İngiltere Salgından Sonra Çin İle İlişkisini Düşünüyor

İngiltere Milletvekilleri, Kovid-19 krizinden sonra Çin ile ilişkisini yeniden düşünmeye davet ediyor.

Birleşik Krallık’ta teyit edilen coronavirüs vakaları ve ölüm sayısı hızla artmaya devam ederken, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) durumu örtbas etmesi ve şeffaflık eksikliği hakkındaki endişeler birçok milletvekilinin dış politikalarını düşünmesine ve İngiltere’nin Çin ile olan ilişkisini yeniden değerlendirmesine yol açtı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, 16 Nisan’da coronavirüs salgını hakkında yaptığı günlük toplantı konuşmasında, “Hiç şüphe yok ki, bu krizden sonra her zamanki gibi iş yapamayız ve bunun nasıl ortaya çıktığı ve nasıl daha önce durdurulamadığına dair zor sorular sormak zorunda kalacağız.” dedi.

Pandeminin nedenine “çok, çok derin bir dalış” yapılacağını ve “bundan hiç kaçamayacaklarını” söyledi.

20 Nisan itibariyle, İngiltere, Wuhan coronavirüsü olarak bilinen ÇKP virüsünden toplam 16.509 ölümle 124.743 enfeksiyon vakası bildirmiştir.

Çin İle İlişkileri Yeniden Düşünme

İngiltere Parlamentosu Üyesi (MP) Owen Paterson, Çin rejimini coronavirüs salgınının tamamını gizlemek ve bilerek dünyaya yayılmasına izin vermekle suçladı.

Paterson, 4 Nisan’da Başbakan Boris Johnson’a ülkenin Çin ile olan dış politikasında değişiklik çağrısında bulunan bir mektubu imzalamak için diğer on dört üst düzey milletvekiline katıldı.

Mektupta şunlar yazıyordu: “Yasal olarak bağlayıcı uluslararası sağlık hizmetleri yönetmelikleri, devletlerin tüm potansiyel salgınlar hakkında tam bilgi vermelerini gerektiriyor. Çin’in salgına verdiği tepkide yükümlülüklerini yerine getirmemiş olması muhtemel görünüyor.

“Bu ihmal, hastalığın küresel sağlık ve ekonomi açısından olağanüstü ciddi sonuçlarla dünyaya yayılmasını sağladı. Henry Jackson Society raporunun da belirttiği gibi, İngiltere’ye sebep olduğu zararın maliyeti 350 milyar Poundan fazla olabilir.

“Zaman içinde, kendimizi Çin’e bağlı büyümeye izin verdik ve İngiltere’nin uzun vadeli ekonomik, teknik ve güvenlik ihtiyaçlarına stratejik bir görünüm elde etme konusunda başarısız olduk.

Mektupta, “Kriz geçtikten sonra Hükümeti, Çin ile ilişkimizi daha geniş anlamda yeniden düşünmeye davet ediyoruz” dedi.

“Çin Komünist Partisi (ÇKP) İktidara Tutunmak İçin Her Şeyi Yapacak”

Dış İlişkiler Seçim Komitesi Başkanı Tom Tugendhat, Sky News’e verdiği röportajda, “Bu COVID-19’dan gördüklerimiz o kadar çok değil ancak bu Çin’in suçudur, fakat Çin Komünist Partisi kendi vatandaşlarının hayatlarını riske atmak da dâhil olmak üzere iktidara tutunmak için her şeyi yapacaktır. Bunu kendi vatandaşlarına yapacaksa, bizimkini ne kadar riske atacağını düşünüyorsunuz?” dedi.

Tugendhat, Twitter sayfasında, “Covid-19 salgını hakkında uluslararası bir araştırmaya ihtiyacımız var. Zaten çok fazla hayata mal oldu ve daha fazlasını alacak. Örtbasların veya yalanların hepimizi riske atmasına izin veremeyiz. Şimdi bile, Pekin’den gelen yanlış veriler, analiz yeteneğimizi baltalıyor” diye yazdı.

Savunma Komitesi Başkanı Tobias Ellwood, Çin’in örtbaslarıyla ilgili yürütülecek soruşturmayı destekliyor. 17 Nisan’da Twitter’da Çin’in “hastalığı ilk yayan kişinin kim olduğunu belirlemek için hiçbir çaba sarf etmediğini” ve “Günlük ‘resmi’ rakamlarının cevaplardan çok soru oluşturduğunu” yazdı.

İngiltere’nin eski dışişleri bakanı Lord William Hague, Çin Komünist Partisi’nin “kurallarımıza göre oynamadığı” ve ülkeyi “teknoloji de dâhil olmak üzere pek çok açıdan Çin’e bağlı olmaması” konusunda uyardı.

O, Politika değişimi düşünce kuruluşu tarafından barındırılan bir tartışmada “Herhangi birimiz Çin’in burada olanlarla ilgili uluslararası bir soruşturmayı kabul ettiğini ve buna izin verdiğini görebilir miyiz? Bence bu pek olası değil ve Çin’in sosyal medyada bunun başkasının hatası olduğu yönündeki fikirleri yaymak gibi koordineli girişimleri oldu” dedi.

Çin’e Karşı Koymak Siyasi Ve Ahlaki Zorunluluktur

30 Mart’ta Spectator’da yayınlanan, “Çin’in maskeli diplomasisine dikkat edin” başlıklı bir makalede gazeteci David Patrikarakos, coronavirüs krizinden sonra dünyanın ne yapması gerektiği hakkında bazı düşünceler sundu.

Makalede: “Dünya (Çin’e) kızgın. Ama öyle mi kalacak? Kriz geçtikten ve düşünceler doğal olarak yenilenmeye yöneldikten sonra hesaplaşma arzusu altı ay veya bir yıl sonra da devam edecek mi? Bence öyle olmalı. Bence bunu sağlamak hem politik hem de ahlaki bir zorunluluktur, çünkü o zamana kadar bunun ulusal bir kendi kaderini belirleme meselesi olacağını düşünüyorum. Politikamızın ne kadar sağlam olduğunu gerçekten anlamak istiyorsak ve küresel güç dengesinin gerçekte nerede yattığını gerçekten anlamak istiyorsak, tüm bunlar sona erdiğinde her şey netleşecektir.

“Çin’in 5G üzerindeki tehditlerini görmezden geldik. Bir milyondan fazla Uygur’u hapsetmesini görmezden geldik. Gerçekte, işlediği her suçu hemen hemen görmezden geldik. COVID-19’daki rolünü göz ardı edemeyiz. Bunu yaparsak, bu, Batı’nın Çin’e karşı şimdi ya da hiçbir zaman karşı koyamayacağının açıkça kabulü olacaktır. ”

Kaynak; tr.minghui.org

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.