yer alır ve üçüncü kat saman depolamak için kullanılır.
Butan Vizesi
Butan diğer ülkeler gibi vize alıp hemen girebileceğiniz bir yer değil. Yanlış bilinenlerden biri de Butan’ın her yıl ülkeye belli sayıda turist kabul ettiği; böyle bir şey yok. Fakat kültürü ve doğal hayatı koruyabilmek için devlet politikası olarak yüksek getirili; ama az sayıda turist istiyorlar. Ziyaretçilerin kalacakları gün başına turizm acentelerine belli bir miktar para yatırmaları gerekiyor. Bunu yapabilmek için de Butan’da bulunan yetkili bir turizm firması ile anlaşmanız gerekiyor. Firmadan satın alacağınız paketler için minimum tutarları yine Butan devleti belirlemiş durumda. Örneğin minimum 3 kişi olması durumunda kişi başı konaklayacağınız her gece için 250 USD ödemek zorundasınız. Kişi sayısı daha düşük olursa fiyat artıyor. Bu fiyatın içerisine en az 3 veya 4 yıldızlı otellerde konaklama ve yemek giderleriniz, kara yolu ile yapacağınız iç transferleriniz ve rehberlik hizmeti dahil, vize ücreti ise hariçtir.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.