Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Vakalarında Artış Olabileceği Uyarısı

Kaynak: Pixabay – Erik_Karits

Yaz aylarında kene popülâsyonunda artış olduğu ve kene ısırması sonucu meydana gelebilecek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı için vakalarda artış olduğu bildiriliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 5 Temmuz’da sosyal medya hesabından, Karadeniz bölgesinde, özellikle Kurban Bayramı ve sonrasında kene yapışmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakalarında artış olduğunu duyurdu.

Sosyal medya hesabından uyarılarda bulunan Bakan Koca, Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vaka artışına dikkat çekerek temmuz sonuna kadar artarak devam etmesi muhtemel kene yapışması vakalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek “Hastalığın ağır seyredebildiği unutulmamalı” uyarısını yaptı. Bakan Koca, paylaşımında, Karadeniz Teknik Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz’ın konuya ilişkin görüşlerinin yer aldığı videoya da yer verdi. KKKA hastalığının ağır seyredebileceği ve ölüme neden olabileceği uyarısını yapan Yılmaz, “Özellikle KKKA hastalığının olduğu bölgelere gidecek kişilerin önlemlerini alması, örneğin, çoraplarını pantolonlarının üzerine çekmesi, kendini her gün vücuduna kene yapışıp yapışmadığı noktasında kontrol etmesi gerekiyor. Çünkü kene ne kadar vücutta kalırsa hastalık da o kadar ağır seyredebiliyor” ifadesini kullandı.

Tokat’ın Sulusaray ilçesine bağlı Ballıkaya köyünde ikamet eden Nadir Yeşilkaya, 15 gün önce vücuduna yapışan keneyi çıkardı. Bir süre sonra rahatsızlanan ve Tokat Devlet Hastanesine kaldırılan Yeşilkaya, 10 gün önce Ankara Eğitim Araştırma Hastanesine sevk edildi. Nadir Yeşilkaya yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), bir tür viral hemorajik ateş hastalığıdır. Hastalık, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi virüsü (CCHFV) adı verilen bir virüsün neden olduğu enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar. CCHFV, keneler aracılığıyla insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilir.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünün konakçıları sığır, koyun ve keçi gibi çok çeşitli evcil ve vahşi hayvanları içerir. Birçok kuş enfeksiyona dirençlidir. Hayvanlar, enfekte kenelerin ısırmasıyla enfekte olur ve virüs, enfeksiyondan yaklaşık bir hafta sonra kan akışında kalır, bu, kene-hayvan-kene döngüsünün, başka bir kene ısırdığında devam etmesini sağlar. Her ne kadar birkaç kene cinsi KKKA virüsü ile enfekte olabilse de, Hyalomma keneleri, insan enfeksiyonunun başlıca kaynağıdır. Türkiye’de hastalığın bulaştırıcısı olan asıl kene türü Hyalomma marginatum’dur.
Hastalık Türkiye’de ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştur. KKKA vakaları, hastalığın başlıca bulaştırıcısı olan kenelerin aktifleştiği dönemden başlayarak bahar ve yaz aylarında görülmektedir. İlk kez Tokat ili ve civarında dikkatleri çeken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları çoğunlukla İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.