DSÖ Yetkilisi ÇKP’nin Baskısı Altında Konuştuğunu İtiraf Etti

Fotoğraf: Canva

Corona virüsü Çin’deki bir laboratuvardan mı çıktı? Bir Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) bir araştırma ekibi gerçekleştirdikleri saha ziyaretlerinden sonra laboratuvardan sızdı teorisini  “son derece zayıf bir iddia” olarak nitelendirmişti.

Fakat artık bu konudaki fikirlerini değiştirmişler gibi gözüküyor. DSÖ araştırma ekibinin başkanı bir açıklama yaparak, ÇKP’nin baskısı altında kaldıklarını itiraf etti. DSÖ ekibi, korona virüsün ortaya çıkışını ve nedeni araştırmak için Ocak ayında Çin’deydi.

Ekip lideri Ben Embarek, Şubat ayında Çin’den ayrılmadan önce gazetecilere verdiği demeçte, laboratuvardan sızma ihtimalinin ‘son derece zayıf’ bir olasılık olduğunu ifade etmişti. 12 Ağustos’ta, Danimarkalı bir televizyon muhabiri, “Son olarak sızma iddiasını reddetmiştiniz, bunu ÇKP’nin baskısı yüzünden mi söylediniz?” diye sorumuştu. Embarek ise “Böyle söylemeye karar vermiştik, evet durum buydu.” dedi.

Ona göre, Çinli yetkililer Wuhan virüs laboratuvarında bir sızıntı olasılığı hakkında konuşmayı reddetti. Bununla ilgili daha fazla soruşturmaya da izin verilmemişti.

Ancak Embarek’in açıklamaları bununla sınırlı değil. İlk olarak Embarek, Wuhan bölgesinde vahşi nalburunlu yarasalarının bulunmadığını söyledi. Ayrıca ona göre, Çin’de hastalığın ilk ortaya çıktığı kişi, yani “Hasta 0” bir laboratuvar çalışanı olabilirdi. Bunun yanı sıra başka sorunlara da işaret etti.

Aralık 2019’da Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ndeki bir laboratuvar, Covid-19 pandemisinin çıkış noktası olarak lanse edilen Wuhan’ın kötü şöhretli balık pazarının  yaklaşık 500 metre yakınındaki bir binaya taşındı.

Embarek, taşınma işlemi sırasında virüs örneklerinin ve yarasaların güvenli odaların dışında olmalarının laboratuvarda bir sızıntı olasılığını artırmış olabileceğine dikkat çekti.

Washington Post’a göre 24 Ağustos Salı günü yayınlanan bir kitap benzer bir hikayeye atıfta bulunuyor. DSÖ ekibi, Şubat ayında laboratuvar sızıntısı teorisini reddettiği duyulan  birçok kıdemli DSÖ yetkilisinin şok olduğunu vurguluyor.

Bir personel, bu kitabın yazarlarına şöyle dedi: “Sandalyelerimizden düştük.”

DSÖ, 12 Ağustos’ta virüsün kökeni hakkında daha fazla araştırma yapacağını duyurdu. Bu haber Çin’de pek iyi karşılanmadı. Temmuz ayı başlarında Çinli yetkililer, virüsün Çin’de ortaya çıkışı ile ilgili, daha fazla soruşturmaya izin vermeyeceklerini açıkladılar.

ABD istihbarat teşkilatları tarafından koronavirüsün çıkış noktasına ilişkin 90 günlük bir inceleme, 24 Ağustos Salı günü sona eriyor.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki’ye göre, resmi olmayan soruşturma sonuçları birkaç gün içeresinde açıklanacakr.

Mayıs ayında ABD Başkanı Biden, gizli servisine koronavirüsün kökeni ve özellikle de bir Çin laboratuvarından sızıp sızmadığı sorusuna 90 gün içinde yanıt bulmasını emretti.

Pekin, emri siyasi manipülasyon girişimi olarak görüyor.

İnceleme için son tarih yaklaşırken, Pekin Salı günü misilleme yaptı ve Biden hükümetinin soruşturmasını “bilim karşıtı” olarak nitelendirdi ve bunun “Gerçekler ile bağdaşmadığını” duyurdu.

Aynı zamanda, Pekin bu hafta kendi laboratuvar sızıntı teorisini öne sürdü. Yetkililer, virüsün Maryland’deki ABD Ordusu üssündeki bir laboratuvardan çıktığı ile ilgili araştırmalar yapıyoruz, dediler.

Haber: NTD News / 25. Ağustos 2021

Çeviri: Evren Durmaz

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.