Kamil Fırat’ın Taş Yüzler Fotoğraf Sergisi
Türk fotoğraf sanatçılarının en seçkinlerinden biri olan Kamil Fırat, dünyayı tanımlar, algılar, bakar ve buna dair bir şey söyler. Kamil Fırat için bunun yolu fotoğraftır.
Bir çok müze ve özel koleksiyonda fotoğraf ve baskıları yer alan sanatçı, içinde yaşadığımız zamana bir metafor üzerinden bakıyor.
Fotoğrafçı gerçek dünyanın nesnelerini çeker. Bu nesneler tekil anlamlardan oluşmaz. Yan anlamlarıyla ilişkilendirilir. İzleyicinin algılamasının da bu yan anlamlardan olmasını tercih ederler. Kullanılan nesnenin aynı zamanda bir metafor olabileceğinin görülmesini isterler. Bunun için seyirci düşünür.
“Taş Yüzler”; insan bedenine ait bir form ile, insanın ürettiği kültürel nesne olan “çizgi” arasındaki dokunmadır. Bu dokunmalar “teğet” lerde hayat bulur. Çizgi, dokunduğu her formun ağırlığı ile esner ve sonsuzun temsiliyetinden, sınırlılığın temsiliyetine geçer. Sınırlanmış her çizgi artık dilsel bir göstergedir.
Kamil Fırat bu sergide, çekmiş olduğu antik heykel fotoğraflarına daha sonra çizgisel bazı müdahalelerde bulunur. Sanatçı müdahalelerinde, istikrarlı bir biçimde belli bir yöne gidebilen, kararlı, güvenilir, sağlam, kesin, açık, net, yalın olan düz çizgiler kullanmamış, eğri çizgilerle müdahalede bulunmuştur. Etrafımız eğri (teğet) çizgilerle doludur ve onlara yüklediğimiz anlamlar onları ilişkilendirdiğimiz gerçek hayattaki benzerleriyle ilgili olduğu kadar bağlamları ve nasıl kullanıldıklarıyla da şekillenir. Eğri çizgi, bir yön değiştirmeyi içerdiğinden kararsız bir etki yaratır ve aynı zamanda aktif çizgilerdir. Düz çizgilerin aksine, dolaylı, pasif, doğaya ait , çocuksu, romantik, yumuşak, organiktir.
İzleyicinin bu metafora ve çizgilere yüklediği anlam doğrudan doğa ve yaşam deneyimleriyle ilgilidir. Bu sergide izleyici acaba bu TAŞ-YÜZ-LER e ne gibi anlamlar yükleyecek?
TAŞ-YÜZ-LER isimli sergi Galeri G-art Harbiye Mah. Kadırgalar Cad. No:3 Maçka İstanbul adresinde 13 Kasım 2011 tarihine kadar Salı günü haricinde her gün saat 11:00 – 19:00 arası gezilebilir.
Her sergide olduğu gibi bu sergide de galeri gelirinin tamamı AÇEV’e (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) bağışlanacaktır.