Bu Resimleri Yapan Sanatçılar Bir Zamanlar Çin’de Tutuklulardı
Gözaltına alınmalarının dokunaklı sebebi sizi gözyaşlarına boğacak.
Zhen, Shan, Ren (Doğruluk, Merhamet, Hoşgörü) Sanatı Uluslararası Sergisi, 50’den fazla ülkede sergilenmiş, yağlıboya ve suluboya tabloların eşsiz bir derlemesidir. Çoğunlukla Çinli olan sanatçılar, Falun Gong meditasyonu uyguluyorlar ve resimlerin bir kısmı, bu manevi pratiğin uygulayıcılarının Çin rejimi tarafından maruz bırakıldığı acıyı tasvir ediyor. Bu serginin kurucusu, günümüzde de devam eden soykırımından kurtulan bir kişidir. Sergide ayrıca, sanatçıların antik gelişim uygulamasına göre kendilerini geliştirerek yaşadıkları mutluluğu vurgulayan çok sayıda resim var.
Prof. Kunlun Zhang “Sanatımız saf bir kalpten geliyor ve çalışmalarımız kişisel deneyimlerimizi yansıtıyor. Sanat, insanların düşünme şeklini büyük ölçüde etkileyebilir ve aynı zamanda insan ahlakıyla doğrudan bağlantılıdır. Bu ikisiyle arasında karşılıklı etkileşim vardır” diyor.
Ünlü bir heykeltıraş olan Zhang, birçok ödül kazanmış ve çalışmaları dünya çapındaki birçok sergide yer almıştır. Çin’de, Falun Gong’u uygulamaktan vazgeçmeyi reddettiği için dört kez gözaltına alındı ve işkence gördü.
Yasadışı bir şekilde gözaltına alındığında, bir Çinli polis memuru ona “Eğer ölürsen, seni gömeceğiz ve herkese cinayetle suçlanmaktan korktuğun için intihar ettiğini söyleyeceğiz” dedi.
Kanada-Çin çifte vatandaşlığına sahip olduğu için, Kanada’dan Çin’e gelen 900 kişilik devasa bir heyet, onun serbest bırakılmasını talep etmek için Çin Komünist Partisine (ÇKP) yeterli baskıyı uygulayabildi. Böylece Zhang 2001 yılında Kanada’ya yerleşebildi.
Prof. Zhang daha sonra “Zhen, Shan, Ren Sanatı” uluslararası sanat sergisini kurdu. Sanatçıların, fırçalarını kullanarak Çin’deki durumu dünyadaki insanlara anlatabileceğini ve aynı zamanda resimleriyle barışçıl meditasyon uygulamasının güzelliğini gösterebileceğini umuyor.
Prof. Kunlun, “Büyük sanat eserlerinin insanlara fayda sağlayabilecek bir enerjisi vardır; bizim niyetimiz bunu paylaşmak” dedi.
Mühendis, sosyolog ve uluslararası siyaset bilimcisi Georges Djukanoviç, sergiyi Fransa’nın Beaune şehrinde gezdi.
Minghui ile yaptığı röportajda “Bu güzel resimlerden çok etkilendim,” dedi.
Her resmin bir sesi var ve sanki (bir Falun Gong uygulayıcısının) gördüğü acımasız işkenceyi anlattığını söylemek istiyor gibi.
O kadar canlı ki, insan ellerini uzatıp ona ‘Oradan çık’ demek istiyor. Ve “Kozmosun Hareketinin Ayarlanması” isimli resimde Usta’nın kalbini ve enerjisini herkese verdiği görülüyor.
Djukanoviç “Sergi insanları uyandırıyor ve bu çok önemli. İnsanların uyanması, harekete geçmesi zamanı geldi, çünkü gezegenimiz tehlikede. Şu anda tanık olduğumuz şey, insanların kendi kendini imha etmeleridir ve buna uzun süre dayanamayacaklar” dedi.
“Kozmosun Hareketinin Ayarlanması isimli resmin tanıtımı Shen Yun websitesinde yapılmaktadır.
“İnsanlığa dair her şey, bir önceki kozmosu karakterize eden oluşum – istikrar – yozlaşma – yok oluş döngüsünün ortasındadır. Toplum ahlakı bugüne kadar görülmemiş biçimde bozulmuş ve insanlık aşırı tehlikeli bir aşamaya gelmiştir.”
“Doğruluk, Merhamet ve Hoşgörü, bu tarihi dönemde insanların vicdanını uyandırarak, sonsuz lanetten kaçma fırsatı vermektedir. Bu Tanrı’nın en büyük lütfu ve insanlığın son umududur. Sadece gerçekten dürüst olan ve kendilerini kötülükten ayrı tutabilenler kurtarılabilir.”
“Görkemli sahne, Usta Li Hongzhi tarafından üretilen ve birçok boyuta nüfuz eden enerji alanını gösteriyor. Her bir çemberde Falun Gong uygulayıcılarının farklı yollarla Çin’de gerçekleşen zulüm hakkında farkındalığı artırdıkları gösteriliyor.”
Başka bir ziyaretçi, hastane müdürü Chantal Asenbeler de, bu resimleri görünce çok etkilendi. “Sergi salonuna girer girmez huzur ve dinginlik hissettim,” dedi. “Ellerimde yoğun bir pozitif enerji duydum.”
Asenbeler “Bazı resimlerin çok üzücü zulüm ve işkence sahneleri tasvir etmesine rağmen, onlardan yayılan yoğun enerji ve huzuru hissedebiliyordum. Orada bulunduğum için o kadar iyi hissettim ki, ayrılmak istemedim” diye ekledi.
“Geçit töreninden sonra” isimli tablo:
“Bir dinlenme molasındaki kadın, o günkü etkinliklerin ardından hem içsel olarak hem de görünüş olarak, oldukça sakindir. Avucundaki kâğıt lotus çiçeği, Falun Dafa’nın pek çok geçit töreninden birinde yer aldığını gösteriyor. Bu tür etkinlikler izleyicilerle güzellik ve zarafeti paylaşmayı ve Çin’deki hak ihlalleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Son yıllarda birçok Çinli Falun Dafa uygulayıcısı kültürel köklerine geri döndü. Soldaki vazoda üç Çince karakter: “Doğruluk”, “Merhamet” ve “Hoşgörü” yazılıdır.
İstanbul’da da düzenlenen bu sergi, bir gün şehrinize gelirse, sakın kaçırmayın.
Aşağıdaki videoda serginin sanatçılarıyla tanışın:
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.