Kanada Parlamento Komitesi Organ Ticaretine Karşı Yasa Tasarısını Onayladı

Kanada Parlamentosu Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Daimi Komitesi duruşması

Kanada Parlamentosunun Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Daimi Komitesi, iki günlük bir duruşmanın ardından 27 Şubat 2019 günü S-240 Yasa Tasarısını geçirdi. Tasarı, yasalaşmadan önce Avam Kamarası ve Senatoda son kez okunmaya gidecek.

Senatoda ortaya çıkan tasarı, hukukun iki yönünü içeriyor. Birincisi, Kanadalıların donörün rızası olmadan yurtdışından organlar almasını yasadışı kılması yönünde Ceza Kanununda değişiklik yapıyor. Diğeri ise, Göçmen ve Mülteci Koruma Yasası’nı dünyanın herhangi bir yerinde zorla organ toplamaya dahil olan kişilerin Kanada’ya kabul edilemez olmasını sağlamak üzere değiştiriyor.

Yasa Tasarısı, Çin’in Devlet Destekli, Endüstriyel Ölçekli Organ Ticaretini Hedefliyor

Tasarıyı tanıtan muhafazakar Parlamento Üyesi Garnett Genuis, 26 Şubat’taki duruşmada şu şekilde söyledi: “[Tasarı], canlı insanlardan hayati organları aldıkları ve siyasi mahkumları sık sık uyanık tuttukları ve bir devlet politikası olan Çin’deki duruma tepki vermeyi amaçlıyor.

“Ayrıca, iyi niyetli yerel yetkililerin bile erişemeyeceği yerlerde zorlama ve sömürü yoluyla organların alındığı durumlara da tepki veriyor.”

Muhafazakar Parlamento Üyesi Garnett Genuis

20 Kasım 2018’deki ilk tartışmada PÜ Genuis, her yıl 60.000 ila 100.000 insan organının Çin hastanelerinde nakledildiğini ve neredeyse hiç gönüllü bağış sistemi olmadığını itinalı araştırmaları sonucu bulan iki Kanadalı, David Matas ve David Kilgour’un bulgularına değindi. Organların çoğu, esas olarak Falun Gong uygulayıcıları olmak üzere vicdan mahkumlarından geliyor.

Liberal PÜ Borys Wrzesnewskyj (ortada)

On bir yıl önce benzer bir yasa tasarısı başlatan Liberal PÜ Borys Wrzesnewskyj, zorla organ toplamanın “şu anki zamanımızın en karanlık şeytanı” olduğunu söyledi. Komiteye “II. Dünya Savaşı’ndan beri, bir devletin – bir hükümetin – Çin’in işlediği endüstriyel ölçekte insan vahşeti görülmedi” dedi.

Başka bir Holokost’u Durdurma

Nazi Soykırımı’ndan kurtulan PÜ Genuis büyükannesinin, topluluğunun korunması ve yardım sayesinde toplama kamplarında tutuklanmaktan, alınmaktan ve işkence görmekten kaçındığını söyledi.

PÜ Genuis, tasarının bu Parlamento’da geçmesini umduğunu söyleyerek devam etti; “böylece çocuklarımızın gözlerine bakabilir ve onlara sadece sorunla ilgili konuşmakla kalmadığımızı, aslında vahşetlerin işlenmesini durdurduğumuzu da söyleyebiliriz.”

Wrzesnewskyj, S-240 Yasa Tasarısının tüm taraflardan ve her iki Parlamento odasından da destek alması nedeniyle ender olduğunu söyledi; “yasama organının ve yasama görevlilerinin işlerini yapmalarının ve daha da önemlisi hayati çalışmalarının bir ispatı.”

O, 20 Kasım 2018 tarihli basın toplantısında özellikle, zorla organ toplama mağdurlarının çoğunun, vicdan mahkumları gibi savunmasız gruplardan oluştuğunu ve Falun Gong grubunun en çok zulmedilen grup olduğunu belirtti.

NDP Parlamento Üyesi Tracey Ramsey, Ekim ayında yapılacak bir sonraki federal seçimlerden önceki kısa zaman çizelgesine dayanarak, Yeni Demokratların tasarıyı hızlı bir şekilde geçirmesini umduğunu söyledi. Eğer tasarı geçemezse, rafa kaldırılacak ve savunucular seçimden sonra yeniden başlamak zorunda kalacaklar.

“Küresel çapta organları için manipüle edilen ve istismar edilen ve sömürülenlerin ticaretine ve onlara yapılan nefret uyandırıcı muamelelerine şiddetle karşı çıkıyoruz” dedi.

Liberal PÜ Anita Vandenbeld, duruşmada yaptığı çalışmalar için Genuis ve diğer üyelere teşekkür etti. Tasarıyı %100 desteklediğini ve yasadışı organ ticaretinin dünyadaki en vahşi ve insanlık dışı suçlardan biri olduğunu söyledi. Organ toplanması karşısında, Kanada’nın küresel bir model olması gerektiğini söyledi. Ayrıca yasayı geçirmenin aciliyetine de dikkat çekti.

Matas: Benzer Yasaları Çıkaran Ülkeler Etkili Bir Şekilde Organ Ticaretini Azalttı

Komite ayrıca Kanada insan hakları avukatı David Matas ile de telefon aracılığıyla görüştü. Vatandaşlarının yasadışı organ nakli için yurtdışına seyahat etmelerini önlemek amacıyla benzer yasaları kabul eden ülkelerin Çin’e organ turizminde çarpıcı düşüşler yaşadıklarını söyledi.

Matas, “İsrail yasayı kabul ettikten sonra, bu çok yaygın olmaktan çıkarak, tamamen ya da neredeyse tamamen ortadan kaybolmaya başladı” dedi. “Şimdi [Tayvan] yasa çıkardı ve Çin’e organ nakli turizmi konusunda keskin bir düşüş oldu. Dolayısıyla bu iki ülkedeki mevzuat çok etkili.”

İspanya, İtalya ve Norveç de dahil olmak üzere benzer yasaları kabul eden diğer ülkelerin olduğunu da söyledi.

Parlamento Üyeleri, On Yıldan Fazla Bir Süredir Yasa Çıkarılması Çağrısında Israr Etti

Genius, farklı taraflardan parlamento üyelerinin on yıldan fazla bir süredir benzer yasalar tanıttığını belirtti. Böylece, bu kez tasarının kanun haline geleceğini umuyor.

“Son 10 yılda bu konuda dört yasa tasarısı oldu” dedi. “Bu, [eski adalet bakanı] Irwin Cotler, David Matas ve David Kilgour gibi insanların, dünyadaki en iyi insan hakları düşüncelerinin bazılarının yaptığı çalışmaların doruk noktasını temsil ediyor.”

Kaynak: Minghui.org

Çeviren: N.Kaya, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.