İklim değişikliğiyle dünyanın daha çok ilgisini çeken kutup bilimlerinde Türkiye’yi temsil eden ender kadınlardan olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ebru Caymaz, “Kutup Bilimlerinde 100 Kadın” projesine giren ilk Türk oldu.
“Buzul Prensesi” olarak bilinen Ebru Caymaz, buzdağlarına tırmanıyor, uzun buzul yürüyüş rotalarında yürüyor ve kıtaları ayıran levhalar arasında dalışlar yaparak iklim değişikliğinin etkisini yerinde gözlemliyor. Caymaz, Curtis&Edith Munson Vakfı’nın desteğiyle Okyanus Vakfı (Ocean Foundation) ve Antarktika Bilimsel Araştırma Komitesi (Scientific Committee on Antarctic Research) tarafından hayata geçirilen çok uluslu “Kutup Bilimlerinde 100 Kadın” (100 Women in Polar Science) başlıklı projede yer verilen ilk Türk kadını oldu.
Kutup bilimlerine ve diplomasisine yaptığı katkılara vurgu yapılarak açıklanan ilk yüz kadından biri olan Dr. Caymaz, ABD kökenli Arktik Enstitüsü bünyesinde kaleme aldığı ve ABD Kongresi’ne sunulan resmi raporda “Arktik Bölgesi’nde Pandemi Zamanlarında Yönetişimi Etraflıca Düşünmek” isimli makalesiyle yer almıştı. Kutuplara yönelik çalışmalarını sürdüreceğini ve listeye daha çok Türk kadınının girmesini arzu ettiğini belirten Dr. Caymaz, “İklim değişikliğinin önlenebilir etkilerine yönelik farkındalık oluşturmak için bilim diplomasisinin öneminin farkına vararak, uluslararası bilimsel iş birlikleriyle güçlerimizi birleştirmemiz gerek” dedi.
Şimdiki hedefinin Sibirya’da yerli halklar ile görüşmek olduğunu dile getiren Caymaz “Türkiye’de bilinen adıyla Eskimolar. Ancak Eskimo ismi ‘çiğ et yiyen’ demek. Bu insanlar kendilerine yerel dilde Yukagir, Nganasan, Aleut gibi farklı isimler vermiş. Hepsinin anlamı temelde ‘insan’ demek. Yerli halklarla görüşerek iklim değişikliğinin etkilerini yerinde gözlemlemek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Kutup Biliminde Kadınlar (Women in Polar Science – WiPS) Ağı, Antarktika ve Arktik bölgesine yönelik çalışmalar yapan kadın araştırmacıları bir araya getirmek amacıyla 2014 yılında başlatılan uluslararası bir proje. Projenin temel hedefi; kutup araştırmaları yapan kadınların küresel bilime olan katkılarını vurgularken hem bilimsel başarıları hem de mücadele hikayelerine yer vererek diğer kadınlara ilham olmalarını sağlamak.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.