Çin Rejimi Saldırgan Bir Tavırla, Coronavirüs’ün ABD’den Geldiğini Anlatıyor
Çin devlet medyası, yakın zamanlarda yapılan bir kongre oturumu sırasında ABD yetkilileri tarafından yapılan yorumları yanlış tercüme ederek, Çin rejiminin yeni propaganda rivayeti olan: COVID-19’un ABD tarafından yayıldığı hikayesini dayatmak için kullandı.
Daha sonra Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından bu iddia genişletildi ve ABD ordusunun virüsü Çin’e sokup sokmadığı sorusu gündeme getirildi.
Küresel salgın, Çin’in Hubei Eyaletinin başkenti Wuhan’da başladı ve orada binlerce insan bu hastalıktan öldü.
Çin’in üst düzey epidemiyoloğu Zhong Nanshan’ın bir basın toplantısında koronavirüsün kaynağının Çin olmama ihtimali olduğunu söyledikten sonra, Çin medya yayınları salgının kaynağının ABD olduğu yönündeki rivayetleri ilk olarak Şubat ayı sonlarında duyurdu.
Saptırılmış Rapor
Birçok Çin devlet medyası, 11 Mart’taki bir oturum sırasında ABD Temsilcisi Harley Rouda (D-Calif.) ile ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (U.S. Centers for Disease Control and Prevention – CDC) müdürü Dr. Robert Redfield arasındaki bir konuşmanın yanlış çevirilerini yayınladı.
Rouda, Redfield’a ABD’deki bazı kişilerin, semptomları mevsimsel griple benzer olduğu için düzgün bir şekilde test edilmeden ve virüs teşhisi konmadan, COVID-19’dan ölmüş olma olasılığının olup olmadığını sordu.
Redfield, “Bazı vakalar aslında bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan yöntemle teşhis edildi” dedi.
Çin devlet medyası bu karşılıklı konuşmayı kurnazca yanlış tercüme ederek, Redfield’ın ABD’de grip sezonunun başlarında COVID-19’dan ölen insanlar olduğunu itiraf ettiğini duyurdu.
Global Times, Beijing News ve diğer kuruluşlar da CDC istatistiklerinden alıntı yaparak Çinli okuyuculara çok sayıda Amerikalı’nın virüsten öldüğü izlenimini verdi. “ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri CDC’e göre, bu sezon en az 34 milyon Amerikalı gribe yakalandı ve bunların 20.000’i öldü.”
12 Mart’ta, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Twitter’da yanlış çevrilmiş Çince altyazılarıyla birlikte bir meclis oturumu videosu yayınladı. Daha sonra İngilizce olarak şunları yazdı: “ABD CDC’den Robert Redfield, Temsilciler Meclisi’nde bazı grip ölümlerinin aslında COVID-19 ile enfekte olduğunu kabul etti.”
İkinci bir tweet’te Zhao, CDC’nin gerçek koronavirüs enfeksiyonu sayısını gizlediğini ima etti. “CDC suç üstü yakalandı. ABD’de hastalık ne zaman başladı? Kaç kişi enfekte? … Salgını Wuhan’a getiren ABD ordusu olabilir” diye yazdı.
İnternet Trolleri için Eğitim Materyalleri
Son zamanlarda Çin internet ağında dolaşan bazı belgelerde, rejimin internet sansürü ana kurumu olan Çin Siberuzay İdaresi tarafından internet trolleri için eğitim materyalleri yayınlandığı iddia ediliyor.
“50 cent ordusu” olarak bilinen Çinli internet trolleri, rejim tarafından “hassas veya zararlı” kabul edilen bilgileri silerek, Pekin yanlısı propaganda yayınlayarak ve rejimi eleştiren konulardan uzak konulardaki tartışmaları yöneterek interneti kontrol altında tutuyorlar.
Belgelerde çeşitli trolleme teknikleri hakkında talimatlar bulunuyor: sosyal medyaya farklı adlar altında kayıt olarak gerçek kimliklerini gizlemek, aynı mesajı taşıyan farklı ifadeler kullanmak, birkaç trol yayın paylaşmak, yayının ilgi seviyesini yükseltmek için aynı konu hakkında etkileşimde bulunmak ve Pekin yanlısı yorumlar yapmaları için internet kullanıcılarına rehberlik etmek.
Eğitim belgesi trollere ayrıca, özel sohbet görüşmeleri başlatarak internet kullanıcılarını etkilemeleri için tavsiyede bulunuyor.
Belgeler Trollerin asılsız olaylar yaymasının daha zor olduğu sosyal medya platformları için iki yaklaşım öneriyor: internet kullanıcılarının kafasını karıştırmak için sahte bilgiler yayınlamak ve kaosa neden olmak için çok sayıda mantık dışı mesaj yayınlamak.
Çin sosyal medyasında yakın zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki koronavirüs salgını ile ilgili propaganda yönergeleri olduğu iddia edilen bir belge dolaşmaya başladı. Bu belge, ABD’nin siyasi sistemi hakkındaki eksiklikleri vurgulayan ve bir takım suçlamalar yönlendiren rivayetler içeriyor.
Belgenin gerçekliğinin doğrulanamamakla birlikte, Zhao’nun yorumları ve eyalet medyası raporları belgenin tartışmalı noktalarıdır.
Yazan: Nicole Hao, Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.