İngiltere’de Yeni Varyant Nedeniyle Covid Takviye Aşıları Öne Çıktı

COVID-19 Aşılama merkezi, Black Country Museum, Dudley-İngiltere, 31 Ocak 2021 (Fotoğraf: Wikimedia)

İngiltere Hükümeti 30 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, İngiltere’nin grip ve COVID-19 takviye sonbahar aşılama kampanyasının, yeni bir COVID-19 varyantı nedeniyle planlanandan yaklaşık bir ay önce, 11 gün içinde başlayacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Maria Caulfield, bağışıklığı en zayıf kişilerin daha fazla korunabilmesi için kampanyayı öne çekmenin “mantıklı” olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından davet alan kişileri “mümkün olan en kısa sürede aşı olmaya” teşvik etti.

Bu hareketi tetikleyen Omicron alt varyantı olan BA.2.86 hakkında çok az şey biliniyor. İngiltere sağlık yetkilileri bu varyantı izliyor. Çünkü mutasyonların sayısı arttıkça bu virüs yüksek oranda bulaşıcı ve bağışıklıktan kaçmada daha başarılı olma potansiyeline sahip görünüyor.

İngiltere Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, aşı kampanyasına yetişkin bakım evi sakinleri ve en fazla risk altında olanlardan başlanacağını söyledi.

Sonbahar aşılarında şu gruplar öncelikli olacak: 65 yaş ve üstü herkes, yaşlı yetişkin bakım evlerinde yaşayan ve çalışanlar, ön saflardaki sağlık ve sosyal yardım çalışanları, yaşı klinik risk grubundan en az altı ay büyük olan kişiler, bağışıklık sistemi baskılanmış bir kişiyle yaşayan 12 yaş ve üstü kişiler ve 16 yaş ve üstü ücretsiz bakıcılar.

Daha önce aşılamalara Ekim başında başlaması planlanmıştı. Dolayısıyla aşıların etkinliği kış mevsiminden önce pek azalmayacak.

BA.2.86’nın tespiti ışığında, İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UK Health Security AgencyU-KHSA), “sonbahar aşı programını hızlandırmanın daha fazla koruma sağlayacağını, ciddi hastalık riski altında olanları destekleyeceğini ve Ulusal Sağlık Servisi (National Health Service-NHS) üzerindeki potansiyel yükü azaltacağını” öne sürdü.

Omicron ile Eşit Mutasyon

Pirola varyantı olarak adlandırılan BA.2.86, endişe verici bir varyant olarak sınıflandırılmamıştır. Ancak İngiliz ve uluslararası sağlık yetkilileri tarafından yakından izlenmektedir.

Omicron’un ortaya çıkışından bu yana birçok neslinin olmasına rağmen Pirola, SARS-CoV-2 virüsünün konakçı hücrelere yapışan ve enfeksiyonu başlatan kısmı olan başak proteinindeki mutasyonların sayısı nedeniyle bilim adamlarının ilgisini çekti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC (Centers for Disease Control and Prevention), BA.2.86’da orijinal Omikron ve Delta arasında bulunanlar kadar, en son nesillere kıyasla kabaca çok fazla değişiklik olduğunu söyledi.

CDC, 23 Ağustos itibarıyla dokuz vakanın tespit edildiğini ve varyantın bir atık su örneğinde görüldüğünü söyledi.  CDC, bu varyantın daha ciddi hastalıklara neden olduğuna dair “hiçbir kanıt” bulunmadığını belirtti.

Alt varyant ilk olarak 18 Ağustos’ta İngiltere’de bir kişide tespit edildi. Bunu, dünya çapında dört ülke tarafından tespit edilen beş vaka takip etti.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı UKHSA, o dönemde yalnızca bir vaka tespit edilmiş olmasına rağmen, kişinin yakın zamanda herhangi bir seyahat geçmişinin bulunmadığına dikkat çekerek bu durumun toplumsal bulaşma olduğunu öne sürdü.

Ayrıca varyantın birden fazla ülkede seyahat geçmişi olmayan bireylerde hızla ortaya çıkmasının, vakaların “yerleşik uluslararası bulaşma” olduğunu gösterdiği belirtildi.

UKHSA’nın bildirdiğine göre 29 Ağustos itibarıyla iki vaka tespit edildi.

Varyantın Omicron’dan daha hızlı bulaşıp bulaşmayacağını bilmek için henüz çok erken, ancak başak proteinlerinde bulunan mutasyonların miktarı, bağışıklığın ne kadar işe yarayacağı sorusunu gündeme getirdi.

CDC’nin 23 Ağustos’taki değerlendirmesine göre en son aşı, hastalıkların ciddi seviyeye ilerlemesini ve hastanede tedavi zorunluluğunu azaltmada etkili olacak.

UKHSA’nın yeni varyant bulunmadan önce yayınlanan, aşı etkinliğine ilişkin son tahminlerine göre, yeni takviye aşılar bu kış hastaneye kaldırılan kişi sayısını ilk ayın sonunda yüzde 40, ikinci ayda yüzde 50 düşürecek. Beşinci ayda ise yüzde 20’si kalmış olacak.

COVİD-19 aşılarının, miyokardit gibi ciddi riskler de dâhil olmak üzere, bazı risklere sahip olduğu biliniyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi NHS Ticari Hizmetler Birimi tarafından yayınlanan verilere göre, 25 Temmuz itibarıyla, COVID-19 aşıları nedeniyle en az yüzde 60 sakat kalan kişilere tazminat ödeyen Aşı Hasar Ödeme Planı’na (Vaccine Damage Payment Scheme-VDPS) aşılarla ilgili yaklaşık 6.685 talepte bulunuldu.

Tüm taleplerden 131’i başarılı oldu, 2.410’u reddedildi. 311 başvuru sahibi ret kararının zorunlu olarak geri alınmasını talep etti ve sonuç olarak geri çevrilen ret sayısı beşten az.

Birleşik Krallık yetkilileri, kişisel bilgilerin gizliliğini korunmak amacıyla bir ile beş arasındaki herhangi bir sayıyı tanımlamak için rutin olarak “beşten az” ifadesini kullanır.

Daha önce yapılan bir bilgi edinme özgürlüğü açıklamasına göre, VDPS ödemesinin büyük çoğunluğu İngiltere’de artık mevcut olmayan Oxford-AstraZeneca COVID-19 aşısının alıcılarına verildi ve 11 Temmuz itibariyle Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısına karşı, beşten az sayıda başarılı iddiada bulunuldu.

Yazan: Lily Zhou, The Epoch Times İngiltere

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.