Fransa İran’a Uyarı Verdi: Tetik Mekanizması Yakında Devrede

Fransa, İran’a uyarı yaparak somut adım atılmazsa yaptırımların geri döneceğini vurguladı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, 24 Temmuz’da önemli bir açıklama yaptı. (Fotoğraf: Wikimedia)
Fransa, İran’a uyarı yaparak somut adım atılmazsa yaptırımların geri döneceğini vurguladı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, 15 Temmuz’da önemli bir açıklama yaptı. (Fotoğraf: Wikimedia)

Fransa, İran’a uyarı yaparak altı haftada ilerleme sağlanmazsa tetik mekanizmasını devreye sokacağını duyurdu. Almanya ve İngiltere de bu tutumu destekliyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, 15 Temmuz’da önemli bir açıklama yaptı. Barrot, İran somut, sağlam ve doğrulanabilir bir taahhüt sunmazsa, Fransa’nın tetik mekanizmasını en geç Ağustos sonuna kadar işletmeye hazırlandığını vurguladı.

2015 yılında BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri (ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) İran’la nükleer anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, İran’a uygulanan BM yaptırımlarını askıya aldı. Ancak anlaşma, Ekim 2025’te sona erecek. Süre dolmadan taraf ülkeler, anlaşma ihlali gerekçesiyle yaptırımları geri getirebilir.

Barrot, AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde konuştu. “Fransa’nın ortakları, İran’a 10 yıl önce kaldırılan yaptırımları yeniden uygulama hakkına sahiptir,” dedi. Fransa, İran’a uyarıda bulunarak somut adım atılmazsa yaptırımların geri döneceğini vurguladı.

Bu açıklamalar, son gelişmelerin ardından geldi. İsrail ve ABD, 12 günlük savaşta İran’daki nükleer tesisleri bombaladı. İran ise bu saldırılara karşılık olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliğini askıya aldı. Ayrıca BM’ye bağlı denetçiler İran’dan ayrıldı.

Buna rağmen, ABD yönetimi hâlâ diplomasi yolunu açık tutmak istiyor. Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da bu yaklaşıma destek verdi. Nitekim, “Diplomasi penceresinin açık olduğuna inanıyoruz,” diyerek bu tutumu teyit etti.

İran ve ABD yetkilileri son aylarda beş kez görüştü. Altıncı tur görüşmeyi Maskat’ta planladılar. Ancak İran-İsrail savaşı, bu görüşmenin yapılmasını engelledi ve iptaline yol açtı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, buna karşılık tetik mekanizmasının devreye alınma olasılığını “büyük bir hata” olarak niteledi. Ayrıca, “Bu ülkeler, mekanizmanın onlara denetim gücü vereceğini sanıyor,” diyerek eleştirisini sürdürdü.

Son olarak, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel’deki toplantıda açıklama yaptı. “Diplomatik yola dönmeliyiz. Biz bu adımı atmaya hazırız,” dedi.

.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.