Deprem Bölgesine ‘Umut Notaları’

Fotoğraf: Epoch Times

Enstitü Fransa Türkiye ve İKSV, ‘Umut Notaları’ projesi kapsamında düzenledikleri konserle Kahramanmaraş merkezli depremde zarar gören müzisyenlere destek sağladılar.

6 Şubat tarihli depremin ardından bölgede zarar gören müzisyenlere destek olmak amacıyla Institut français Türkiye (IFT) ile İKSV “Umudun Notaları” adlı projeye start vermişlerdi. Amacı bölgede depremde enstrümanlarını kaybeden müzisyenlere yeniden enstrüman kazandırmak olan proje kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir klasik müzik konseri verildi. Konserde David Reiland’ın şefliğindeki Metz-Grand Est Ulusal Orkestrası, genç ve başarılı piyanist Can Çakmur’a eşlik etti. Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro’da seyirci konserde seyircilerin arasındaydı.

Enstitü, konser öncesi İstanbul’daki Fransız Sarayı’nda ‘Umut Notaları’ projesinin tanıtımını yaptı. Tanıtımda Büyükelçi Magro, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede çok sayıda müzisyenin enstrümana muhtaç kaldığını belirterek,  “Şimdiye kadar olağanüstü bir çalışma yürütüldü ve somut neticeler elde edildi. Bu proje, Türkiye ile Fransa arasındaki işbirliğini ortaya koymuş oldu” dedi.

Konserde İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer konuştu

Cemal Reşit Rey’de başlayan konserde İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer, deprem bölgesinde yaşayan müzik bölümü öğrenci ve öğretmenlerine Fransa’nın çeşitli okul ve kurumlarında pedagojik formasyon almaları için olanakların sağlanacağını belirtti. Gürer; “Genişletilmiş bu projenin Fransa ve Türkiye arasında kardeşlik köprüsü kurulmasına vesile olacağına gönülden eminiz. 50 yıldır Türkiye’de bu alanda çalışan bir vakıf olarak kültür ve sanatın sürekliliğinin büyük önem taşıdığını gönülden inanıyor, bunun da ancak sanatçıların her koşulda desteklenmesiyle mümkün olabileceğini biliyoruz.” şeklinde konuştu.

Gürer, bu anlamlı fonu birlikte büyütmekten büyük mutluluk duyduklarını dile getirerek sahneye Fransa Büyükelçisi Herve Magro’yu davet etti.

‘Bu bölgenin ruhu üzerinde çalışmamız gerekiyor’

Fotoğraf: Epoch Times

Sırasıyla Fransızca ve Türkçe konuşmasını yapan Magro’nun konuşması şöyle:

“Geçtiğimiz Şubat ayında yaşanan korkunç olaylardan tam 5 ay sonra Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği ve Fransız Kültür Merkezi ile İKSV ve İBB işbirliğiyle düzenlenmiş olan dayanışma konserini paylaşmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Piyano virtüözü Can Çakmur ve şef Murat Cem Orhan’ı Fransız Türk Sanat dostluğunu kutlamak için özel olarak düzenlenen bu programın etrafında ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Konser gelirinin tamamı İKSV’ye bağışlanacaktır. Depremden etkilenen çocuk müzisyenlere müzik aleti almak için kullanılacak. Bu bağışlar Türkiye merkezli birçok Fransız şirketlerinin faaliyetlerinin sayesinde mümkün kılındı. Her ne kadar bazen anonim kalmış olsalar da çok önemli her daim samimi ve dokunaklı olan bu gönüllülük eylemleri için onlara içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Bu nedenle ülkemizdeki Fransız girişimciler, Fransız müzik kurumları ve dernekleri, Doğu Türkiye’deki müzisyenlerle dayanışmalarını somut bir şekilde ifade etmek için yanımızdalar. Depremden zarar görmüş ülkelerin müzik notalarının dolayısıyla hayatın mümkün olan en kısa sürede yeniden yapılanmasına yardımcı olmak için hep birlikte çalışmak istiyoruz.”

Buz Dağının Görünen Kısmı

“Akademik takvim yılının başında yeni kültürel dayanışma eylemleri ile buluşmak üzere hepinize şimdiden randevu vermek istiyorum. Zira bu akşamki konser dayanışma buz dağının görünen kısmıdır. Bu bir son değil, bir başlangıçtır. Bu sabah İKSV ve Fransız Enstitüsü arasında üç yıllık bir anlaşma imzalandı çünkü ben bildiğiniz gibi 4 kere bölgeye gittim ve bunu 1 ay, 2 ay, 3 ayda yapamayacağız. Yıllar için buradayız, sizin yanınızdayız ve sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz çünkü çok sürecek. Ve en önemlisi bu yeni yapılanma işleri değil, ruhu geri koymamız gerekiyor. Bu bölgenin ruhu üzerinde çalışmamız gerekiyor ve bu müzisyenler, müzik ve kültür buna dayalı.”

Sahneye orkestrayı davet etti ve ayağınıza sağlık diyerek sahneden indi.

Şefliğini David Reiland’ın yaptığı konserde Metz Grand Est Ulusal Orkestrası sırasıyla, C. Debussy, C. Saint-Saens, A.A. Saygun, L.Van Beethoven’dan eserler seslendirdi. CRR Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan, konuk şef olarak katıldı ve Türk Beşlerinden A. Adnan Saygun’un eserini Fransız orkestrayla seslendirdi.

‘Büyük bir mutluluk’

Fotoğraf: Epoch Times

Solist olarak konsere katılan dünyaca ünlü piyano virtüözü Can Çakmur konserin sonunda Epoch Times’a konuştu.

Proje ile ilgili duygularını anlatan Çakmur:

“Enstitü muazzam bir proje yaptı gerçekten. Çünkü bu depremzedelere yardım, depremin ilk gününden beri bütün uzmanların söylediği şey, bu yardım sürecinde insanların hayatta kalmasından ötesinde yıllar boyunca devam etmesi gerektiğiydi. Ve bu proje bu anlamda çok önemli bir adım. Bu enstitü ile bağlantı kurulmuş olması da Hatay ile Antakya’nın yeniden yapılanması için o yapılacak mimarinin, binaların içinin hayatla dolması için çok köklü bir proje. Bunun parçası olmak büyük bir mutluluk.” şeklinde konuştu.

Fotoğraf: Epoch Times

Bugün, bu sefer Metz Grand Est Ulusal Orkestrası ve Can Çakmur çocuklar için çalıyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.