Dünyada Her Yıl Milyonlarca Kişi Sigaradan Ölüyor
Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigaradan ve 600 bin’den fazla insan da başkalarının içtiği sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybediyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen 31 Mayıs, “Dünya Tütünsüz Günü” ‘nün 2015 yılı teması yasa dışı tütün ticaretinin önlenmesi.
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, tütün kullanımının dünyada en önemli önlenebilir hastalık nedeni olduğu belirtilerek, “Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan, 600 bin’den fazla insan da kendisi sigara içmediği halde başkalarının içtiği sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Eğer önlem alınmazsa 2030 yılında yıllık ölüm 8 milyona ulaşacaktır. Bu ölümlerin yüzde 80’i az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecektir. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişi sigara içmekte ve her yıl yaklaşık 150 bin kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan hayatını kaybetmektedir. Dünyada satılan her 10 sigaradan birisi yasa dışı yollarla ülkelere sokulmakta ve satılmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinde yasa dışı tütün ticareti sonucu 10 milyar euro vergi kaybı yaşanmaktadır. Yasa dışı ticaret yalnızca gelişmiş ülkelerin sorunu değil, tüm dünya ülkelerinin sorunudur. Her ülkede belli oranda yasa dışı ticaret mevcuttur. Ülkemizde 2014 yılında 94 milyar adet sigaranın yasal yollarla satışı gerçekleşmiştir. Bunun dışında yüzde 15’lik bir oranın da yasa dışı ticaretle satıldığı tahmin edilmektedir. Bu da 14 milyar adet sigaraya karşılık gelmektedir. Satış bedeli karşılığı yaklaşık 5 milyar TL’dir. Yasa dışı ticaret sonucu sigaralar ucuz fiyatla satılmakta, bunun sonucunda gençler çok daha kolay sigaraya ulaşmakta ve bağımlı olmaktadır. Özellikle, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde alt gelir düzeyindeki insanlar bu yolla çok daha kolay sigaraya ulaşmakta ve daha çok sigara tüketmektedir.
Tütün endüstrisi yasa dışı ticarete sigara üzerindeki yüksek vergilerin neden olduğunu, sigara satış fiyatlarının yüksek olduğu ülkelerde yasa dışı ticaretin daha çok olduğunu iddia etmektedir. Oysa Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde sigara paket satış fiyatlarının en düşük olduğu ülkeler Litvanya ve Letonya’dır. Buna karşın kaçakçılığın en yüksek olduğu iki ülke de yine Litvanya ve Letonya’dır. Yasa dışı ticaret sigara satış fiyatları ile değil siyasi otoritenin kararlılığı ve aldığı önlemler ile ilgilidir” denildi.
İHA