Kamçatka ve Çevresinde 60 Yılın En Şiddetli Kar Yağışı

15 Ocak 2026'da Rusya'nın uzak doğusundaki Petropavlovsk Kamçatskiy şehrini vuran aşırı kar fırtınasının ardından, bir apartman bloğunun alt katlarını kar kapladı. (Fotoğraf: Lydmila Moskvicheva/Reuters)
Kamçatka bölgesi, son 60 yılın en yoğun kar yağışını yaşarken, kar fırtınası ulaşımı ve günlük hayatı zorlaştırdı. Rusya’nın uzak doğusundaki Petropavlovsk Kamçatski şehrini vuran aşırı kar fırtınasının ardından, bir apartman bloğunun alt katlarını kar kapladı. 15 Ocak 2026. (Fotoğraf: The Epoch Times aracılığıyla, Lydmila Moskvicheva, Reuters)

Kamçatka bölgesindeki hava koşulları, son aylarda tarihe geçti. Rusya’nın uzak doğusu, 20 Ocak 2026 tarihinde son 60 yılın en şiddetli kar fırtınasına sahne oldu. Petropavlovsk Kamçatski şehrinde kar, apartmanların alt katlarına kadar yükseldi. Ocak ayının ilk yarısındaki bu aşırı soğuklar, bölge sakinlerini zorluyor.

Yetkililer, şehirde 16 Ocak’tan itibaren olağanüstü hâl ilan etti. Kamçatka’nın hidro-meteoroloji hizmetleri başkanı, bu kış bölgede beklenmedik bir soğuk yaşandığını belirtti. Fırtına, güçlü bir Pasifik fırtınasının etkisiyle bölgeyi etkisi altına aldı.

Kar, özellikle Petropavlovsk Kamçatski şehri sakinlerinin günlük yaşamını olumsuz etkiledi. Çünkü şehirde araçlar kara saplanmış, evlerin girişleri kapanmış durumda. Yağışların ardından yerel yönetim, kar temizleme çalışmalarına hız verdi. Kar küreme ekipleri, şehrin çeşitli noktalarında karı temizlemek için gece boyunca çalıştı.

Meteorologlar bu aşırı koşulların, Pasifik fırtınasının Okhotsk Denizi’ne doğru yükselmesiyle oluştuğunu bildirdi. Ayrıca fırtına sadece Rusya’nın doğusunu değil, çevre ülkeleri de etkiledi. Çin’de yollar kapandı, Japonya’da uçuşlar iptal oldu ve Rusya’nın uzak doğusunda hayat durma noktasına geldi.

Kamçatka bölgesindeki aşırı soğuklar, daha sonra ülkenin batısına doğru yayılmaya başladı. Rusya’nın birçok bölgesinde sıcaklıklar ciddi şekilde düşüşe geçti. 22 Ocak’tan itibaren, sıcaklıkların hızla düşmesi bekleniyor. 25 Ocak civarında, başkent Moskova ve çevresinde sıcaklıklar -30 dereceye kadar düşebileceği bildirildi.

Kamçatka ve çevresindeki kar, Japonya’da da etkisini gösterdi. Kuzey Japonya’daki kayak merkezlerinde yoğun kar yağışı ve rüzgarlar, ulaşımda aksamalara yol açtı. Aynı zamanda Shanghai gibi büyük şehirlerde de nadir görülen kar yağışları gerçekleşti.

Rusya’nın batısındaki şehirler de soğuk hava dalgası ile mücadele ediyor. Meteorologlar, bu kışın, 21. yüzyılın en soğuk Ocak aylarından biri olacağına dikkat çekiyor. Ayrıca Kaliningrad’da sıcaklıkların -15 dereceye kadar düşebileceğini bildiriyorlar.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.