İran’ın Yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Oldu

İran’da “reformist” kimliği Mesud Pezeşkiyan(Masoud Pezeshkian), Cuma günü düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda rakibi Said Celili’den daha fazla oy alarak ülkenin 9’uncu Cumhurbaşkanı oldu.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, basın mensuplarına yaptığı açıklamada oy sayımının tamamlandığını, ülke genelinde kurulan yaklaşık 59.000 sandıkta toplam 30,53 milyon oy kullanıldığını, Pezeşkiyan’ın 16,38 milyon oy aldığını, bunun yüzde 53,7’ye tekabül ettiğini, bu sonuçla yeni Cumhurbaşkanının belirlendiğini söyledi.

Sonuçlara göre, İran’da dini lider Ali Hamaney’e yakınlığı ile bilinen Said Celili’nin 13,53 milyon oy aldığı öğrenildi. Yaklaşık 3 milyon oyu kapsayan fark, ekranlara yüzde 44 olarak yansıdı.

İran İçişleri Bakanlığı’nın kesin sonuçları açıklamasından önce Pezeşkiyan destekçileri kutlama yapmak için Tahran sokaklarına döküldü. Sosyal medyada paylaşılan videolarda çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalığın dans ettiği, Pezeşkiyan’ın kampanyasında kullandığı yeşil bayrağı salladığı ve yoldan geçen arabaların da korna çaldığı görülüyor.

İlk açıklamasında sandık sonuçlarına saygı duyacağını ifade eden Celili, “Saygılı olmanın ötesinde, seçilenin güçlü bir şekilde ilerlemesine katkı sağlayabilmek için tüm imkanlarımızı kullanarak aynı zamanda ona yardımcı olmalıyız.” diye konuştu.

Seçimleri kazanan Mesud Pezeşkiyan ise, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı bir paylaşımda “Sevgili İran halkı, seçimler sona erdi. Bu birlikteliğimizin başlangıcı. Önümüzdeki zorlu yolu, birliktelik ve güven olmadan aşamayız. Elimi size uzatıyorum ve sizi bu yolda yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Mesud Pezeşkiyan (Masoud Pezeshkian) kimdir?

Kalp cerrahı olan Pezeşkiyan, siyasete yabancı bir isim de değil. Daha önce beş dönem milletvekilliği yaptı. Dört yıl boyunca da sağlık bakanı görevini yürüttü. İran’daki gidişattan memnun olmayan ve en yüksek perdeden sesini yükselten Pezeşkiyan, örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ardından başlayan protestolarda hükümetin tutumunu çok sert eleştirdi.

Pezeşkiyan, kampanya sürecinde diğer ılımlı ve reformist isimlerle ittifak kurdu. Pezeşkiyan’ın en büyük destekçilerinden biri, İran’ın 2015 yılında nükleer programını kısıtlaması karşılığında yaptırımların kaldırılmasını öngören nükleer anlaşmayı imzalayan eski Dışişleri Bakanı Cevad Zarif.

Pezeşkiyan, 2 Temmuz’da yapılan bir canlı yayında Batı tarafından uygulanan yaptırımların İran ekonomisine ciddi zarar verdiğini, ülkede enflasyonun son dört yılda yüzde 40 arttığını savundu. Seçilirse, yönetiminin yaptırımların kaldırılması için hemen çalışacağını söyleyen Pezeşkiyan, ekonomiyi düzeltmeye söz verdi.

Bazı analistler, Pezeşkiyan’ın başından beri rejimin adayı olduğu görüşünde. Uzmanlar, Tahran’ın yaşadığı bazı diplomatik krizleri ılımlı bir cumhurbaşkanı ile çözebileceklerini ve bu yüzden Pezeşkiyan’ın kazanmasının işlerine geleceğini düşünüyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.