Kayısı Ve Kayısı Çekirdeğinin Yararları

Vikipedia

Mayısın ortalarından itibaren ilk yaz meyvelerinden kayısının erkenci çeşitlerini pazarlarda görmeye başladık. Anavatanı Anadolu olan bir meyve olduğu için de Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun yüksek kesimleri hariç hemen hemen her bölgemizde yetiştirilen bir meyvedir. Özellikle yerli çeşitlerimizin tadı ve kendine has kokusu son derece güzeldir. Bu kadar güzel bir meyvenin bir çok da faydası vardır. Fakat kilosuna dikkat edenler ve diyet yapanlar çok fazla tüketmesinler. Meyve şekeri yüksek olduğu için meyvelerde bulunan glikozun kana karışması ve yakılamayınca yağa dönüşmesi daha hızlıdır.

 Kayısı taze, kuru, reçel ve meyve suyu olarak tüketilebilir.  Kayısı diyarı olan Malatya’da pestili ve farklı tatlıları da yapılmaktadır.Ayrıca çekirdeği çerez olarak ve çekirdeğinden elde edilen yağı da kozmetikte kullanılmaktadır.

Çok geniş bir kullanım alanı olan kayısının faydalarına gelince;

Kayısı potasyum bakımından çok zengindir. Potasyum minerali normal kalp atışı, kan basıncının ayarlanması ve kasların kasılıp gevşeme hareketinin gerçekleştirilmesi için önemlidir. Kuru kayısıda yaş kayısıya göre daha fazla potasyum olduğunu unutmayalım.Yine içerisinde bulunan beta-karoten kanserde, özellikle akciğer kanserinde, kalp hastalıkları ve kataraktın önlenmesinde yardımcıdır.

İçerisinde bulunan kalsiyum ve mağnezyum kemik ve diş sağlığının korunmasında önemlidir. Yine yapılan araştırmalarda yaş kayısıdaki kalsiyum miktarı kurutulduğu zaman büyük oranda düşmektedir. İçerdiği demirden dolayı kan yapıcıdır. Demir vücuttaki oksijenin dokulara taşınmasında ve kan yapımında çok önemli bir mineraldir.

 Kayısı doğal bir lif olan posa bakımından zengin bir meyvedir. Bu özelliği ile bağırsakları koruyarak, sindirim problemlerini çözer. Posalı besinler, kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltarak bağırsak duvarına temas etmesine engel olarak kanserden koruduğu bilinmektedir. Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar. Hazmı kolaylaştırması için yemeklerden sonra yenmelidir. Peklik sorunu çekenler için sabah aç karna birkaç kuru kayısı yemeleri tavsiye edilir. Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığına bağlı gerçekleşen ölüm oranlarında azalma olduğu bilinmektedir. Yine beynin daha iyi çalışmasına ve strese iyi gelmektedir.

Doğal bir cilt bakım ürünü olan kayısı yağının, tüm ciltlere uygun olduğu belirtildi.Yaşlanmayla ortaya çıkan kırışıklıkları giderdiği, içeriğindeki A vitamininin cildi nemlendirip, doğal bir canlılık ve parlaklık verdiği ve akneleri temizlediği bilinmektedir. Cildin doğal güzelliği için haftada bir gün temizlenmiş cilde sürülmesi gerekmektedir. Yine içerdiği zengin mineral ve vitaminlerden dolayı cildimiz için da kolay bir maske tarifi verelim. 1 kırmızı elma ve 3-4 adet kayısıyı, (kayısılar kuru ise akşamdan ıslatıp) çok az suda haşlanır. Rondodan geçirilerek kuru cilt için susam yağı ve badem yağı karıştırılarak gazlı bez üzerinden cilde uygulanır. 20 dakika sonra temizlenip durulanır.

Yoruma kapalı.