Türkiye’den yasa dışı yollarla İsrail’e götürülen 1700 yıllık ana tanrıça Kybele Heykeli vatanına getirildi.
Tarih öncesi dönemlerde bolluğun ve bereketin sembolü, koruyucusu olduğuna inanılan “ana tanrıça” Kybele heykeli vatanına döndü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle 50 yıllık aranın ardından Türkiye’ye getirilen heykeli Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilen “Kybele Heykeli” tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu.
Bakan Ersoy’un açıklamaları şöyledir :
“Eserin iade süreci bir İsrail vatandaşının, 2016 yılında Roma Dönemine ait bir Kybele Heykeli’ni yurt dışına ihraç edebilmek için kendi ülkesinin makamlarından izin talebinde bulunması ve İsrail makamlarının, eserin fotoğrafını ülkemize ileterek kökeni hakkında bilgi talep etmesiyle başlamıştır. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanları Sayın Feza Demirkök ve yakın zamanda müzemizden emekli olan Sayın Şehrazat Karagöz bu heykelin Afyonkarahisar’da, 1964 yılında bulunmuş olan ve halihazırda Afyonkarahisar Müzesinde sergilenen ‘Kovalık Eserleri’yle tipolojik benzerliğini tespit etmişlerdir. Değerli mesai arkadaşlarıma titiz çalışmaları için buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.
İlgili şahsın Kybele Heykeli’ne dair açtığı aidiyet davası da Türkiye karşı hukuk süreci başlatarak cevap vermiştir. Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ve Newyork Başkonsolosluğumuzun yoğun çalışmaları nedeniyle Kybele Heykeli’nin iadesi konusundaki karşı iddialarımızı tüm muhataplarımıza ilettik.
Heykelin ülkemize ait olduğunu ispatlamaya yönelik bakanlığımız uzmanlarının yerinde yaptığı incelemelere ve raporlarına ek olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlıkları da çok ciddi katkı sağlamışlardır. Bilimsel kanıtlar eserin ortaya çıkarıldığı yıllardaki bölgelerde yaşayan görgü tanıklarının ifadeleri ve Afyonkarahisar’daki kaçakçılık olaylarına ilişkin belgeler, Kybele Heykeli’nin Türkiye’ye ait olduğunu doğrulamaktadır.
Ayrıca heykelin ortaya çıkarıldığı yıllarda Afyonkarahisar müzesinin müdürü olarak görev yapmış olan Merhum Hasan Tahsin Uçankuş’un kişisel arşivinden elde edilen belgelerde tanık ifadelerinde tutarlılık göstermiştir. Tüm bu ortak çaba ve çalışmaların neticesinde eseri elinde bulunduran kişi heykeli Türkiye’ye iadeye kabul etmiş, süreç sulh yoluyla sonuçlanmıştır.”
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.