Engelli Birey Toplumun Bir Parçası Değil Ta Kendisidir

Kendisi de bir engelli birey olan Şair İlyas Şengül, Engelliler Haftası kapsamında konuşma yaparken (Fotoğraf: Ahmet Akkaya)
Şair İlyas Şengül Anahtar Parti Mersin İl Başkanlığında konuşma yaparken (Fotoğraf: Ahmet Akkaya)

Anahtar Parti Mersin İl Başkanlığı, “Engelliler Haftası” kapsamında Şair İlyas Şengün’ü ağırladı.

Engelli birey toplumun bir parçası değil, ta kendisidir. Bu slogan Anahtar Parti Mersin İl Başkanlığı binasında gerçekleştirilen “Engelliler Haftası” etkinliğine damgasını vurdu. Etkinlikte, kendisi de bir engelli bir birey olan Şengün, tüm engelliler için bir konuşma yaptı. Şair İlyas Şengül konuşmasında, önemli başlıklara değindi.

Etkinlik, Anahtar Parti İl Başkanı Ahmet Gök’ün konuşması ile başladı. Gök, engellilerin toplumsal alanda ve iş yerlerinde ön yargılar ve mobingle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bazı önemli konuların yasal düzenlemeler ile çözülebileceğini belirtti. Ama yine de engelli bireylerin yaşadığı psikolojik travmayı gidermeyeceğini ifade etti.  Engellilerin devlete ve topluma bir yük gibi algılandığını ve parti politikalarında da bunu vurgulayacaklarını ifade etti.

Gök’ün ardından Anahtar Parti Mersin İl Başkanlığı Toplumsal Politikalar Başkanı Ali Doğan konuştu. Doğan, Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız gerektiğini ifade etti. Bu seviyeye bir şehir ölçeğinde bakıldığında o şehrin engelli, dezavantajlı ve yaşlı bireyler için ne kadar ulaşılabilir ve yaşanabilir olabildiği ile ölçülebileceğini söyledi.

Şengün; “Engelli Birey Toplumun Bir Parçası Değil Ta Kendisidir”

Şair İlyas Şengün de konuşmasında engelli bireylerin toplumun bir parçası değil ta kendisi olduğunu vurguladı. Engellilerin haklarının bir ayrıcalık olmadığını ve insan olmalarından kaynaklanan en temel hakları olduğunu dile getirdi. Ayrıca anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan bu hakların uygulanabilmesinin sadece yasa koyucuların değil, herkesin ortak sorumluluğu olduğunu söyledi. Şengül ayrıca, “Engellilik bir eksiklik değil farklı bir yaşam biçimidir. Asıl engel önyargılarımızda ve duyarsızlıklarımızdadır. Birlikte yaşayabileceğimiz bir dünya için empatiye, anlayışa ve kapsayıcı politikalara ihtiyacımız var.” dedi.

Şengün daha sonra, engellilerin haklarına erişim konusunu da gündeme getirdi. “Unutmayalım gerçek eşitlik, sadece aynı haklara sahip olmak değil, o haklara erişebilme imkanına da sahip olmaktır ve engelli bireylerin haklarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin arttırılması için öncelikle kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam kotasının %4’ten en az %6 ve %7 seviyelerine çıkartılması sağlanmalıdır.” dedi

Konuşmasının devamında da engelli maaşları, bakım maaşları, ÖTV muafiyeti, konusunda yaşanan sıkıntılara ve çözüm önerilerine değinen Şengün’ün işaret ettiği konular ile ilgili ana başlıklar şöyle:

Engelliler İçin Aile Gelir Kriteri Kaldırılmalıdır

“Bu bireylerimizin bir kısmı kamu kurumlarında bir kısmı özel sektörlerde çalışarak hayatlarını devam ettirmekte. Büyük bir kısmı ise engelli maaşları alarak yaşamlarını ekonomik olarak devam ettirmektedir. Engelli bireylerimizin 2022 engelli maaşlarında ve bakım maaşlarında uygulanan aile gelir kriterinin kaldırılmasını, sadece engellinin kendi gelir kriterine bakılmasını ve bu kriter üzerinden maaş alması sağlanmalıdır. Çünkü aile gelir kriteri birçok engelli bireyimizin maaşlarını almalarında büyük engel olmuştur. Ayrıca birçok engellinin maaşları kesintiye uğratılmıştır. Bu durumun acilen düzeltilmesi için gerekli çalışmaların acilen tamamlanıp ailenin gelir kriterine bakmak yerine sadece engellilerin kendi gelir kriterine bakması sağlanmalıdır. Bu uygulama engelli maaşlarının ve bakım maaşlarının kesilmesine sebep olmuştur. Bu durum acilen iptal edilmelidir.”

Şair İlyas Şengül etkinlikten sonra şiir severler için kitabını imzaladı. ( Fotoğraf: Ahmet Akkaya)
Şair İlyas Şengül etkinlikten sonra şiir severler için kitabını imzaladı. ( Fotoğraf: Ahmet Akkaya)

ÖTV Muafiyetli Araçların Yerlilik Oranı Tekrar %20’ye Düşürülmelidir

“2024 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yayınlanan yeni genelgeye göre ÖTV muafiyetli araçlar ticari olmayıp hususi olduğu halde bu araçların satışının 5 yıldan 10 yıla çıkarılması kabul edilemez. Yerli ve özellikle ÖTV muafiyetli araç satışlarında yerlilik oranının %20’den %40’a çıkarılması, bagaj hacimli araçların alınmasının önüne geçtiği için bu yerlilik oranı tekrardan %20 seviyelerine düşürülmelidir. Aksi takdirde birçok tekerlekli sandalye kullanan engelli birey, içinde ben de dahil olmak üzere, bagaj hacmi geniş araç alamamaktadır ve elektrikli tekerlekli sandalye ile araçlara binememektedirler.”

Engelli Maaşları En Az Asgari Ücret Seviyesine Çıkarılmalıdır

“Engelli maaşlarının miktarına gelince… Ülkemizde çok sık artış gösteren enflasyon nedeniyle engelli bireylere verilen maaşlar engelli bireylerimizin ihtiyaçlarını ve sağlık giderlerini karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden engelli ve bakım maaşlarının en az asgari ücret seviyesine çıkarılması sağlanmalıdır. Ülkemizde engelliler, zihinsel engelli, işitme engelli, görme engelli, ortopedik engelli, dil ve konuşma engelli, ruhsal ve duygusal sağlık hastalığı olanlar, süreğen hastalığı olanlar, dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğu olanlar olarak 8 gruba ayrıştırılır. Ve ülkemizde yaklaşık olarak 4.786.000 engelli birey bulunmaktadır. Bu bireylerimizin bir kısmı kamu kurumlarında bir kısmı özel sektörlerde çalışarak hayatlarını devam ettirmektedir. Ayrıca büyük bir kısmı ise engelli maaşları alarak yaşamlarını ekonomik olarak devam ettirmektedir.”

Sağlıkta İhmal Kabul Edilemez

“Son yıllarda ise ekonomik krizlerden kaynaklı hükümetin kemer sıkma politikası altında engelli maaşları yasal olmayıp yardım sayıldığı için ilk fırsatta çeşitli nedenlerle birçok bireyimizin zaten çok düşük olan engelli ve bakım maaşları kesilmekte ve buna bağlı olarak sağlık hizmetlerinden  yararlanmaları durdurulmaktadır. Bu durumun acilden düzeltilmesi ve hiçbir şart koşul aramaksızın sosyal devlet anlayışıyla bütün engelli bireylerimizin sağlık hizmetinden kolayca yararlanması sağlanmalıdır. Sağlıkta ihmal kabul edilemez. Ve özellikle burası çok önemli. Ciddi hastalık sınıfına dahil olan SMA, DMD, BMD ve LMGORTL gibi hastalıkların ilaçlarının onay aldığı ilk günden itibaren ihmal edilmeden derhal geri ödeme kapsamına alınması sağlanmalıdır. Çünkü sağlıkta ihmale yer yoktur.”

Azami Engelli Kadrosu 5.000’e Çıkarılmalıdır

“Engelli kamu personeli seçme sınavının (EKPSS)  2 yılda bir değil her yıl yapılması ve azami kadronun 2500’den 5000 seviyelerine çıkarılması sağlanmalıdır. Son olarak aktif siyasette engellilerin seçilebilir sıralardan aday gösterilmesi ve mecliste engelli milletvekili sayısının artırılması sağlanmalıdır.”

Etkinliğin sonunda Şengül, şiir severler için kitaplarını imzaladı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.