Japonya: Çin’e ait Araştırma Gemisi Kara Sularımıza Girdi

Fotoğraf: sosyal medyadan alınmıştır

Japonya, Çin’e ait bir araştırma gemisinin Kagoşima bölgesi yakınlarındaki kara sularına girmesini protesto ettiğini bildirdi.

Japonya, Çin’e ait bir araştırma gemisinin Kagoşima bölgesi yakınlarındaki kara sularına girmesini protesto ettiğini bildirdi.
Tokyo Savunma Bakanlığı, Çin Donanmasına ait bir araştırma gemisinin Cumartesi sabahı Kagoshima ili açıklarında Japonya karasularına girdiğini duyurdu. Bu gelişme, Japonya’nın Çin askeri uçağının kendi hava sahasına girmesine sert bir şekilde itiraz etmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.
Bakanlık, Çin Shupang sınıfı geminin Kagoshima’nın Kuchinoerabu Adası’nın güneybatısındaki karasularına girişinin, Çin Donanması’nın geçen eylül ayından bu yana Japonya sularına girdiğini kamuoyuna duyurmasının 13. kez olduğunu belirterek, bu hareketlerin “endişe verici” olduğunu söyledi.

Sabah saat 06.00 sıralarında karaya yanaşan ve yaklaşık iki saat sonra ayrılan Çin gemisi, Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemiler ve uçaklar tarafından izlendi.

Savunma Bakanlığı X.’te yayınlanan bildiride “Japon topraklarını, karasularını ve hava sahasını kararlılıkla savunacak” dedi.

Araştırma gemileri deniz tabanının topografyasını, derinliğini ve sıcaklığını araştırabilir ve Savunma Bakanlığı yetkililerine göre Çin ordusu bölgedeki denizaltılarının operasyonlarına yardımcı olmak için bu tür bilgileri topluyor olabilir.

Japonya Dışişleri Bakanlığı, bakanlığın Asya ve Okyanusya İşleri Bürosu genel müdürü Hiroyuki Namazu’nun, bu haftaki hava sahası ihlali nedeniyle Tokyo’daki Çin Büyükelçiliği’ne Çin tarafının tutumlarına dair “protesto ve güçlü endişelerinin iletildiği” bir açıklama sunduğunu bildirdi. Açıklamada daha fazla ayrıntı verilmedi.

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca, savaş gemileri de dahil olmak üzere gemilere, kıyı devletinin “barışını, düzenini veya güvenliğini” tehlikeye atacak faaliyetlerde bulunmadıkları sürece diğer devletlerin karasularından geçmelerine izin veren “zararsız geçiş” hakkı tanınır.
Japonya Savunma Bakanlığından 26 Ağustos’ta yapılan açıklamada, Çin ordusuna ait “Y-9” tipi askeri uçağın Doğu Çin Denizi’ndeki Danjo Adaları açıklarında Japonya hava sahasına girdiği bildirilmişti.

Tokyo yönetimi, ilk kez bir Çin askeri uçağının hava sahasını ihlal ettiğini duyurmuştu.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.