Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin Bişkek’te Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin Bişkek'te bir araya geldi. (Fotoğraf: İletişim Başkanlığı x hesabı)
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin Bişkek’te bir araya geldi. (Fotoğraf: İletişim Başkanlığı x hesabı)

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan, yaptığı açıklamada, “Bugün böyle bir fırsatı değerlendirmeyi önemli buluyorum. Türkiye-Rusya ilişkileri gerçekten her döneme göre bugün çok daha ileri düzeyde” dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“Rus turistlerin Türkiye’deki önemi çok çok farklı. Bugün Antalya’nın en önemli turist ağını Rusya’dan gelen dostlar oluşturuyor. Tabii bunun yanında Sayın Başkan’ın da ifade ettiği gibi Rusya-Türkiye ilişkilerinde Akkuyu Santrali büyük önem arz etmektedir. Şu anda artık Akkuyu Santrali’nin bitim dönemine girmiş vaziyetteyiz. Artık Akkuyu Santrali bitsin, açılışını yapalım diye bekliyoruz. Çünkü Akkuyu Nükleer Santrali’nin açılışıyla birlikte yeni bazı santrallerin açılış adımlarını da yine birlikte atacağız. Bu hazırlıkların içerisindeyiz. Bütün bunların yanında tarımda, enerjide güçlü bir birlikteliğimiz var.”

Rusya Devlet Başkanı Putin’in konuşması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İş Birliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmenin başında konuşan Putin, Erdoğan ile uzun süredir görüşmediklerini belirterek “Yeniden görüşmekten memnuniyet duydum. İkili ilişkilerimizi kontrol altında tutuyoruz.” diye konuştu.

Putin, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinerek “Türkiye, dış politika ve ekonomi alanlarında ayrıcalıklı ortaklarımızdan biri. Hükümetler arası Komisyon aktif şekilde çalışıyor. İlginiz sayesinde ekonomik iş birliği yüksek seviyede kalıyor. Ortak projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bunlardan biri Akkuyu Nükleer Güç Santrali. Santralin ilk ünitesini bu yıl devreye sokma hedefi koydunuz. Bu böyle olacak.” dedi.

Türkiye ile kültür ve insani alanlarda da iş birliği potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Putin, “Türkiye’ye Rus turist akışı artıyor. Geçen yıl 7 milyona yakın Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti. Bugün, karşılıklı çıkarlarımızı ilgilendiren bu ve diğer konuları görüşmek için fırsatımız var. Görüşmemize çok sevindim.” ifadelerini kullandı.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile MİT Başkanı İbrahim Kalın da yer aldı.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.