Keman Virtüözü Ayla Erduran Hayatını Kaybetti
Dünyaca ünlü, Türkiye’nin en önemli keman virtüözlerinden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sanatçısı Ayla Erduran, 90 yaşında hayatını kaybetti.
Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde verdiği başarılı konserlerle adını duyuran ünlü keman sanatçısı Ayla Erduran’dan acı haber geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Erduran’ın, uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında solist sanatçı olarak görev yaparak Türkiye’yi uluslararası arenada başarıyla temsil ettiği ve birçok genç sanatçının yetişmesine öncülük yaptığı belirtildi.
Açıklamada, “Onun sanatı ve bıraktığı eserler müziğimizde ve gönüllerimizde daima yaşayacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz.” ifadesi kullanıldı.
CSO’nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da “Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramızda solist sanatçı kadrosunda çalışarak emekli olmuş, Türkiye ve dünyada sayısız konserler vererek uluslararası arenada ülkemizi başarıyla temsil etmiş değerli büyüğümüz Sayın Ayla Erduran Hanımefendi’nin vefat haberini derin bir üzüntüyle sizlerle paylaşıyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Piyanist Gülsin Onay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Erduran’ın vefatını duyurdu:
“Ne büyük bir kayıp… Ayla Erduran’ı kaybettik. Büyük kemancımız, eşsiz müzisyenimiz artık aramızda değil. Onun sanatıyla, müziğiyle dokunduğu gönüller her zaman hatırlayacak. Müziğiyle yaşattığı duygular, bıraktığı izler silinmeyecek. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Sevenlerinin, ailesinin ve müzik camiamızın başı sağ olsun. Bu topraklardan böyle bir sanatçı geçtiği için ne kadar şanslı olduğumuzu her zaman hatırlayacağız.”
Piyanist Fazıl Say ise Ayla Erduran’ın olağanüstü bir keman sanatçısı, gerçek bir müzisyen olduğunu belirterek, onun konserleriyle büyüdüklerini, onun gibi hür ve özgür ruhlu bir sanatçıyı tanıyarak çok şey öğrendiklerini belirtti. Fazıl Say ise, sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:
“Çok değerli Ayla Erduran’ın bugün vefat ettiğini derin bir üzüntüyle öğrendim. Ayla Erduran, olağanüstü bir keman sanatçısıydı, gerçek bir müzisyendi. Yıllarca, onun konserleri ile büyüdük, onun gibi hür ve özgür ruhlu bir sanatçıyı tanıyarak çok şey öğrendik. Ayla, kalbiyle çalardı. Her notaya ruhunu katardı, acısıyla tatlısıyla, uzun bir 90 yıllık ömründe, hayatın getirdikleri ve götürdükleri, tüm doğası ile onun yaptığı müziğe tamamen yansırdı. Duyarlı bir sanatçıydı. Cesurdu. Bir yandan -gerçek sanatçılığa özgü- ‘Yaralı bir ruh’ idi.
Ayla hanım yakın aile dostumuzdu, Ahmet Say’ın da benim de… Gördüğünüz fotoğrafımız 2006 yılında, Ankara’da bir ‘Ahmet Say Ödül Gecesi’ konserimizden. Ayla ve Cihat ile oda müziği yapmıştık. Hepimizin başı sağ olsun. Müzik dünyası önemli bir değerini yitirdi. Işıklarda uyusun sevgili Ayla Erduran,” şeklinde paylaşımda bulundu.
Devlet sanatçısı Ayla Erduran için 9 Ocak Perşembe günü Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Opera Salonu’nda tören düzenlenecek. Ardından Taksim Cami’nde kılınacak öğle namazının ardından Erduran, Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verilecek.
AYLA ERDURAN KİMDİR?
Cumhuriyet’in ilk kuşak dünyaca tanınmış keman virtüözlerinden Ayla Erduran, 22 Ağustos 1934’te İstanbul’da dünyaya geldi. Müziğe olan ilgisi ailesinden gelen Erduran, henüz 3 yaşında keman eğitimi almaya başladı. İlk resitalini ise on yaşında, Saray Sineması’nda verdi.
Erduran, 1946’da Paris Konservatuvarına girerek Beneddetti ile çalışmaya başladı ve 1950’de mezun oldu. 1951-1955 yılları arasında New York’ta Galamian ve Zino Francescatti’nin yanında tekniğini ilerleten Erduran, ABD’nin çeşitli şehirlerinde ve radyolarında konserler, resitaller verdi.
Erduran, 1957’de Moskova’ya giderek keman çalışmalarına David Oistrakh’ın yanında devam etti ve daha sonra katıldığı III. Wieniawski yarışmasında armağan aldı. Devlet sanatçısı Ayla Erduran, Almanya, Belçika ve Portekiz gibi birçok ülkede konserler verdi. Erduran, kariyerinde dünya çapında pek çok önemli konserler verdi. Keman müziğine kattığı değerle Türk ve dünya müzik kültüründe derin izler bıraktı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.