Haydarpaşa ve Sirkeci Gardır, Gar Kalacak!

Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ilişkin açıklama yapan Haydarpaşa Dayanışması, “Haydarpaşa gardır gar kalacak’ dedi.

Haydarpaşa ve Sirkeci Gar binaları ve gar sahaları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile imzalanan protokolle 29 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dün üçüncü çeyrek turizm verilerini açıkladığı toplantıda Haydarpaşa ve Sirkeci Gar’ına dair projelerini de açıkladı. Haydarpaşa ve Sirkeci gar ve alanlarında “Boğazın Birleştirici Gücü Gar-Kültür Sanat Projesi” yürüteceklerini duyuran Ersoy, bu alanların ranta açılacağı yönündeki endişelere yanıt verdi. Ersoy, “Hem Haydarpaşa’da hem Sirkeci’de tren olacak, kültür ve sanat olacak, millet bahçesi olacak. Ama burada asla AVM ve otel olmayacak” dedi.

Güler Sabancı’nın Haydarpaşa Garı’nda çekilmiş fotoğraflarının kamuoyuna yansımasıyla birlikte Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının akıbeti yeniden tartışmaya açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un “Müze olabilir, millet bahçesi olabilir ama otel olmayacak. Garlara yeniden trenler gelecek” açıklaması üzerine, özelleştirmenin üzerinin ‘müze’ ile örtüleceği yorumları yapıldı. Her hafta olduğu gibi dün de basın açıklaması yapan Haydarpaşa Savunması ise, “Haydarpaşa Gardır, gar kalacak”, “Kültürel varlık satılamaz” dedi.

Dayanışmanın açıklamasında;
“2005’ten beri ‘Haydarpaşa Manhattan Olacak’, ‘Haydarpaşa Venedik Olacak’, ‘Haydarpaşa Otel Olacak’, ‘Haydarpaşa Ticaret Merkezi Olacak’, ‘Haydarpaşa Kültür Merkezi Olacak’ ve ‘Haydarpaşa Müze Olacak’ gibi söylemler ve kentsel dönüşüm projeleriyle mücadele ettik” denilerek şunlar ifade edildi: Bakan Ersoy şimdi de Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının ‘Anadolu Yakasının ilk kültür ve sanat adası’ olacağını, Haydarpaşa ve Sirkeci’nin ‘kültür vadisi’ olacağını açıklamış durumda. Bu minvalde Haydarpaşa ve Sirkeci bölgelerinin -tıpkı Haliç’te ve Galataport’ta olduğu gibi- özel sermayeye ait kaynaklarla müzeleştirilmesi, bienal alanına dönüştürülmesi ve Beyoğlu’ndaki kültür yolu festivaliyle ilişkilendirilmesinin arzulandığı anlaşılıyor. Yapılan açıklamaya göre; Haydarpaşa ve Sirkeci’de müze, arkeopark, kütüphane, millet bahçesi gibi birbiriyle alakasız pek çok işlev var ama gar işlevi yok Söğütlüçeşme’de yapılan viyadük ve AVM projesi nedeniyle çok sayıda ağacı kesen, yeşil alanı yok eden ve kentsel yaşamı kaosa çevirenlerin Haydarpaşa’da millet bahçesi yapmak istemesi düşündürücü ve bizlerin nezdinde yok hükmündedir.

”Haydarpaşa’ya tren gelecek ama tren sayıları eskisine göre aynı olacak mı?”


Bakan Ersoy açıklamasında itibarlı danışma kurulu üyelerinin adını anarak ve Haydarpaşa veSirkeci’ye tren gelecek söylemini kullanarak yapılmak istenen soylulaştırma girişimini meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Bizler Haydarpaşa ve Sirkeci’ye sadece tren gelmesini değil Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının tam kapasiteyle merkezi garlar olarak yeniden açılmasını savunuyoruz. Bakan Ersoy’ın söylediğine göre evet Haydarpaşa’ya tren gelecek ama tren sayıları eskisine göre aynı olacak mı? Tren bakım, park alanları ve manevra sahaları yer alacak mı? Hızlı tren sayıları arttırılacak mı? Haydarpaşa ve Sirkeci Garları İstanbul’un merkezi tren garı olarak başlıca ulaşım stratejisine yerleştirilecek mi? Haydarpaşa ve Sirkeci’de çalışan, buradaki lojmanlarda çalışan demiryolculara neler olacak?

”Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarını hiçbir özel sermayeye, bırakma niyetimiz bulunmuyor”


Demiryolları sadece raylardan ibaret bir şekilde tasarlanacak, Haydarpaşa’ya tren gelecek ama sembolik düzeyde çok az sayıda tutulacak, demiryolcular Haydarpaşa ve Sirkeci gar binalarında artık çalışamayacak, demiryolcular temel barınma hakları olan lojmanlardan zorla çıkartılacaktır. Burada söz konusu olan kamu yararı değil kültür ve sanatı alet ederek emekçileri yerinden etmeye, mülksüzleştirmeye yarayan ve sermayeye yeni alanlar açmaya çalışan bir dönüşüm girişimidir. Bizler Haydarpaşa ve Sirkeci’nin kültür vadisi, kültür adası, millet bahçesi, özel müze, bienal alanı vb. biçimlerde sermayeye, turizme alan açan, bölgeyi kökünden dönüştürmeyi hedefleyen ve daha da kötüsü emekçileri, demiryolcuları, kent hakkını, kamusal mekanı koruma ihtiyacını gözetmeyen tüm bu soylulaştırma, mülksüzleştirme ve yerinden etme girişimlerini kabul etmiyoruz.

Haydarpaşa ve Sirkeci’nin tüm ulaşım işlevleriyle merkezi tren garları olarak, ulaşım hakkı, kent hakkı ve kamu yararı temelinde korunmasını talep etmeye devam edeceğiz. Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarını hiçbir özel sermayeye, müzeleştirme, bienalleştirme gibi kentsel dönüşüm süreçlerine bırakma niyetimiz bulunmuyor.”

Haydarpaşa Gar ve Limanın endüstriyel işlevinin sonlandırılarak dönüşüme tabi tutulmasına karşı mücadele etmek üzere 13 Mayıs 2005 tarihinde Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ve Mimarlar Odasının yanı sıra seksen sivil toplum örgütünün içerisinde yer aldığı “Toplum, Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması” kuruldu.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.