Kuzey Kutbunda Karbon Salınımı Normalin İki Katı
KUTUPLARDAKİ BİTKİSEL KALINTILAR KÜRESEL ISINMAYI ARTIRIYOR
Küresel ısınmanın sonucu olarak kutuplardaki buzulların erimesi beraberinde yeni tehlikeleri de getiriyor. Kuzey Kutbundaki buzulların erimesi sonucu buzların içerisine sıkışmış 30 bin yıl öncesinden kalma bitkiler gün yüzüne çıkmaya başladı.
Ancak 30 bin yıl öncesinin bitkileri buzların içerisinde çözünmüş haldeki karbonun da yeryüzüne çıkmasına neden oluyor. Bitkilerin ayrışması sonucu oluşan karbonlu maddeler metan gazını da açığa çıkarıyor. Özellikle kutup bölgesinde havaya karışan bu gazlar sera etkisi yaratarak havanın ısınmasına neden oluyor. Isınan havayla birlikte buzullardaki erime de artıyor. Bilim insanları bu gelişmeleri endişe ile izliyorlar.
Kuzey yarımkürenin çeyreğini kaplayan yeraltı buz tabakasında atmosferdekinin iki katı karbon bulunması bilim adamlarını endişelendiriyor. NASA’da bu konuyla ilgili araştırma yapan bilim adamları buz altındaki erimeyi durdurmanın tek yolunun insanların kullandığı fosil yakıtların havaya saldığı karbonu azaltmalarıyla mümkün olabileceğini belirtiyorlar. Florida ve Alaska üniversitelerinin ortak gerçekleştirdiği bir araştırmada küresel ısınma bu şekilde devam ederse bu yüzyıl içerisinde 380 milyar ton karbondioksit yayılacağı açıklandı. Karbon salınımının artmasının küresel ısınmayı daha da şiddetlendirmesi bekleniyor.
Kutuplarda bitki örtüsünün varlığı Arjantinli bilim adamlarının Antartika’da buldukları otobur bir dinozor türüne ait kemikle de ispatlanmış oldu. Antartika’da James Ross Adası’nda bulunan Titonosaur türü dev dinozor, ağaç kabuklarıyla beslenen uzun kuyruklu, uzun boyunlu, dört ayaklı bir tür,
Anahtar Sözcükler; küresel ısınma,karbon salınımı,metan gazı
“Çevre ve İnsan” kategorisindeki diğer yazılarımız için buraya tıklayın