Çin Kaynaklı Yapay Zeka Düzenlenmeli veya Yasaklanmalı

Hartsfield – Jackson Atlanta Uluslararası Havaalanı’nda ABD Gümrük ve Sınır Koruması tarafından geliştirilen “biyometrik yüz tarayıcılara” sahip uçuş biniş kapısı (Fotoğraf: John Paul Van Wert / Wikipedia)

Hızla gelişen teknolojinin ne kadar riskli olduğunu değerlendiren bir uzman raporuna göre, dünyanın dört bir yanındaki demokratik ulusların Çin tarafından geliştirilen yapay zeka (AI) ürünleri ve yazılımları için protokoller geliştirmesi ve hatta tamamen yasaklaması gerekiyor.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nden (Australian Strategic Policy Institute-ASPI) Simeon Gilding’in “Otoriter Yapay Zeka’yı Riskten Arındırmak” (De-Risking Authoritarian AI) adlı raporu, “yapay zeka destekli endüstriyel ve bireysel tüketim malları ve hizmetleri yoluyla uzaktan, büyük ölçekli yabancı müdahale, casusluk ve sabotaj” olasılığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Gilding raporda, “Yapay zeka konusunda temkinliysek, ne değerlerimize ne de çıkarlarımıza ortak olan otoriter ülkelerden gelen yapay zeka özellikli ürün ve hizmetler konusunda daha dikkatli olmalıyız” diye yazıyor.

“Yapay zeka sistemleri evlerimize, iş yerlerimize ve temel hizmet alanlarına girmiştir. Bu sistemlere giderek daha fazla güveniyoruz ve reklamı yapıldığı gibi çalışacaklarına, her zaman yanımızda olacaklarına ve sırlarımızı saklayacaklarına inanıyoruz.”

Yeni Yapay Zeka, Ülkeleri Pekin’in Müdahalesine Açık Bırakıyor

Bununla birlikte, bu ürünlerdeki Siri veya Alexa gibi yaygın sanal asistanlar ve hatta müşteri hizmetleri sohbet robotları, ülkeleri Çin Komünist Partisinin (ÇKP) manipülasyonuna açık hale getiriyor.

Gilding, ülke yönetimlerinin Çin’den gelen üç tür yapay zeka teknolojisine derinlemesine bakması gerektiğini savunuyor; ilki, altyapıları gözetleme veya veri hırsızlığına yol açabilecek olan ürün ve hizmetler.

Amazon’un Alexa dijital asistanı tarafından desteklenen Echo Spot cihazı (Fotoğraf: SammyZimmermanns / Wikipedia)

İkincisi, yabancı müdahalenin oluşmasına izin verebilecek TikTok gibi yapay zeka özellikli teknolojiler ve üçüncüsü, geniş kapsamlı dil öğreten yapay zeka sistemleri.

Ancak Gilding, bu teknolojilerin ülke verilerine erişimini ele almanın, tüm dijital teknolojiler için stratejik bir güvenlik açığı olan telekomünikasyon ağlarına yönelik tehditlerini ele almak kadar kolay olmadığı konusunda uyarıyor.

Çin kaynaklı yapay zeka destekli teknolojilerin tamamına yönelik genel bir yasağın, son derece maliyetli ve yıkıcı olacağını belirtiyor.

“Demokratik ülkelerdeki birçok işletme ve araştırmacı, Çin kaynaklı yapay zeka ürünleriyle işbirliğine devam etmek istiyor. Çünkü bu ürünler yenilik yapmalarına, daha iyi ürünler oluşturmalarına, daha ucuz hizmetler sunmalarına ve bilimsel atılımlar yayınlamalarına yardımcı oluyor” dedi.

Ek olarak, yapay zeka teknolojisinin geldiği seviye ve Çin destekli “teknolojilerin ve tekniklerin” yaygın olarak kullanılması, yasaklanmasını zorlaştırıyor.

Sohbet robotları Chatbot’lar genellikle düşük seviyeli müşteri hizmetleri ve satış görevi otomasyonu için kullanılıyor. Ancak araştırmacılar bu robotların terapi gibi daha karmaşık görevleri gerçekleştirmeleri için çalışıyorlar (Mohamed Hassan/Pixabay).

Gilding, “Bu sorun aslında, Çinli şirketlerin 5G ağlarına ortak olmasını yasaklayıp yasaklamamaya karar vermekten daha incelikli ve karmaşık” diyor.

Hassas konumlardaki Çin yapımı kameralar ve insansız hava araçları hakkındaki haklı endişelerden başka, bir de gemiden kıyıya vinçlerle erişimde sorun çıkarsa, tedarik zincirlerinin felce uğrayacağını söylüyor. 

“Öyleyse ilk olarak bu durumların her birinin, bir ulusal güvenlik tehdidi mi yoksa ahlaki bir panik mi oluşturduğunu belirlemek ve sonra da gerçekten önemli olan mücadeleleri seçmek” gerektiği fikrini savunuyor.

Tehditlerle Başa Çıkmak İçin “Kırmızı Ekipler” Gerekiyor

Raporda, ülke yönetimlerinin üç aşamalı bir sistemi uygulamaya koymaları gerektiği savunuluyor. Bu aşamalar Çin’den gelen tüm yapay zeka teknolojilerinin tanımlanması, önceliklendirilmesi ve yönetilmesi olarak tanımlanıyor.

Sürecin kilit noktası, istihbarat ve savunma alanlarından seçilen siber uzmanlardan oluşan ve devlet tarafından yönetilen “kırmızı ekipler” oluşturmaktır.

Kırmızı ekip, günlük konuşma dilinde kullanılan bir terimdir. Kuramsal bir rakibin, bir işletme veya devlet kurumu gibi bir varlığa karşı, yeteneklerini kötüye kullanması veya saldırması durumunun tatbikatını yapma yetkisine sahip, bir grup siber güvenlik uzmanından oluşur.

Gilding, “Bu gerçek bir testtir. Çünkü amacı, işletme veya kurumun, izinsiz girişleri tespit etme ve önleme yeteneğini test etmektir” dedi.

Son aşamada, Çin’in yapay zeka destekli teknolojisini ağın bazı bölümlerinde yasaklamak için düzenleyici önlemler alınacak. Bu önlemlere satın alma yasakları ve kullanımı azaltma stratejileri de dâhil olacak.

Yazan: Victoria Kelly-Clark, The Epoch Times Avustralya
Çeviren: Hatice Atmaca, The Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.