Epoch Times Gazete Kutusunun ‘Doctor Strange 2’ Filminde Görünmesinin Ardından, Film Çin’de Sansürle Karşı Karşıya
Eski bir Hollywood yöneticisi ve film yapımcısına göre, Marvel’in yeni filmi “Doktor Strange Çoklu Evren Çılgınlığında”nın bir sahnesinde Epoch Times gazete kutusunun kısa görüntüsünün ardından, Çin’in iktidardaki komünist rejimi büyük ihtimalle filmin Çin sinemalarında gösterime girmesine izin vermeyecek.
“Ejderhayı Beslemek: Hollywood, NBA ve Amerikan İş Dünyasının Karşılaştığı Trilyon Dolarlık Açmazın İçinde” kitabının yazarı Chris Fenton, Çin pazarına giremeyen birkaç Marvel filminin ardından yeni “Doktor Strange” filminin Çin’de serbest bırakılmasının şimdiden “biraz düşük bir ihtimal” olduğunu söyledi.
EpochTV’nin “China Insider” programındaki yakın tarihli bir röportajında Fenton, “Bu son gelişmeyle The Epoch Times, filmdeki en önemli yıldızlardan biri haline geldi. Bu da o pazara girmek için yapımcıların sahip olduğu şansı yerle bir ediyor” dedi.
Filmdeki bir sahnede üzerinde Çince karakterlerle The Epoch Times 大紀元時報 yazan bir sarı gazete kutusu, birkaç saniyeliğine görünüyor. New York sokaklarında Doctor Strange ve Gargantos adlı tek gözlü canavar arasındaki mücadele sahnesinde arka planda duruyor.
The Epoch Times, Çin Komünist Partisi (ÇKP) içindeki siyasi çatışmalar, rejimin etnik azınlıklar ve dini gruplar üzerinde uyguladığı insan hakları ihlalleri ve Pekin’in yurtdışındaki propaganda ve etkileme operasyonları da dahil olmak üzere, Çin’deki güncel olayları sansürsüz olarak yayınlamasıyla tanınmaktadır. İnsanlara doğruluk, merhamet ve hoşgörü ilkelerine göre yaşamayı öğreten inançları nedeniyle Çin’de zulümle karşı karşıya kalan Falun Gong uygulayıcıları tarafından kurulmuştur. Çince baskısı, denizaşırı Çin toplulukları arasında en yüksek tirajlı gazetedir.
Birçok Batı kaynaklı medya kuruluşu ve sosyal medya platformu gibi, The Epoch Times’ın İngilizce ve Çince web siteleri de Çin’de yasaklanmıştır.
Fenton, yeni filmin Çin’de gösterilme ihtimalinin “şu anda muhtemelen sıfır” olduğunu söyledi, ancak insanlar bunun nedenini bilemeyecekler çünkü “Çin belirli bir filmi neden yasakladığını tam olarak bilmenize hiçbir zaman izin vermez”. Pekin’in sadece filmleri yasaklamayı değil, belirsiz olmayı da alışkanlık haline getirdiğini söyledi.
“Çin hükümeti bir şirketi neden cezalandırdığını hiçbir zaman tam olarak söylemez. Aslında, çoğunlukla spekülasyon yayar. Ve açıkçası, bu spekülasyon daha geniş çaplı bir sansür yaratır. Çünkü tam olarak neye kızdıklarından asla emin olamazsınız” dedi.
Marvel
Daha büyük soru, Marvel Studios’un gazete kutusunu sahneye bilerek dahil edip etmediğidir. Fenton bu konuda söyleyeceklerinin sadece spekülasyon olabileceğini, ancak Marvel’in kutunun orada olduğunu bilmemesinin pek olası olmadığını söyledi.
“Iron Man 3” filmindeki ilk elden tecrübesine göre, senaryo koordinatörlerinin ve filmin post prodüksiyonunda çalışan kişilerin “hangi aksesuarların kullanıldığını tam olarak bildiğini” söyledi.
Fenton “Yani, o gün setteki 200 ila 300 kişinin ve post prodüksiyonda çalışan 200 ila 300 kişinin The Epoch Times gazete standının orada durduğunu fark etmemesi fikri, çok mantıksız görünüyor” dedi.
Film 6 Mayıs’ta Amerika Birleşik Devletleri’nde vizyona girdi. Çin’in saldırgan devlet medyası Global Times bir görüş yazısında Marvel’i açıkça eleştirirse, Marvel’in bu görüntüyü sahneden çıkarma ihtimali var.
Rejim sözcüsü tarafından 1 Mayıs’ta yayınlanan makale, önce uzun yollardan giderek The Epoch Times’a iftira ediyor, ardından yeni Doctor Strange filmini gazete kutusu sahnesiyle “ABD ve Hollywood’u utandırmak” ile suçluyor.
Fenton, Marvel’in bunun üzerine gazete kutusunu sahneden çıkaracağından şüphe duyduğunu söyledi.
Fenton, “Yani Çin aslında Marvel’i, dünyanın geri kalanının görmemesi için bir şeyleri kaldırması gerektiğini düşündürecek şekilde kışkırtırsa, bence buna hayır diyeceklerdir” dedi.
“Ve Çin onlardan bunu yapmalarını gerçekten istiyor mu, yoksa sadece isteyeceğini varsayıyorlar ve yapmıyorlar mı, bilmiyorum. Ama Marvel’ın dünyanın görmesi için onu kaldırmadığına inanmak istiyorum.”
Epoch Times, yorum için Marvel’in ana şirketi Disney’e ulaştı.
Sansür
Fenton, Hollywood stüdyoları otosansür uyguluyorsa bunun bir sorun olduğunu söyledi.
“Çin ile ilgili sorun, dünya için yaptığımız içeriği o tek pazara erişmek için sansürlememiz” dedi. “Yani bunu yapmakla esasen Çin’i sakinleştirmiş, hikayelerini kendi sınırları içinde tutmak yerine, dünyaya yaymış oluyoruz.”
Örnek olarak 1984 klasiği “Red Dawn”ın 2012 versiyonuna ve “Top Gun” devamına işaret etti.
“Red Dawn”ın yapımcıları, Çin pazarını kaybetme korkusuyla ABD’yi işgal eden kötü adamları Çinli yerine Kuzey Koreli olarak göstermeye karar verdiler.
27 Mayıs’ta Amerika Birleşik Devletleri’nde vizyona girmesi planlanan bir film olan “Top Gun: Maverick”in 2019 tarihli bir fragmanında, Tom Cruise’un karakteri deniz havacısı Pete “Maverick” tarafından giyilen deri ceketin üzerindeki yamadan Tayvan bayrağının çıkarıldığı anlaşılıyor. Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve adanın fiili bağımsızlığını ima eden her türlü işareti reddediyor.
Çin’in sansür taleplerinden biri geçtiğimiz günlerde su yüzüne çıktı. Dijital pazar Puck News, 1 Mayıs’ta birden fazla isimsiz kaynağa atıfta bulunarak yayınlanan bir raporda, Çin düzenleyicilerinin Sony Pictures’dan Sony tarafından dağıtılan bir Marvel filmi “Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok”da bazı değişiklikler yapmasını istediğini söyledi.
Düzenleyiciler ilk olarak filmin sonundaki Özgürlük Anıtı’nın kaldırılmasını istedi. Sony reddettikten sonra düzenleyiciler, heykelin üzerindeki ışığı kısmak gibi düzenlemelerle heykelin etkisinin azaltılmasını istedi. Puck News’e göre Sony, ikinci talebi de geri çevirdi.
“Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok” Aralık 2021’de Amerika Birleşik Devletleri’nde piyasaya sürüldü, ancak Çin’de halen piyasaya sürülmedi.
Fenton, “Hollywood’un konuşma ve yaratıcı ifade özgürlüğünü açıkça koruduğunu görmek istiyorum” dedi.
“Dünyanın dört bir yanındaki izleyicilere hitap eden filmler yapmalıyız. Ancak bunu yaparken film yapımcılarının haklarını korumalıyız. Herhangi bir sansürden veya Çin’in propaganda hedefinin herhangi bir etkisinden tamamen bağımsız olarak hikayelerini anlatabilmeliler.”
Yazanlar: Frank Fang ve David Zhang, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.