Bir Müzik Dehası Fazıl Say
“Sabırlı ol. Güçlü ol. İçine çek nefesi. Hayatı, iyiyi içine çek. Evrendeki iyiden asla vazgeçme.” – Fazıl Say’ın Akılla bir Konuşmam Oldu kitabından.
14 Ocak 1970 doğumlu Fazıl Say, eczacı Gürgün Say ve müzikolog yazar Ahmet Say’ın oğlu olarak Ankara’da dünyaya geldi. Anne ile babası o küçük yaştayken ayrıldı. Say, artık babasının evinde yaşıyordu.
Dudak ve damak yarığı ile doğan ve çok küçük yaşlarda ameliyat edilen Say’a, doktorlar üflemeli çalgı çalmasını önerdi. Bunun üzerine babası, çalamadığı düdüğü oğlunun eline tutuşturdu, 2 yaşındaki oğlu “Daha dün annemizin” şarkısını çalmaya başladı. Bu durum, vakit kaybetmeden Ankara Devlet Opera ve balesi Obua Sanatçısı Ali Kemal Kaya ile paylaşıldı ve hemen ritmik jimnastik ve işitme çalışmalarına başlandı. Kısa bir süre sonra, Mithat Fenmen’den 8 yıllık bir piyano eğitimi aldı. Ankara Devlet Konservatuarı’nda “Üstün Yetenekli Çocuklar İçin Özel Statü” de öğrenim görerek piyano ve kompozisyon bölümlerini bitirdi. 17 yaşında kazandığı Alman bursuyla Düsseldorf Yüksek Okulu’nda okudu, ertesi yıl Berlin Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi’nde piyano ve oda müziği öğretmenliğine getirildi.
1994 yılında Uluslararası Genç Konser Sanatçıları yarışmasında birincilik kazandı. 1995 yılında, New York’ta kıtalar arası birincilik ödülünü alınca, konser kariyerinin zirve dönemi başlamış oldu.
1997 yılında çellist Gülyar Balcı ile evlendi ve Kumru adında bir kızları oldu. 2004 yılında ise evliliği bitirme kararı aldılar.
New York Filarmoni Orkestrası, İsrail Filarmoni Orkestrası, Saint Petersburg Filarmoni Orkestrası, Baltimor Senfoni Orkestrası, BBC Filarmoni Orkestrası gibi dünyada önemli yeri olan orkestralarda çalıştı. Besteciliği üzerine daha yoğun çalışmalara başlayan Say, çeşitli oratoryolar, piyano konçertoları, farklı konseptlerde orkestra, oda müziği ve piyano eserleri, şan ve piyano üzerine besteler yapmıştır.
Nazım Oratoryosu, Metin Altıok Oratoryosu, Zürich Üniversitesi siparişi üzerine Albert Einstein anısına yaptığı orkestra eseri, Viyana’da ki kutlama komitesinin siparişi üzerine Mozart’ın 250. doğum yılında “Patara” adlı bale müziği üzerine yaptığı çalışmalar bestelerinin başlıcalarıydı.
1995 yılından günümüze kadar Avrupa ülkelerinde ve 5 kıtada sürekli konserler vermekte, önde gelen orkestra şefleri ve orkestralarıyla çalışmaktadır. Dünyanın ünlü salonlarında resitaller vermektedir.
Özellikle Floransa Orkestrası eşliğinde yapılan Floransa Festivali’nin kapanış konserinin dinleyici sayısı 20 bine ulaşınca, müthiş bir açık hava konseri halini almış ve en ünlü konserlerinden biri haline gelmiştir.
“Kara Toprak” şarkısı üzerinde yaptığı çalışmasını albüm haline getirmiş, CD, ABD’nin Bilboard listelerinde 6. sıraya yükselmiştir.
Hala üretkenlik dönemini yoğun şekilde geçiren Fazıl Say, çıkardığı son kitabı “Akılla Bir Konuşmam Oldu” ve çıkardığı son albüm” Güz Şarkıları” ile uzun süredir listelerde 1. sırada yer almaktadır. Albümde bestelediği eserlerin piyano partilerini Ece Dağıstan çalmıştır.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.