Çin-ABD Arası Gerginlik

ABD, Tayvan’a 2,2 milyar dolarlık askeri teçhizat satışı onaylaması ile Çin Amerikan şirketlerine yaptırım uygulayacağını bildirdi.

ABD’nin Tayvan’a silah satışının onaylamasının ardından Çin ordusu, ülkenin “güneydoğu kıyısında” hava ve deniz tatbikatı düzenledi. Çin Savunma Bakanlığı, rutin planlama olduğunu belirterek, tatbikatın nereden ne zaman yapılacağının bilgisini vermedi.

ABD, geçtiğimiz günlerde Tayvan’a 108 Abrams tankı, 250 Stinger füzesi ve çeşitli askeri teçhizatın satışını 2,2 milyar dolar tutarında onaylamıştı.

Tayvan, “Söz konusu silahların, Çin’in yükselen askeri tehdidi karşısında Tayvan’ın meşru müdafaa kabiliyetini güçlendirmeye yardımcı olacağı” açıklamasında bulunarak, “Ordu, savunma kuvvetlerini güçlendirmeye, ulusal güvenliği sağlamaya, topraklarını korumaya ve özgürlük ile demokrasinin meyvelerinin saldırıya uğramamasını sağlamaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen de New York’ta yaptığı açıklamada, hükümetinin, demokrasiyi korumak için Tayvan’ın savunmasını güçlendirdiğini ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang ise, ABD’nin Tayvan’a silah satışı ile uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

“Tek Çin” ilkesinin çiğnendiğini söyleyerek, “Ulusal çıkarları korumak için Çin tarafı, Tayvan’a silah satışına katılan ABD’li şirketlere yaptırım uygulayacak.” ifadelerini kullandı.

Çin dIşişleri Bakanı Vang Yi, Tayvan konusunun Çin’in iç meselesi olduğunu, herhangi bir dış gücün müdahale edemeyeceğini kaydederek, “Çin’in tekrar birleşmesinin önünde hiç kimse duramaz. ABD’ye “tek Çin” politikasına saygı duyması çağrısı yapıyoruz. ABD’ye Tavyan’daki bağımsızlık yanlılarına yanlış mesaj yollanmaması ve iki başkan arasında varılan mutabakata uyması çağrısı yaptık. Tayvan konusunda ateşle oynamasınlar. Eğer ABD tarafı ABD-Çin ilişkilerinde yeni bir problem yaratmak isterse bu adımlarının neticesi kendilerini olumsuz etkiler.” tehdidinde bulundu.”

Çin’in Tayvan Üzerindeki Etkisi

1949 yılında Çin Komünist Partisi’nin kurucusu Mao Zeodong’un iktidara gelmesiyle, demokrasiyi savunan hükümet üyeleri, Tayvan’a giderek “Çin Cumhuriyeti” olarak da adlandırdıkları Tayvan’ı kurmuşlardı.

‘Tek Çin’ ilkesiyle yürüyen Pekin yönetimi, ada üzerinde herhangi bir kontrolü olmamasına rağmen, kendi idaresi altındaki bir eyalet olarak görüyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.