TCMB, enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartıyla alışverişe yeni sınırlamalar getirmek üzere çalışmalar yapıyor.
TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporu sunumunda kredi kartı harcamalarındaki artışların takip edildiğini ve bu konuda önlem alınacağının sinyalini verdi.Karahan, Ankara’da Enflasyon Raporu 2024 Bilgilendirme Toplantısı’nda Kredi kartlarına taksit sınırlamasına ilişkin açıklamada;
“Gıda fiyatlarıyla ilgili de mevzu söz konusu. Gıda Komitesi’nde gıda fiyatlarını değerlendiriyoruz.
Aralık ayında kredi kartı harcamalarında yükselme oldu. Geçici olup olmadığı çok net değil. Kredi kartlarında bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var. Çalışmalarımız sürüyor.”ifadelerini kullanmıştı.
Bankalar, kredi kartıyla döviz, altın, kripto varlık alımı yapılması, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, “makul gerekçesi olmayan transferler” gerçekleştirilmesi nedeniyle, müşterilerine yolladığı ekstrelerde kartların kullanıma kapatılabileceği uyarısını yaptı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 19 Ocak 2024 haftası itibarı ile bireysel kredi kartı hacmi, 1 trilyon 172 milyar lira. Geçen yıl aynı dönemde bu tutar 459 milyar lira seviyesindeydi. Bireysel kredi kartı hacminde bir yıllık artış, yüzde 155 oldu.Kredi kartı kullanımına düzenleme getirilmesi, bazı temel ekonomik belgelerde de yer buldu. 2024 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme sürelerinin analiz edileceği, gerekirse ilave tedbir alınacağı kaydedildi. 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’da da kredi kartı kullanımlarının, parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenleneceği vurgulandı.
Bazı bankalar, müşterilerine gönderdikleri kart ekstrelerinde, “Kredi kartınızla döviz/altın/kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limitini aşma için işlemler ile sistem dışına para çıkarılmasına yönelik işlemler nedeniyle kartınız kapatılabilir” uyarısına yer verildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Aralık 2023 raporuna göre, 2022 yılına göre bireysel kredi ve kredi kartı borçlarındaki toplam artış yüzde 80’i buldu. Kredi kartı borçları aynı dönemde yaklaşık 2,7 kat büyüdü. Bireysel kredi kartı harcamalarının 507 milyar lirasını yani yüzde 43’ünü ise taksitli kart harcamaları oluşturdu. Taksitli bireysel kredi kartı harcamaları 2022 sonunda yaklaşık 220 milyar liraydı.
DW Türkçe’ye konuşan Tüketici Birliği Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, Aralık 2023’te kredi kartı borç stokunun yükseldiğini belirterek, “Bunun tek bir işareti vardır. Tüketici, cebindeki nakit para yetmediği için en zorunlu ihtiyaçları kredi kartıyla karşılamaya başladı. Hatta bizim geçen yıl yaptığımız bir çalışma kredi kartının artık semt pazarlarında bile kullanıldığını ortaya koydu” diyor.
Deniz, ekonomi yönetiminin tüketimi kısmak ve sıkılaştırma politikası çerçevesinde kredi kartıyla ilgili yeni kısıtlamalar getirmesi halinde satın almaların doğrudan etkileneceğini ifade etti
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.