Avustralya’nın Queensland eyaletinde melioidoz salgını nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti.

Avustralya’nın Queensland eyaletinde melioidoz salgını nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti. Melioidoz Burkholderia pseudomallei adı verilen gram negatif bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Queensland eyaletinde Kasım 2024’te şiddetli yağışların başlamasıyla 125 melioidoz vakası kayda geçti. Eyalet genelinde melioidoz hastalığı kaynaklı ölümlerin sayısı 20’ye ulaştı. Son olarak yaşlı bir adam hayatını kaybetti. Yetkililer, şiddetli yağışların sürmesi beklenen Queensland’de, yaşlıları ve kronik hastaları çamurdan uzak durmaları konusunda uyardı.
Melioidoz hastalığı vakaları, çamur parçacıklarının solunması veya kirli suyla temas ile bulaşıyor. Ayrıca Avustralya Yayın Kuruluşunun (ABC) haberine göre, Queensland eyaletinde hastalık vakaları devam ediyor.
Prof. Dr. Paul Griffin, Queensland Üniversitesinde bulaşıcı hastalıklar konusunda çalışıyor. Griffin, salgının neden olduğu ölümlerin beklenenden fazla olduğunu belirtti. Ayrıca vakaları azaltmak ve can kayıplarını önlemek için insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Melioidoz nedir?
Melioidoz, Burkholderia pseudomallei adı verilen gram negatif bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakteriler öncelikle Asya, Avustralya ve Afrika’da, suda ve toprakta yaşar. Bakteriler ağza veya solunum yoluna girdiğinde enfeksiyon meydana gelir. Bakteriler ciltteki yaralar aracılığıyla da vücuda girebilir.
Melioidoz, zatürreye (Pnömoni) ya da buna benzer şikayetlere neden olabilir. Zatürrede, genellikle nefes almak normalden daha zor olur veya göğüs ağrısı gelişir. Hastalık uzun süre devam ederse, ciltte değişiklikler oluşur. Hastalık uzun süre fark edilmeyebilir. Ayrıca, melioidoz belirtileri çeşitlilik gösterir ve spesifik değildir. Belirtiler arasında apse oluşumu ve kan enfeksiyonları vardır. Spesifik olmayan semptomları nedeniyle, melioidoz başlangıçta tüberküloz gibi diğer hastalıklardan ayırt edilemez. Bu durum da uygun tedavinin gecikmesine neden olur.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.