Enginar Mevsimi
Enginar uzunca bir sap üzerine mor çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Yenen kısmı açmamış bir çiçek tomurcuğudur. İlkbaharın en güzel armağanlarından biri olan enginarı taze olarak bol bol tüketmekte fayda var. Fakat ekolojik olarak yetiştirmeye çok uygun olan ülkemizde üretimi fazla yaygın olmadığı için soframızı her zaman şenlendiremiyor.
Latince adı Cyenera olan enginarın mitolojide de adı geçmektedir.Mitolojik bir karakter olan Zeus, Cyenera adında bir kadına aşık olmuş, birlikte yaşamaları için onu evine görmüş,Güzel kadın Zeus’un evini beğenmeyince, kendi dünyasına geri dönmek istemiş, buna sinirlenen Zeus ise kadını geri göndermiş fakat bir enginara dönüştürmüş.
Enginar Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkelerinde yetişmekte ve en eski tıp kitaplarında yer almaktadır. Eski Yunanlılar enginarı sıkça kullanmışlardır. Dünyada 50’ye yakın enginar türü vardır.
Besin Değerleri
100 gr. taze ve çiğ sebze olarak enginarın içerdiği önemli besin değerleri:80 kalori, 3 gr protein, 7,8 gr karbonhidrat, 70 mg fosfor, 55 mg calsiyum, 330 mg potasyum, 30 mg magnezyum A, B1, B2, B6 ve C vitamini bakımından da zengindir.
Enginarın Faydaları
Enginar anemi, cilt hastalıkları, gut hastalığı, romatizma, hazımsızlık, böcek ve yılan sokmalarına iyi geldiği bilinmektedir.
Huzursuz ya da sinirli bağırsak sendromu olarak da bilinen irritabl bağırsak sendromu, spastik kolon rahatsızlığında özellikle hastalığa özgü şişkinlik, ağrı, acı, gaz, ishal veya kabızlığı iyileştirmektedir. İştah kaybını gidermektedir.
Kötü kolesterol olarak bilinen HDL oranlarını düşürmektedir. Özellikle yaprakta bulunan siyarin olarak bilinen bir madde kötü kolesterolle savaşmaktadır.
Organları temizleyen, zihinsel kapasiteyi arttıran enginar antioksidan özellikte olup, toksik maddelerin atılması ve yaşlanmanın geciktirilmesini de sağlamaktadır.
Enginar karaciğeri uyaran bir madde olduğundan safra sorunları, taşı olanların çok fazla tüketmemeleri önerilmektedir. Ayrıca sıklıkla rastlanan papatya ve kasımpatı bitkilerine alerjisi olanlar aynı aileden olan enginarı yememelidir.
Güçlü bir idrar söktürücü olan enginar böbreklerin çalışmasını düzenlemekte, vücuttan istenmeyen sıvıların atılmasını sağlamaktadır.
Enginar içerdiği inülin adlı maddeyle kandaki şeker düzeyini ayarladığı için şeker tedavisinde tavsiye edilir. Bir tür nişasta olan bu madde sindirilmeye dirençli olduğu için kandaki şeker düzeyini düşürmektedir.
Enginarın ilaçlar ve diğer bitkilerle bilinen bir etkileşimi yoktur.
Kaynak
Yoruma kapalı.