Erdoğan ile Çipras, Atina’da Görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Yunanistan’ın başkenti Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

‘Kudüs kararı barışa hizmet etmiyor’

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras; “Kudüs ve Filistin konusunda Yunanistan’ın tezleri net. Yunanistan 2 devletli bir çözümü desteklemekte. Ben Kudüs’ün tamamının İsrail’in başkenti olarak ABD tarafından tanınmasının barışa hizmet etmediği görüşündeyim. Kırılgan bir bölgeden bahsediyoruz.”

Önümüzdeki dönemde işbirliği konseyin 5 dönem toplantısının Selanik’te düzenleneceğini ifade eden Erdoğan, “Konseyin etkisiyle son yıllarda özellikle ticaret alanında, ekonomide, kültürde, Turizmde birçok adımlar attık. 2016 yılında ikili ticaret hacmimiz 2.6 milyar dolar. Belirlediğimiz hedef 10 milyar dolardı. 2014 den sonra bir geri gidiş oldu. Temennim odur ki bunu yeniden toparlarız. İstanbul-Selanik hızlı tren hattı, İzmir-Selanik feribot hattı, İpsala Kipi sınır kapısında 2.köprü inşaası gibi ulaştırma projelerine önem vermeyi hedefliyoruz. Ülkemizden 800 bin turist Yunanistan’a, Yunanistan’dan 600 bin turist ülkemize geldi bu da bu konuda ciddi bir alt yapımız olduğunu gösteriyor” dedi.

Yunanistan’la kültürel ilişkilerin geliştirilmesini istediğini belirten Erdoğan, “Ortak kültürel mirasımızın aslına uygun şekilde korunarak aktarılması aynı zamanda halklarımızın da kaynaşmasına, yeniden bir özgüven tesisine vesile olacaktır” diye konuştu.

“Gecikmiş adalet adalet değildir”

Türkiye’nin uzun yıllardır, PKK, DEAŞ, FETÖ gibi eli kanlı çetelerle mücadele ettiğini ifade eden Erdoğan, “Yunanistan da bunlara yabancı değil. 17 Kasım terör örgütünün neler yaptığını biliyoruz. Bu açıdan bizimle en rahat empati kurabilecek ülkelerin başında Yunanistan geliyor. Yunan güvenlik birimlerinin son dönemde attığı adımları takdirle karşılıyoruz. 15 Temmuz gecesi 251 insanımızı şehit eden FETÖ militanlarının adaletle yüzleşmesi büyük önem taşıyor. FETÖ’cü şahısların iadesi ile ilgili sayın Çipras ile olaydan hemen sona başlattığım görüşmede, bugün de Yunan yargısına benim bir çağrım var. O da şudur, gecikmiş adalet adalet değildir. Lütfen bu konu ile ilgili kararı görüşerek, Türkiye’de işkence, idam söz konusu değil, bunların iadesi de mümkündür. Çünkü bunlar darbe gerçekleştiren kişilerdir” dedi.

Türkiye’de şu anda 3 milyonu aşkı mülteci bulunduğuna değinen Erdoğan, mülteciler için Türkiye’nin 30 milyar dolar harcama yaptığını belirtti. Avrupa Birliğinin Türkiye’ye şuana kadar mülteciler için Kızılay’a 850 milyon euro verdiğini belirten Erdoğan, AB’nin Türkiye’ye 2015 ve 2016 yılları arasında 6 milyar euro vereceğini ancak bunun ödenmediğini söyledi.

Çipras, “Lozan Anlaşması’ndan geri dönüş olmayacaktır.”

Bunun dışında; Çipras, “Lozan Anlaşması’ndan geri dönüş olmayacaktır. Türkiye ile iletişim kanalımızı genişletmek çok önemli. Yunanistan’ın darbecileri destekleyecek bir ülke olmadığını Sayın Erdoğan’a söyledim. Yunan yargısının kararları saygıyla karşılanır. Komşumuzla çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Avrupa-Türkiye ilişkilerinde tansiyon yüksel ve bu dönemde bizim bölgemizdeki, Ortadoğu’daki ve Avrupa’daki gelişmeler endişe verici. Bu dönemde iletişimin ve iletişim kanallarımızı genişletmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunu da karşılıklı saygı çerçevesince yapmalıyız” dedi.

Çipras, aynı zamanda Ege Denizi’ndeki ihlallerin bitmesi gerektiğini ve Türkiye ile güven kurmak için çalışma yapmaya karar verildiğini söyledi.

Erdoğan, “Gerçekten bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Ziyareti iki ülke diyalogunda önemli bir adım olarak görüyorum” dedi. Erdoğan, Lozan Anlaşması’nın güncellenmesi gerektiğini tekrar dile getirdi. Erdoğan Lozan Anlaşması’nın 11 ülke arasında olduğunu söylerken “Lozan konusunda hala anlaşılmayan noktalar var. Lozan’ı Ege’ye hapsedip bitirmeyelim. Lozan sadece Ege’yi mi kapsıyor? Ege’nin dışında Lozan’la ilgili hiçbir şey yok mu? Batı Trakya’daki azınlıkların hukuku yok mu? Bu anlaşmayla azınlıkların haklarını nasıl teminat altına alacağız? Bunların hukukunu araştırmak, korumak, özellikle de Yunanistan’daki yönetimin görevi olsa gerek. Bizim toprak bütünlüğü ile ilgili sıkıntımız yok” dedi.

Erdoğan, darbeci askerlerin iade edilmesi için “Türkiye’de işkence, idam söz konusu değildir. Bunların Türkiye’ye iadesi mümkündür” dedi.

Erdoğan ayrıca, Batı Trakya’da yaşayanların durumunun iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Kıbrıs konusunda ise, kalıcı çözüm istenildiğini fakat Rum Kesimi’nin İsviçre’de masadan kalktığını belirtti.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.