İÜDÜG: Tutuklu öğrenciler ve Levent Dölek Serbest Bırakılsın

İÜDÜG: Tutuklu öğrenciler ve Levent Dölek Serbest Bırakılsın

İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, “Anayasal haklarını kullanan öğrencilerimizin ve öğretim üyemizin gözaltına alınması, tutuklanması bir anayasa ihlalidir.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde araştırma görevlisi olan, Eğitim Sen Üyesi ve Sendikanın Şube Temsilcisi Levent Dölek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan protesto gösterilerine katıldığı gerekçesiyle tutuklandı.
İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi (İÜDÜG), tutuklu bulunan akademisyen Dr. Levent Dölek için açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Öğrenim temel haktır, engellenemez! Tutuklu öğrencilerimiz hemen serbest bırakılmalıdır. İktisat Fakültesi öğretim üyemiz, Eğitim-Sen İstanbul Üniversitesi temsilcisi Dr. Levent Dölek Hocamız hemen serbest bırakılmalıdır” çağrısı yapıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Anayasa 42. Maddesi , ‘kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz…’ der. Anayasa’nın 15. Maddesinde temel hak ve özgürlüklerin hangi durumlarda kısıtlanabileceği sıralanmıştır. ‘Savaş’, ‘seferberlik’ veya ‘olağanüstü durum’ koşullarıyla ve uluslararası hukuktan doğan yükümlülükler gözetilerek temel hak ve özgürlükler engellenebilir. Savaşta değiliz. Seferberlik yok! Hukuk araçsallaştırılarak, ‘ceza ve öç’ politikası uygulanmaktadır.

Anayasa 17 ‘kimseye işkence ve eziyet yapılamaz’ der. Uygulamalar eziyete ve işkenceye dönüşmüştür! 300’ün üzerinde öğrenci tutuklu. Tutuklamayı bir cezaya dönüştürmek Türkiye’nin de altında imzası bulunan uluslararası sözleşmelere, metinlere ve mevcut Anayasa’ya, yasalara aykırıdır. Eğitim ve öğretim temel bir insan hakkıdır. Devletin bu hakkın kullanımını güvenceye alması kamusal bir zorunluluktur. Birçok üniversitede sınav süreçleri başladı, başlayacak. Öğrencilerin, öğretim elemanlarının, üyelerinin gözaltına alınması, tutuklanması yargısız bir cezalandırmadır.”

”Üniversite yönetimine çağrı”

“İstanbul Üniversitesi, bu sürecin tam ortasında yer almaktadır. Birçok öğrencimiz, gözaltına alınmış, tutuklanmıştır. Üniversite yönetimini, öğretim elemanlarını, üyelerini öğrencilerine sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“İktisat Fakültesi öğretim üyemiz, Eğitim-sen işyeri temsilcimiz Dr. Levent Dölek haksız, hukuksuz tutuklanma kararıyla tutsak bırakılmıştır. Sınavlar arifesinde hocamızın derhal serbest bırakılarak, hak ettiği yerde, kürsüde, öğrencileriyle buluşmasını talep ediyoruz. Üniversiteler özgür aklın ve bilimin değerlerini yarına taşır. Yarın, bu değerler için cesaretle ayağa kalkabilenlerin varlığıyla şekillenir. Tüm üniversite ve bilim topluluğunu tutuklu öğrencilerine ve öğretim üyelerine sahip çıkmak için ayağa kalkmaya ve ses vermeye çağırıyoruz.”

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.