Çin’den Solomon Adaları Açıklaması

Çin Dışişleri Bakanlığı, Solomon Adaları’nın Tayvan ile diplomatik ilişkilerine son vererek “tek Çin ilkesini” tanımasını takdir ettiklerini bildirdi.

Tayvan resmi haber ajansı CNA’ya göre, Solomon Adaları, Tayvan Hükümeti yerine Pekin’deki Çin Halk Cumhuriyeti hükümetini Çin’in resmi temsilcisi olarak tanıma ve resmi ilişki kurma kararı aldı.

Bakanlar Kurulu’nda yapılan oylamada 27 kabine üyesi değişiklik lehine oy kullanırken, 6 üye çekimser kaldı. Öneriye karşı çıkan olmadı.

Tayvan hükümeti yerine Çin ana karasındaki yönetim ile resmi diplomatik ilişki kurmanın ülkenin daha fazla çıkarına olacağına önerisini sunulması üzerine değişiklik meydana getirildi.

Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying yaptığı yazılı açıklamada, “Çin tarafı, Solomon Adaları hükümetinin tek Çin ilkesini tanımasını, Tayvan ile sözde ‘diplomatik ilişkilerini’ keserek, Çin ile diplomatik ilişki kurma kararını çok takdir ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Solomon Adaları’nın bağımsız bir ülke olarak aldığı önemli kararı desteklediklerini” kaydeden Hua, “Dünyada sadece bir Çin var. Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti tüm Çin’in temsil eden tek meşru hükümettir. Tayvan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır.” ifadelerine yer verdi.

Çin-Tayvan İlişkisi Tarihi

Tayvan, Çin’de 1949’da Mao Zedong’un iktidara gelmesi ile bazı hükümet üyelerinin buraya kaçması ile “milliyetçi Çin” olarak kuruldu. Ancak :in, Tayvan’ın bağımsızlığını kabul etmedi.

Tayvan’daki hükümet, Uluslararası tolum tarafından Çin’in meşru temsilcisi kabul edilmiş 1971’e kadar Çin’i Birleşmiş Milletler’de(BM) Tayvan temsil etmişti.

1971’den itibaren, Birleşmiş Milletler’de Çin’in resmi temsilcisi haline gelen Çin Halk Cumhuriyeti, benimsediği “Tek Çin” ilkesi uyarınca, ada üzerinde harhangi bir kontrol olmamasına rağmen Tayvan’ı kendi toprağı kabul ediyor. Pekin yönetimi, bağımsızlık ilan etmesi halinde Tayvan’a askeri müdahalede bulunabileceğini ileri sürüyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.