Çok sayıda çocuğun sürekli olarak hasta olduğu ve hastanelerin çocuklarla dolu olduğu bu kış döneminde aileler çok tedirgin. Pek çok aile çocuklarının bu kadar sık bir şekilde hasta olmalarından ya da çocuklarının bir türlü iyileşmemelerinden yakınıyorlar. Veliler çocuklarının okulda hastalandıklarını düşündükleri için de çocuklarını okula göndermek konusunda tereddüt yaşıyorlar. Peki çocuklarımızın bu kadar sık ve uzun süreli hasta olmalarının sebebi ne? Bu soruyu Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Enfeksiyonları Uzmanı Prof. Dr. Necdet Kuyucu’ya sorduk. İşte Prof. Dr. Kuyucu’nun sorularımıza verdiği cevaplar;
Çocuklar neden sürekli hasta ve neden iyileşmiyorlar?
Şu anda içinde bulunduğumuz sonbahar-kış dönemi, yani Eylül ayından Mart ayına kadar olan dönemde onlarca virüs dolaşım halinde. Bu dönem özellikle bu dolaşımdaki virüslerden dolayı solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı bir dönem. Bu dönemde bu virüslerden kaynaklı hastalıklar genellikle hafif öksürük, ateş, burun tıkanıklığı, göz kızarıklığı, kuru öksürük, ishal gibi durumlara sebep oluyor. Şu anda dolaşımda olan onlarca virüs var. Bu virüsler rino virüsler, influenza, grip, parainfluenza ve adena virüsleri gibi virüsler ve hemen hemen hepsinin semptomları birbirine benzer. Bu tür virüslerden kaynaklı hastalıklar 10-14 gün sürüyor. Ama bu süreçte çocuklara yeni bir virüs bulaşabiliyor ve semptomlar da çok benzer olduğu için çocuklar devamlı hastaymış ve iyileşmiyorlar gibi görünebiliyorlar.
Aileler çocuklarını okula göndermemeliler mi?
Hayır, aileler çocuklarını okula gönderebilirler. Şu andaki durumun böyle olmasının en önemli sebebi geçtiğimiz yıllarda Covid-19 pandemisi sebebiye uygulanan tedbirlerin etkili olmasından kaynaklanıyor. Uygulanan hijyen-maske-mesafe tedbirleri geçtiğimiz yıllarda bu virsülerin etkilerini azalttı. Tedbirler ortadan kaldırıldığı için soğuk algınlığı vakaları da arttı. Aslında yaşanan durumda bir gariplik yok. Bu yüzden aileler çocuklarını okula göndermeyi bırakmamalıdırlar. Sadece virüslerin inkübasyon dönemi olan yumurtlama dönemi dediğimiz dönemde çocuklarını okula göndermezler ise hastalıkların diğer çocuklara bulaşmasını önlemiş olurlar.
Bazı aileler de çocukların hastalık durumlarının uzun sürmesinden dolayı virüslerin güçlerinde bir artış olduğunu düşünüyor. Aslında virüslerin güçlerinde değişen bir şey yok. Geçtiğimiz senelerde uygulanan koruma tedbirlerinden kaynaklı olarak çocukların bu virüslere karşı dirençleri daha düşük olduğu söylenebilir.
Çocuklarda görülen Covid-19 vakaları ne durumda?
Covid pandemisi hala devam eden bir sağlık sorunudur. Dünyada ve ülkemizde hala devam etmektedir. Ancak farkındalık azaldığı için sanki salgın bitmiş gibi algılanmaktadır ve aslında korona tedbirleri hala geçerlidir. Çocuklarda Covid-19’un hafifi geçtiği ve ağır tablolara yol açmadığı ile ilgili bir görüş vardı. Ama bu sadece görünüşte böyleydi. Hatta Covid-19’dan dolayı vefaat etmiş çocuk hastalar vardı. Aynı tablo şu anda da görülmektedir. Çocuklarda Covid-19’dan kaynaklı Orta veya hafif şekilde enfeksiyon görülüyor. Covid diğer hastalıklardan farklı tablolar ortaya çıkarabiliyor. Sonrasında bazı uzun süren ve anormal semptomlar da ortaya çıkabiliyor. O yüzden nasıl olsa geçiyor diye düşünmemeliyiz.
Bu virüslerin tedavisine karşı önerileriniz nelerdir?
Bu virüslerden kaynaklı hastalıklar önemli hastalıklar olmamasına rağmen aileler panik olabiliyorlar. Hastalıkların bir türlü iyileşmediklerini düşündükleri için de doktor doktor dolaşıyorlar. Bazı doktorlar ise bu hastalıkları antibiyotikler ile iyileştirmeye çalışıyorlar. Bu hastalıkların patojenleri boğazda ve bağırsakta yuvalanabilirler ve oluşan bakteriler antibiyotiklere dirençli olabilirler. Dolayısıyla virüslerin neden olduğu bu hastalıkları antibiyotikler tedavi edemez. Antibiyotiklerin bu hastalıklarla ilgili uzunvadeli olumsuz sonuçları da vardır. Bu hastalıkların kendilerine özel ilaçları vardır. Hastalıkları iyileştirmek için bu ilaçlar kullanılmalıdır.
Özellikle influenzanın her yıl antijenik değişimler gösterdiği doğrudur. Genellikle dolaşımda olan virüsler bir yıl önceki influenza virüsleridir ve yeni aşılar bu virüslere karşı koruyucudur. Aynı yıl değişen bir virüs çok rastladığımız bir şey değildir. Bu sebeple İnfluenza aşısı 6 aydan büyük bireylerden itibaren herkesin yaptırmasında fayda vardır. Solunum yolları hastalıkları olanlar, kardiyovasküler hastalıkları olanlar ve obezlerin mutlaka yaptırılması önerilir.
Ama bu tedavilerden önce dikkat edilmesi gereken en önemli şey hijyen, maske ve mesafe. Basit bir eylemle Covid-19 pandemisinde olduğu gibi hijyen, maske ve mesafeye dikkat ederek ve kalabalık ortamlardan bulunmaktan kaçınarak, kalabalıkta maske kullanarak bu hastalıkların yayılmasını önleyebiliriz. Böylece çocukları koruyarak bu hastalıkları önleyebiliriz.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.