Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri içinde, en üstte yer alıyor.
Türkiye’de haftalık çalışma saati en fazla 45 saat olarak sınırlandırılmıştır. İş yerleri haftada 45 saatin altında bir çalışma süresi belirlemekte serbesttir. Haftada 45 saatin üzerinde çalışılması fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir. Bu durumda fazla çalışma ücreti olarak, normal saatlik ücretin yüzde 50 fazlası ödenmelidir. Fazla çalışma yıl içinde toplam 270 saati geçmemelidir. Ancak somut tablo açısından durum pek de öyle değil. Türkiye’de istihdamda olanların yüzde 15’i haftada 60 saatten daha fazla çalışıyor. Bu verilerle Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri içinde, en üstte yer alıyor. Haftalık ortalama çalışma saatinde ise 45.6 saat ile OECD ülkeleri içinde Kolombiya’dan sonra ikinci sırada.
İş mevzuatının sadeleştirilmesi için hükümet yeni bir çalışma yürütüyor.Yeni hak kategorileri oluşturulurken, mevcut haklar da korunacak. İş kanunuyla ilgili yeni bir perspektif benimsenerek çalışma saatleri, yıllık izinler, ve ücretler gibi konular ele alınıyor.Yeni düzenlemeyle birlikte iş kanunlarını tekelleştirme çabası gösterilirken, çalışanların güçlendirilmesi öncelikli hedef olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca, fazla çalışmalara ilişkin katsayılar da yeniden değerlendirilecek ve dağınık mevzuat bir araya getirilecek.
Yeni kanun çalışmalarında, çalışanların merkezde olduğu bir yaklaşım benimseniyor. Çalışanların güçlenmesi, işletmelerin ve işverenlerin gelişimine katkı sağlayacağı düşünülüyor. Aksi takdirde, düzenlemelerin etkisiz olabileceği değerlendiriliyor. Çalışanların vasıflarının gelişmesine yönelik hükümler de yeni düzenlemeler arasında yer alıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da geçtiğimiz aylarda çalışma saatlerine ilişkin düzenlemelerle ilgili sinyaller vermişti. Sosyal güvenlik sisteminde sürdürülebilirliği güçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Işıkhan, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı ve sosyal güvenlik mevzuatını iş gücü piyasasının değişen koşullarına uyumlu hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etmişti.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.