İBB Davasında Bir Kez Daha Ekrem İmamoğlu Salondan Çıkarıldı

İBB davasında 64’nünde Ekrem İmamoğlu Salondan Çıkarıldı

İBB davasının 64’üncü gününde, İBB Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, savunma süresi kısıtlamasına tepki gösterdiği için salondan çıkarıldı.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun da aralarında bulunduğu 59’u tutuklu 414 sanığın yargılandığı İBB davası, 64’üncü gününde İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki 1 No’lu salonda görüldü. Seçilmiş CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İmamoğlu’nun savunmasından önce duruşmayı takip etmek üzere Silivri’ye geldi.
İmamoğlu’nun avukatlarının kısa savunmalarının ardından savcı, tutukluluk incelemesi kapsamında mütalaasını açıkladı. Savcı Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Medya A.Ş Etkinlik Koordinatörü Ceyda Kıryak ve İBB Halkla İlişkiler Şube Müdürü Serap Karay için tahliye talebinde bulundu.

“Sayın Selahattin Demirtaş 14 gün savunma yaptı

İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş’in avukatı Nergiz İnce’nin savunması, İmamoğlu’nun savunmasına başlayacağı gerekçesiyle yarıda kesildi. Verilen öğle arasının ardından İmamoğlu savunmasını yapmak için kürsüye geldi. Savunma süresi kısıtlamasına ve dayatmaya tepki gösteren İmamoğlu, “6-7 saatlik bir süre kalıyor. Bu takvim değişmez diyorsanız, benim burada bir sorguya tabi tutulmam diye bir şey düşünülemez. Sayın Selahattin Demirtaş 14 gün savunma yaptı” dedi.

Mahkeme başkanı “Kuralda değişiklik yapmayacağız. Ya savunma yaparsınız ya susma hakkınızı kullanırsınız” dedi. Buna karşılık İmamoğlu, “Ben savunma yapmaya değil, yargılamaya geldim” ifadelerini kullandı. Ancak Mahkeme başkanı da, “Burası senin yargılayacağın mekan değil” ifadesini kullandı.

“Adalet millete aittir, ben millete konuşuyorum”

Mahkeme başkanı ile arasında savunma süresinin kısıtlılığı nedeniyle tartışma çıkan İmamoğlu, CMK 203 kapsamında duruşma salonundan çıkarıldı. İmamoğlu salondan çıkarılırken, “Benim Ankara’da yargılayacaklarım buradaki yargılamayı yönetmeye çalışıyor. Adalet Bakanlığı çöküş bakanlığıdır. Adalet millete aittir, ben millete konuşuyorum. Millete yüzümüzü dönelim” ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı, İmamoğlu’nun CMK’nun 147. maddesi uyarınca savunma yapıp yapmayacağı hususu sorulduğunu ancak İmamoğlu’nun ısrarla kimlik tespiti yapmaktan kaçındığı ve ‘Yargılamaya geldim’ dediğinin görüldüğü gerekçesiyle “susma hakkını” kullandığının tutanağa geçirildiğini aktardı.
Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında ‘kamu görevlisini tehdit’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Hakim, duruşmada savunma süresini az bulduğu gerekçesiyle “Ben savunma yapmam, ben yargılayacağım, yargılayacağım merak etmeyin, ben iddianameyi yapanları yargılayacağım…” sözlerini gerekçe gösterdi. Hakim, bu sözler sonrası düzen ve disiplin bozduğu gerekçesiyle (Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 203’üncü maddesi) İmamoğlu’nu salondan çıkarmıştı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı “Basın Açıklaması” ile Ekrem İmamoğlu hakkında yeni bir adli sürecin başlatıldığını kamuoyuna ilan etti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Ekrem İmamoğlu’nun “suç örgütü lideri” olmakla suçlandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) davasında söylediği sözler nedeniyle “kamu görevlisini tehdit” iddiasıyla soruşturma başlattı.

Dünkü duruşmada İmamoğlu’nun avukatı Tora Pekin’in karar olmadan İmamoğlu’nun duruşmaya getirilmemesine itiraz etmesi üzerine mahkeme başkanı, “Arada kararı yazarız” demişti. Mahkeme başkanı, dünkü duruşmada Ekrem İmamoğlu’nun 8 Temmuz Salı günü öğleden sonraki oturumda savunmasını yapmak üzere sanık kürsüsüne çağrılacağını söylemişti.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.