Bir Kamyon Şoförü: “Bir Daha Asla Sincan’a Teslimat Yapmayacağım”

Çin, 2007, Sincan Özerk Bölgesi’nde bir petrol kamyonu. Arka planda Dafancheng rüzgar enerjisi santralinden türbinleri görülmekte. Sincan bölgesi, Rusya, Afganistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan ve güneyde Pakistan ile sınır komşusu olan önemli bir ticaret bölgesi merkezidir. Fotoğraf: China Photos / Getty Images

ÇİN’İN “HER KÖŞESİ BİR KONTROL NOKTASI”

Bir tanker şoförü, The Epoch Times’a verdiği röportajda, “Bir daha asla Sincan’a gitmem” dedi.” Sincan’a geldiğinizde her köşede kontrol noktaları var. Her okulda, her hükümet biriminde ve her kapıda silahlı polisler konuşlanmış durumda.

Çinli tanker sürücüsü Lu Ming’in verdiği bir röportaj, Çin’deki totaliter gözetimin boyutunu ortaya koyuyor. Lu Ming Sincan’ın güney batısındaki Pakistan ve Hindistan sınırındaki Shandong sahil eyaletindeki Yecheng’e mazot teslim etti.

Bu, yaklaşık 9.000 kilometrelik bir yolculuk. Bu mesafe kabaca Berlin’den Güney Afrika’ya olan mesafeye eşdeğer. O, Çinin bir kıyısından başlayarak, tüm kuzey Çin’i geçmek zorunda kaldı. Lu, dağlardaki 400 kilometre dışında, yolun tamamını polis refakati eşliğinde kat etti.

Lu Ming, The Epoch Times ile yaptığı röportajda, “Yemin ediyorum size, ben asla bir daha Sincan’a gitmem, dedi. Sincan’a gittiğinizde her köşede kontrol noktaları var. Her okulda, her hükümet biriminde ve her kapıda silahlı polisler var”, yorumunda bulundu.

Lu, her benzin istasyonunun bir hapishaneyi andıran dikenli tellerle çevrili olduğunu söyledi. İnsanlar benzin almak istiyorlarsa kendilerini, kimlik vasıtasıyla tanıtmaları gerekiyor.

Kendisi, Sincan’a girdikten sonra kamyonunun kapısı polis tarafından mühürlenmiş. Yolculuk boyunca Lu’nun kamyondan inmesine veya bir şey yiyip içmesine izin verilmemiş. Oradaki en yakın ilçeye varır varmaz, polisler tüm belgeleri görevlilere teslim etmiş.

Lu, “Her kontrol noktasında kimlik kontrollerinden, QR kod taramasından v.s geçmek zorunda kaldım… Bir bölgeden diğerine yönlendirildim” dedi.

“Bir şekilde tuvalete gitmem gerekiyordu, değil mi? Çünkü bu bir ihtiyaç, fakat buna katlanmak zorundasın, dediler. Daha fazla tutamayınca beni takip eden polis arabasına korna çaldım. Servis alanına gittiğimizde kapı mührünü sökmüş. Sonra tekrar mühürlediler.”

Sincan yolculuğundan önce, tankeri Wengzhou’da sürüyordu. Seyahat rotalarını kontrol etmek için büyük veri sistemlerini kullanan Çinli yetkililer, daha sonra Wengzhou’da COVID-19 vakaları arttığı için, onun cep telefonunu takip ettiler ve etiketlediler.

Yecheng İlçesi sınırına girer girmez, Yecheng dinlenme alanında tekrardan bir DNA testinden geçmek zorunda kaldı. Lu, “Kamyonuma başka hiçbir aracın yaklaşmasına izin verilmedi. Özel görevli bir şahıs, üzerimde nükleik asit testi yaptı… Dinlenme alanının otoparkına gitmem ve orada bir gece geçirmem istendi. Ertesi gün test sonucu çıkana kadar ayrılmama izin verilmedi. “Testten sonra, Lu, yolculuğuna devam etmeden önce kamyonda yedi günlük karantinaya katlanmak zorunda kaldı.

Lu, ham mazotun yakıtını Çin-Hindistan sınır çatışmasının yaşandığı yere teslim etti ve orada konuşlanan birliklerin bir askeri üs kurmaya hazır olduğunu söyledi. Oradaki askeri alan, polis ve askerler tarafından sıkı bir şekilde korunuyordu. Lu, “Yakıt deposundan bir buçuk ila üç kilometrelik bir mesafede, mayın tarlaların bulunduğunu,” söyledi. Görevliler mazotu kendileri boşaltmış. Ayrıca kendisini, fotoğraf veya video çekmemesi konusunda uyarmışlar.

Sonunda hedefine vardıktan ve yakıt boşaltıldıktan sonra, yöneticiler 1 Temmuz’da Komünist Parti’nin yüzüncü yılını kutladılar. Bu, boş bir tanker kamyonu da dahil olmak üzere hiçbir tehlikeli madde taşımacılığının Sincan’dan
geçmesine izin verilmemesi gerekliliğiyle bağlantılıydı – ve Lu, dağ bölgesinde üç gün daha karantinaya alındı.

Geriye dönüp baktığında bu yolculuğun kendisi için “ömür boyu sürecek bir yük” olacağından korkuyor. Kendisi, asla bir daha asla Sincan’a gitmeyecek!

*İsim değiştirilmiştir

Rapor ilk olarak The Epoch Times’da yayınlanmıştır: “Her Köşede Kontrol Noktaları Var”: Çinli Kamyoncu Sincan’daki Genişletilmiş Gözetleme Sistemini Anlatıyor (Almanca versiyonu)

Yazan: Gu Xiaohua / Gu Ging’er, Epoch Times

Çeviri: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.