Çin’in COVID Karantinalarına İlişkin Protestoları, Uluslararası Dayanışma Gösterisi Olarak Yurt Dışına Yayıldı.
Sert KOVİD-19 tecritleri ve diğer ciddi önlemleri nedeniyle Çin komünist rejimine karşı protestolar, farklı ülkelerden göstericilerin destek göstermek için katılmasıyla ülkeyi sarstı.
Çin’deki protestolar, Sincan, Urumçi’de bir apartman yangını nedeniyle hayatını kaybeden en az 10 kişinin korkunç ölümüyle tetiklendi. İlk müdahale ekipleri, konut kompleksi genelinde hüküm süren KOVİD-19 ablukaları ve lokavtlar nedeniyle olay yerine zamanında ulaşamadı. Gerçekleşen olayın videosu Çin sosyal medyasında viral olduktan sonra öfkeye yol açtı. Urumçi’de 25 Kasım’da çok sayıda protesto patlak verdi ve bölge sakinleri sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını talep etti. Yetkililer ertesi gün kısıtlamaların gevşetildiğini duyurdu.
Reuters’e göre, Çin’deki protestolarla dayanışma içinde, Sidney, Londra, Paris ve Tokyo da dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde küçük gösteriler ve gece nöbetleri düzenlendi. Protestolar gurbetçi muhalifler ve öğrenciler tarafından organize edildi.
Londra’daki Çin konsolosluğunda binlerce uluslararası öğrenci Urumçi yangınının kurbanlarının yasını tutmak için “ÇKP Geri Çekil” ve “Xi Jinping Geri Çekil” gibi sloganlar atarak toplandı. Tokyo’da halk, Çin rejimini protesto etmek için Shinjuku tren istasyonunda toplandı.
Şanghay’da Cumartesi günü geç saatlerde yüzlerce protestocu, yangında ölenler için mumlar yakarak ve gece nöbeti tutarak bir sokakta toplandı. Bazıları hükümeti ölümler için kamuoyundan özür dilemeye çağırdı.
AP’ye konuşan bir Uygur etnik mensubu, “Herkes Çin halkının dışarı çıkıp protesto yapmaktan korktuğunu ve cesaretlerinin olmadığını düşünüyor” dedi.
“Aslında içimden ben de böyle düşündüm. Ama sonra oraya gittiğimde herkesin çok cesur olduğu bir ortam gördüm.”
Pazar günü Şangay’da protestolar bir kez daha patlak verdi, insanlar PCR testlerine son verilmesini talep etti ve temel özgürlük hakları konusunda ısrar etti.
Guangzhou, Nanjing ve diğer yerlerden gelen videolarda, protestocuların polise karşı savaştığı ve barikatlar kurdukları görüldü. Pekin’de 50 üniversitede gösteriler düzenlendiği bildirildi.
Çin lideri Xi Jinping’in mezun olduğu Tsinghua Üniversitesi’nde yaklaşık 2.000 öğrenci “ifade özgürlüğü” çağrısında bulundu ve KOVİD-19 kontrollerinin hafifletilmesini talep etti.
Protestocular Birden Fazla Sorunu Dile Getiriyor
Yurt dışında düzenlenen bazı dayanışma gösterileri, diğer insan hakları konularına da odaklandı. Londra protestolarında göstericiler, “Sincan’ın yanında durun”, “Tibet’in yanında durun”, “Hong Kong’un yanında durun”, “Tayvan’ın yanında olun”, “Diktatörlüğe Diren” ve “Şiddete Diren” sloganları attılar.
Bununla birlikte bazı protestocular, Urumçi yangını ve KOVİD-19 kısıtlamalarına odaklanılmasını istiyor. Pazartesi günü New York’ta yapılması planlanan bir protestonun organizatörü Reuters’e gösterinin Uygurların tutuklanması ve Tayvan’ın bağımsızlığı gibi sorunları önleyeceğini söyledi.
“Tayvan ve Sincan’dan bazı aktivistlerle konuştuk … (Bundan) kaçınmayı kabul ettik” dedi. “Bunun birçok insanı yabancılaştırabileceğini biliyoruz.”
Bu arada Çin polisi de basına baskı uyguluyor. Şangay’da BBC’den bir gazeteci, protestoları takip ettiği için polis memurları tarafından dövüldü ve kısa bir süre tutuklandı.
BBC’ye göre sosyal medya görüntüleri, çok sayıda polis memurunun gazeteci Ed Lawrence’ı yakalayıp yere yapıştırdığını gösteriyor. Medya kuruluşu, memurların gazeteciyi kelepçeli olarak götürmeden önce tekmelediklerini iddia ediyor.
“Bir gazetecimizin görevini yaparken bu şekilde saldırıya uğraması çok endişe vericidir. Daha sonra onu serbest bırakan Çinli yetkililer, onu kendi iyiliği için kalabalıktan Kovid kapmaması için tutukladıklarını iddia etmeleri dışında resmi bir açıklama yapmamış ve özür dilememişlerdir.”
İsviçre’nin ulusal yayın kuruluşu RTS’den bir gazeteci, protestoları takip ederken bir keresinde üç polis memuru tarafından kuşatıldı.
Reuters’e göre canlı kameraya konuşan gazeteci, karakola götürüleceğini söyledi. Ancak gazeteci olarak tanımlandıktan sonra memurlar oradan ayrıldı.
Haber: Naveen Athrappully / The Epoch Times
Çeviri: Şendağ Gökçe / Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.