Dünya Sağlık Örgütü’nden Çin İtirafı

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 ile ilgili takvimde yaptığı küçük bir değişiklikle Çin’in ilk Covid-19 vakalarını zamanında bildirmediğini kabul etti. Takvimde yapılan değişiklikte; uluslararası sağlık örgütü yetkililerinin ilk bilgileri Amerika merkezli bir siteye gönderilen bilgiden öğrendikleri ortaya çıktı.

Çin’de ortaya çıkan ve 500 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Covid-19 salgını ile ilgili DSÖ kendiyle çelişen bir değişikliğe imza attı. 

Dünya Sağlık Örgütü resmi internet sitesinde yayınladığı Covid-19 ile ilgili takvimde yaptığı küçük bir değişiklikle Çin’in Covid-19 salgınını ilk zamanlarda bildirmediğini kabul etti.

Dünya Sağlık Örgütü daha önceden Çin’in salgını ilk andan itibaren kendileriyle dolayısıyla uluslararası kamuoyuyla paylaştığını savunuyordu. Fakat bu tutumdaki değişiklik kurumun resmi sitesindeki takvime yansıdı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi internet sitesinde salgının başlangıcı ve yayılmasını gösteren takvimde ilk tarih olarak görülen 31 Aralık 2019’da daha önce “Wuhan Yerel Sağlık Komisyonu bir grup zatürre vakasını rapor etti. Daha sonra bunun yeni bir tip korona virüs olduğu anlaşıldı” ifadeleri yer alıyordu.

Sitede yer alan son güncellemede ise “DSÖ’nün Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki ülke ofisi Wuhan Yerel Sağlık Komisyonu’nun web sitesinde yer alan virütik zatüre vakalarıyla ilgili basın açıklamasını tespit etti.” dendi.

DSÖ, KENDİSİYLE ÇELİŞTİ

İlk ifadede virüsün ilk çıkışının Çinli yetkililer tarafından raporlandığı belirtilirken değişen açıklamada DSÖ yetkililerinin bir basın açıklamasını tespit ettiği vurgulanıyor. Bu aslında DSÖ’nün resmi olarak salgının çıkışında bilgilendirilmediği anlamına geliyor.

Bu ifade değişikliği DSÖ’nün Çin tarafından salgın konusunda doğru bilgilendirmediğini kanıtlar nitelikte.

DÜNYADAN TEPKİLER YÜKSELMİŞTİ

Başta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump olmak üzere dünyada bir çok siyasi lider salgının yayılmasından Çinli yetkililerin sorumlu olduğunu ve DSÖ’nün bu konuda yeterince önlem almadığını ileri sürüyordu.

Trump, 19 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, DSÖ’nün Wuhan’daki durumu yeterince incelemediğine işaret ederek, “DSÖ, 2019 Aralık ve hatta daha öncesinde Wuhan’da bir virüsün yayıldığına dair haberleri göz ardı etmiştir.” ifadesini kullanmıştı.

Trump, 29 Mayıs’ta da DSÖ ile ilişkilerini sonlandırdıklarını açıklamıştı.

Eleştirilerin odağı haline gelen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise hem örgütün hem de Çinli yetkililerin üzerine düşeni yaptığını savunuyordu. Fakat bu son değişiklik DSÖ’nün pozisyonunda bazı değişiklikler olabileceği anlamına gelebilir.

Bir çok kişi eğer salgın ilk çıktığı yer olan Wuhan’da kontrol altına alınıp dünyaya yayılması engellenmiş olsaydı 11 milyondan fazla kişinin hastalanmasının ve 500 binden fazla kişinin de hayatını kaybetmesinin önüne geçilebileceğine inanıyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.