Dong Feng, “Kayısı Ormanı”nın Atası
David Wu, Epoch Times
Çin’de tıp profesyonelleri kendilerini genellikle “Kayısı Ormanı’nın insanları” diye adlandırırlar. Bu deyim aslında, Doğu Han Hanedanlığı ve Üç Krallık döneminde yaşamış olan Dong Feng adında iyi bilinen bir Çinli tıbbı hekiminden gelmektedir.
Aynı zamanda Jun Yi olarak da adlandırılan Dong Feng, Fujian’da doğmuştu. Dong Feng ve diğer iki iyi bilinen doktorlar, Zhang Zhong Jing ve Hua Tuo, o dönemde “Üç Mucizevi Doktor” olarak bilinirlerdi. Dong Feng bir defasında Lu Dağı’nda tıp pratiği yapmış ve sonrasında onun hakkında efsanevi hikayeler yayılmaya başlamıştı.
Ünlü bir hikayesi “ölüyü yaşama döndürmek”tir. Dong Feng zehirlenmiş olan bir devlet yetkilisinin evine geldiğinde, yetkilinin vücudu saptanabilir bir nefes alımı olmadan üç gün boyunca yataktaydı. Ailesi ölüm teşhisini duymayı beklerken Dong Feng, vücudundan gelen aşırı derecede zayıf nabız atışını duydu. Sonrasında yetkilinin boğazından ılık su ile üç adet bitki ilacını verdi ve vücuduna masaj yaptı. Niyayetinde insanlar vücudun harket ettiğini görebiliyorlardı ve yanakları pembeye dönmüştü. Birkaç günlük tedaviden sonra, yetkili adım adım ailesinin büyük coşkusuyla iyileşti. Bu hikaye hızla yayılarak “ölüyü yaşama döndürmek” olarak adlandırıldı.
Dong Feng’in tıbbi uygulamaları hakkında bir başka hikaye ise Doğaüstü İnsanların Efsaneleri’nin 12. bölümünde yer alıyordu. Dong Feng dağlarda yaşıyordu ve çiftçilik yapmıyordu. Gün boyunca, hastaları tedavi ediyor fakat para almıyordu. Ciddi hastalıkları olan hastaları iyileştirdiğinde, onlarda üç adet kayısı ağacı dikmelerini istiyordu; genel hastalıkları olan hastaları iyileştirdiğinde, bir adet ağaç dikmelerini istiyordu. Birçok hasta onu görmeye geliyordu ve her gün oldukça meşguldü. Birkaç yıl sonra, bu ağaçlar bir orman oluşturdu. Ormanda, birçok kuş ve hayvan oyun oynuyordu ve kayısılar olgunlaştığında bir depo inşa etti. Halka bir duyuru yazdı: “Kayısı almak isteyenler bana söylemek zorunda değil fakat bir kilo kayısıya karşılık olarak bir kilo pirinç bırakabilirler.” Zaman zaman, açgözlü insanlar daha az pirinç bırakarak daha çok kayısı alıyordu. Fakat bu olduğunda, ormandan bir kaplan bu kişileri kovalayıp kükrüyordu. Onlar da korkuyorlar ve acele ederlerken aldıkları kayısıları yola düşürüyorlardı. Şaşırtıcı bir şekilde, eve döndüklerinde ellerinde kalan kayısıları ölçtüklerinde verdikleri pirinç ile birebir aynı kiloda olduklarını görüyorlardı. İnsanları kayısıları karşılığını ödemeden çaldıklarında, kaplan onları evlerine kadar kovalıyordu. İnsanlar korkuyor ve bu nedenle çaldıkları kayısıları geri verip özür diliyorlardı. Sonrasında kaplan onları affediyordu. Kayısılar ile değiştirilen pirinçler maddi durumu kötü olan hastalara yardım için kullanılıyordu. Dong Feng’in kayısı ormanı sayısız yaşamı kurtardı.
Böylece Dong Feng’den gelen “Kayısı Ormanı”, tıp camiası için bir deyim haline geldi ve kayısı çiçeği yıllarca “geleneksel Çin tıbbının çiçeği” olarak övüldü.