İsrail ve Hamas Ateşkes Konusunda Anlaşmaya Vardı
Anlaşmaya göre, dört günlük ateşkes sırasında 50 rehine serbest bırakılacak.
İsrail hükümeti, İsrail Kabinesinin 22 Kasım Çarşamba sabahı erken saatlerde anlaşmanın onayladığını duyurdu. Hamas ve İsrail ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması Katar aracılığıyla yapıldı.
İsrail ve Hamas ateşkes anlaşmasında, en az 50 rehinenin dört gün içinde serbest bırakılması öngörülüyor. Yalnızca kadın ve çocuklardan oluşan 240 rehine bulunuyor. Ayrıca bu süre zarfında “savaşa ara verilecek.” İsrail hükümeti, serbest bırakılan her 10 rehine için ara süresine “bir gün” ekleneceğini söyledi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İsrail hükümeti, IDF ve güvenlik güçleri savaşı sürdürecek. Savaşın sona erme koşulları tüm rehineleri geri almak, Hamas’ı tamamen ortadan kaldırılmak ve Gazze’den İsrail Devleti’ne yönelik herhangi bir tehdidin yeniden ortaya çıkmayacağından emin olmaktır”.
Hamas ve ABD’li yetkililer, anlaşmanın İsrail hapishanelerindeki tutukluların serbest bırakılmasını da içerdiğini söyledi. İsrail hapishanelerinde tamamı kadın ve çocuk 150 Filistinli bulunuyor. Ayrıca anlaşmada, Gazze’ye yapılan insani yardımın artırılmasına olanak sağlanması da şart koşuluyor. Bunun için çatışmalar dört gün duraklayacak.
İsrail ve Hamas Ateşkesinde Katar ve Mısır Desteği
ABD Başkanı Joe Biden, Katar Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El-Sisi’ye anlaşmaya varılmasındaki “liderliklerinden” dolayı teşekkür etti. Tüm Amerikalı rehineler serbest bırakılıncaya kadar “durmayacağının” sözünü verdi.
ABD Başkanı Biden yaptığı açıklamada, “İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve hükümetinin gösterdikleri kararlılığı takdir ediyorum. Bu anlaşmanın tam olarak yerine getirilmesi için, duraklamanın uzatılmasını desteklediler. Böylece Gazze’deki masum Filistinli ailelerin acılarını hafifletmek için ek insani yardım ulaşmasını sağladılar” dedi.
Sözlerine, “Bu anlaşmanın bütünüyle yerine getirilmesini sağlamak için çalışıyoruz. Bu arada liderlerin her biriyle konuşmayı ve yakın temasta kalmayı sabırsızlıkla bekliyorum” diye devam etti. “Bu anlaşmanın tüm yönlerinin tam olarak uygulanması önemli.”
Beyaz Saray’dan bildirildiğine göre haftalar süren kapsamlı müzakerelerin sonucunda İsrail ve Hamas bir anlaşmaya vardı. Müzakerelere ABD, Katar, Mısır, Hamas ve İsrail de dahil oldu.
Üst düzey bir beyaz saray yetkilisi, gazetecilerle telefonla görüşerek, anlaşmanın ön değerlendirmesini yaptı. “Başkan, bu sürecin neredeyse her saatinde, doğrudan ve kişisel olarak var oldu” dedi.
Savaşı ateşleyen, 7 Ekim’de Hamas’ın İsraillilere yönelik ölümcül sınır ötesi saldırısı oldu. Saldırının ardından tahminen 236 rehine Gazze’ye götürdü. Rehineler arasında tahminen yaklaşık bir düzine ABD vatandaşı da var.
Biden, “Başkan olarak, dünya çapında rehin tutulan Amerikalıların güvenliğini sağlamaktan daha yüksek bir önceliğim yok. Bu nedenle, Hamas’ın acımasız saldırısının ilk anlarından itibaren, ulusal güvenlik ekibimle birlikte çalıştık” dedi. “Vatandaşlarımızın serbest bırakılmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptık. Bu amaçla bölgesel ortaklarla yakın işbirliği içinde çalıştık.”
Beyaz Saray’dan bildirildiğine göre, anlaşma kapsamında üç Amerikalının serbest bırakılması bekleniyor. Bunlardan biri de ebeveynleri 7 Ekim’de öldürülen 3 yaşındaki bir kız çocuğu.
Üst düzey bir Beyaz Saray yöneticisi 21 Kasım Salı günü gazetecilere bir demeç verdi. “Anlaşma şu anda ilk aşamada kadınlar ve çocuklar için yapılandırılmıştır. Ancak daha fazla rehinenin serbest bırakılması bekleniyor” dedi.
Rehineler Serbest Bırakıldı
Önce basında, altıncı haftasında olan çatışmanın durdurulacağı konusunda haberler çıktı. Ardından, İsrail ve Hamas’ın rehinelerin serbest bırakılması karşılığında bir anlaşmaya varmaya yakın oldukları duyuruldu.
Katar, Hamas ile İsrail arasındaki müzakerelerde arabulucu olarak görev yaptı. Daha önce Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed Al-Ansari bir açıklama yaptı. Rehinelerin serbest bırakılması teklifinin 21 Ekim Salı günü İsrail’e gönderildiğini söyledi.
Al-Ansari, “Katar Devleti, İsrail hükümetinin teklife ilişkin oylamasının sonucunu bekliyor” dedi.
Netanyahu, İsrail’in Hamas’a yönelik saldırısının ateşkes biter bitmez başlayacağının sözünü verdi. Rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının duyurulmasından önce, anlaşmayı oylamak için savaş kabinesini toplantıya çağırdı.
Kabine toplantısında “Savaştayız ve tüm hedeflerimize ulaşana kadar savaşa devam edeceğiz. Hamas’ı yok etmek, tüm rehinelerimizi geri almak ve Gazze’deki kimsenin İsrail’i tehdit edememesini sağlamak” dedi.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de düzenlediği sürpriz saldırının ardından en az 1.200 sivil ve asker hayatını kaybetti.
O günden bu yana İsrail Gazze’de askeri operasyon yürütüyor. Hamas tarafından yönetilen Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, bu operasyonlar 14.000’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açtı. 10 katından fazla can alan İsrail, bu eylemleri soykırım değil savunma olarak nitelendiriyor.
Netanyahu uluslararası ateşkes çağrılarını geri çeviriyor. Yakın zamanda televizyonda yayınlanan bir konuşmasında İsrail’in “tam güçle” savaşmaya devam edeceğine söz verdi.
Netanyahu ayrıca savaştan sonra Gazze’nin askerden arındırılacağını ve İsrail’in güvenlik kontrolünü elinde tutacağını açıkladı. İsrail güçlerinin teröristleri avlamak için Gazze’ye serbestçe girebileceğini öne sürdü.
İsrail, Hamas’ı askeri komutayı gizlemek için hastaneleri ve hastanedeki hastaları canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı. Hem Hamas hem de Gazze’deki hastaneler bu iddiaları yalanladı.
Beyaz Saray geçen hafta Gazze’nin en büyük hastanesi El Şifa’nın altında silahların depolandığı bir komuta merkezinin bulunduğunu doğruladı. Bunu “savaş suçu” olarak nitelendirdi.
Yazanlar: Emel Akan ve Caden Pearson, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, The Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.