Dünyevi Zevkler Bahçesi: Hieronymus Bosch’un Öbür Dünyası

Fotoğraf: Vikipedi

Bosch’un ünlü eseri olan “Dünyevi Zevkler Bahçesi”nde işlenen konulardan yola çıkılarak hazırlanan “7 Zamansız Günah” adlı sergi CerModern’de sergilenmeye başladı.

Hollandalı Ressam Hieronymus Bosch’un ünlü eseri olan “Dünyevi Zevkler Bahçesi”nde işlenen konulardan yola çıkılarak hazırlanan “7 Zamansız Günah” adlı sergi CerModern’de sergilenmeye başladı. CerModern ile reo-tek’in ortak hazırladığı Flow olarak adlandırılan dijital tiyatro formundaki serginin açılışı 1 Mart Cuma akşamı yapıldı. Sergi 2 Mart-2 Haziran tarihleri arasında 3 ay süreyle açık olacak.Hieronymus Bosch’un ”Dünyevi Zevkler Bahçesi” adlı tablosu sanat tarihinin en önemli ve en sansasyonel triptiklerinden birini oluşturuyor.

Fotoğraf: Vikipedi

Jeroen Anthoniszoon van Aken, Hieronymus Bosch mahlasıyla anlaşılması zor sanatçılardan biri olan ünlü ressam 1450’li yıllarda Hollanda’da doğdu. 9 Ağustos 1516 yılında doğduğu şehirde öldü. Ressam Hieronymus Bosch, sürrealistlerin etkilendiği sanatçılar arasında yer alıyor. Hieronymus Bosch’un ”Dünyevi Zevkler Bahçesi” adlı tablosu sanat tarihinin en önemli ve en sansasyonel triptiklerinden birini oluşturuyor. Bosch’un yaptığı resimlerde en dikkat çeken özelliklerden birisi de özellikle kullandığı triptikler. Triptik, Yunanca kökenli, yan yana ve birbirleriyle konu bütünlüğü bakımından ilişkili 3 resimden oluşan yapıya verilen isim.Triptiklerde genelde ortadaki resim kenarlardaki resimlerden daha geniş yer kaplamakla birlikte ortadaki resimde ana tema ele alınırken kenarlarda kalan resimlerde ana tema ile ilişkili konular işleniyor.

Fotoğraf: Vikipedi

Bosch’un triptik resmettiği ünlü eseri “Dünyevi Zevkler Bahçesi”nde işlenen konulardan yola çıkılarak hazırlanan sergide oburluk, açgözlülük, haset, öfke, kibir ve şehvet temaları işleniyor ve eserler, müziğin de eşlik ettiği bir akış halinde izleyicilere sunuluyor.

Dijital tiyatro formatında hazırlanan sergide açılış Bosch’un ünlü eseri Dünyevi Zevkler Bahçesi (The Garden Of Earthly Delights) ile başlıyor. Ardından temaya uygun olarak Bosch’tan etkilendiği bilinen Brueghel’in temaya uygun şiirlerinin de yer bulduğu sergi 70 metre, 360 derece sahnesinde sunuluyor. 7 tema; oburluk, açgözlülük, haset, öfke, kibir ve şehvet sırasıyla işlenirken izleyici bir yandan Bosch’un eserlerinin derinliklerini görme fırsatı bulurken, bir yandan da işlenen konuları içeren yapay zeka modelinin de sanatsal bir araç olarak kullanıldığı sergide modern yaşamın ahlaki ve eleştirilen yönlerini de görme fırsatına tanık oluyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.