
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’tan F-35 savaş uçakları için verdiği sözü yerine getirmesini beklediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar merkezli Al Jazeera’ya verdiği röportajda bölgesel gelişmeler ve dış politika gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Suriye, Gazze, Lübnan ve Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra F-35 savaş uçakları konusunda da açıklamalarda bulundu.
Suriye’deki yeni döneme ilişkin konuşan Erdoğan:
Türkiye’nin ülkede istikrarın sağlanması için elinden geleni yapacağını söyledi. Erdoğan, Suriye’yi yakın zamanda ziyaret edeceğini belirtirken, ülkedeki Kürtlerin de “barış ve istikrardan pay sahibi olacaklarını” ifade etti.
Erdoğan’ın açıklamalarında F-35 savaş uçakları da önemli başlıklardan biri oldu.
ABD Başkanı Donald Trump ile F-35 konusunda yaptığı görüşmelere değinen Erdoğan, Trump‘tan uçakların Türkiye’ye verilmesi konusunda söz aldığını belirtti.
Erdoğan, “Verdiği sözü yerine getirmesini bekliyorum” dedi.
Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan “Mekke Ortak Savunma Anlaşması” hakkında da konuşan Erdoğan:
Anlaşmanın taraflardan herhangi birinin dışarıdan saldırıya uğraması halinde imzacı ülkelerin ortak adımlar atmasını öngördüğünü söyledi. “Bu anlaşma dünyaya önemli bir mesaj verdi” diyen Erdoğan, Mısır’ın da pakta katılabileceğini belirtti.
Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasındaki Mekke Ortak Savunma Anlaşması, 7 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından Mekke’de imzalandı.
Anlaşmaya göre taraflardan birine yönelik silahlı saldırı, üç ülkeye birden yapılmış kabul edilecek. Bu yönüyle anlaşma, NATO’nun kolektif savunmayı düzenleyen 5. maddesine benzetiliyor.
Hürmüz Boğazı hakkında
Erdoğan, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasının Türkiye açısından öncelikli olduğunu söyledi. Boğazın kapalı kalmasının kimsenin çıkarına hizmet etmeyeceğini belirten Erdoğan, bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik arabuluculuk çabalarında Katar’ın önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Gazze konusunda Erdoğan:
Türkiye’nin “Gazze’yi yalnız bırakamayacağını” ve destek olmak için gereken her şeyi yapacağını söyledi. Erdoğan ayrıca Hamas’ın taahhütlerine iyi niyetle uyduğunu, İsrail’in ise savaşını sürdürdüğünü ifade etti. İsrail’in Lübnan’a yönelik devam eden saldırılarının Ankara açısından ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirten Erdoğan, çatışmaların sona erdirilmesinde Washington’ın rolünün önemini vurguladığını belirtti.
Libya hakkında Erdoğan:
Türkiye’nin Sudan’ı desteklemeye devam edeceğini ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah el-Burhan ile ilişkilerinin iyi olduğunu söyledi. Libya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin istikrarlı olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin Libya’yı terk etmeyeceğini ifade etti.
Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerine dair Erdoğan:
Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi üyeliğe kabul etmeye istekli görünmediğini söyledi. Ankara açısından AB üyeliğinin artık bir öncelik olmadığını belirten Erdoğan, bu durumun sonucunda “kaybedenin Avrupa olacağını” ifade etti.