Çin, ABD’nin Tayvan’a 385 Milyon Dolarlık Silah Satışına Onay Vermesini Kınadı

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Tayvan’a F-16 savaş uçaklarının yedek parçaları, radar donanımı ve taktik iletişim sistemini içeren 385 milyon dolarlık silah satışına onay vermesini kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Tayvan bölgesine silah satışının “tek Çin” ilkesini ve iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri’ye ve özellikle de Tayvan’a uzun dönemli silah satmamayı taahhüt ettiği 1982 tarihli 17 Ağustos Bildirisi’ne aykırı olduğu savunuldu. Satışın, Çin’in egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını tehdit ettiği vurgulanan açıklamada, Çin’in bunu kınadığı ve Washington yönetimini diplomatik kanallardan protesto ettiği belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Tayvan’a F-16 savaş uçaklarının yedek parçaları, radar donanımı ve taktik iletişim sistemini içeren 385 milyon dolarlık silah satışına onay vermesini kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 29 Kasım’da Tayvan’a F-16 yedek parçaları, Elektronik Taramalı Aktif Dizin (AESA) radar sistemi ve Mobil Abone Ekipmanı (MSE) taktik iletişim sisteminin satışına onay verdiğini duyurmuştu. Açıklamada, jet yedek parçaları ve radar sistemine 320 milyon dolar, taktik iletişim sistemine 65 milyon dolar ödeneceği belirtilmişti.

Tayvan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada satışın onaylanması dolayısıyla ABD makamlarına teşekkür edilerek bunun Tayvan’ın kendini savunma yeterliliğini geliştirmesine destek olarak bölgesel istikrar için sağlam zemin oluşturulmasına katkı sağlayacağı kaydedilmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Çin’in Tayvan bölgesine yaptığı silah satışları, tek Çin ilkesini ve üç Çin-ABD ortak bildirisini, özellikle 17 Ağustos 1982 Bildirisi’ni ve Çin’in egemenlik ve güvenlik çıkarlarını ciddi şekilde ihlal ediyor. Satışlar uluslararası hukukun ciddi bir ihlali, “Tayvan bağımsızlığı” ayrılıkçı güçlerine ciddi şekilde yanlış bir sinyal gönderiyor ve Tayvan Boğazı boyunca Çin-ABD ilişkilerine ve barış ve istikrara zarar veriyor denildi. Pekin, Tayvan’a silah satma kararı, ABD liderlerinin “Tayvan bağımsızlığını” desteklememe taahhüdüyle açıkça tutarsız. Çin bunu kınıyor ve kesin bir şekilde karşı çıkıyor ve ABD’ye ciddi protestolar gönderdi.

ABD’yi derhal Tayvan’a silah vermeyi bırakmaya ve ordusunu güçlendirerek “Tayvan bağımsızlığı” arayışında olan “Tayvan bağımsızlığı” ayrılıkçı güçlerine yataklık etmeyi ve destek vermeyi bırakmaya çağırıyoruz ” denildi. Çin, ulusal egemenliği, güvenliği ve toprak bütünlüğünü kararlı bir şekilde savunmak için güçlü ve kararlı bir şekilde karşı önlemler alacağını belirtti.

Çin’in, topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

Çin, Pekin’in egemenlik iddialarını reddeden demokratik olarak yönetilen Tayvan’a yönelik askeri faaliyetlerini son beş yıldır artırıyor ve bu ayın başlarında yeni bir savaş tatbikatı düzenliyor. Çin, Tayvan’ı kontrolü altına almak için güç kullanma olasılığını dışlamıyor.

Pekin, Eylül ayında Washington’un Tayvan’a askeri teçhizat satışını onaylamasına misilleme olarak ABD savunma şirketlerine yaptırım uyguladı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.