Erdoğan, dünyada darbecilere karşı olduğunu söyleyenlerin Muhammed Mursi’yi darbe ile indiren Sisi’ye karşı bir tavır koymadığını tam aksine Sisi’yi kırmızı halılarla karşıladıklarını söylemişti.
Erdoğan Kahire Uluslararası Havalimanında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen tarafından kırmızı halıyla karşılandı.Erdoğan’a Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da eşlik ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce ülkesindeki idamlar yüzünden “insanlık suçu işlediği” ve Muhammed Mursi’yi düşürdüğü gerekçesiyle “darbecilikle” suçladığı Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin resmi davetlisi olarak Kahire’ye gitti.
Erdoğan ile Abdülfettah El Sisi arasındaki yapılacak görüşmeler Filistinlilere yardım sevkiyatı ve savaşın sona erdirilmesi için atılabilecek adımlara odaklanacak.İkili ticaret hacminin artırılması ve Türkiye’nin Akdeniz’deki enerji kaynaklarına daha fazla erişimini sağlayacak deniz sınırlarının belirlenmesi konuları da gündemde ele alınacak konular arasında.
Görüşmelerin ardından Sisi ve Erdoğan bir dizi anlaşma imzalayıp ortak basın toplantısı için kürsüye çıktı. Erdoğan konuşmasına İliç’teki maden katliamına değinerek başladı. Erdoğan konuşmasında;
”Mısır’la bin yılı aşan içiçe geçmiş ortak bir tarih ve kültüre sahibiz. Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkartma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz. Değerli kardeşimizi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara’ya beklediğimi söyledim. İlave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Savunma sanayi çok ciddi potansiyele sahip olduğumuz diğer alan. Mısır savunma sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Mısır’la güçbirliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum. Nükleer ve yenilenebilir alanındaki işbirliğini geliştirmeyi değerlendiriyoruz. Turizm ve kültür alanında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek adına gayret sarfedeceğiz. Kahire’deki Yunus Emre Enstitüsü Türkçe’ye en fazla ilgi gösterilen şube konumundadır. 20 bin Mısırlının Türkçe öğrenmek üzere kurslara kayıt yaptırması memnuniyet vericidir.” dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi konuşmasında;
”Ticari ilişkilerimizi artırmak ve yeni konuları yaratacağız. Strateji ortaklığı iki ülkenin merkezi ağırlıklı, istikrarı ve aynı zamanda refah ve gelişmesi açısından önemli görüyoruz. İki ülkenin ekonomik ve sosyal sıkıntıları genel bir durum. İlişkilerden gurur duyuyoruz. Gazze’ye yardımları önemsiyoruz. Bizim yaptığımız yardımlar ihtiyaçları karşılamıyor. Özellikle ateşkes için konuştuğumuzda bir Filistin ilanını istiyoruz, 1967 sınırlarına göre ve başkenti Kudüs olan. İki ülkenin libya konusundaki anlaşmamızı beyan ettik. Libya’daki bütünlükle alakalı. Bu ilişkileri daha iyi seviyelere getireceğiz. İleride Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceğim . Burada olmanızdan gurur duyuyoruz.” dedi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.