Lise öğrencisi Süreyya Çayan’ın denizlerin korunması için tasarladığı ‘Ağlardan Çöp Çıkıyor, Denizlere Kadın Eli Değiyor’ projesi gerçeğe dönüştü.
Robert koleji 11. Sınıf öğrencisi Süreyya Çayan’ın denizlerde biriken çöplerin ve avlanmakta kullanılıp eskidiği için deniz dibine bırakılan balık ağlarının toplanıp, geri dönüşüme kazandırılmasını amaçlayan projesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Girişimci İş Kadınları Derneği’nin destekleri ile hayat buldu.
Sürreya Çayan tarafından tasarlanan proje, balıkçıları çevreyi korumak konusunda teşvik etmeyi ve harekete geçirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında balıkçılara, denizden topladıkları veya ağlarına takılan çöpleri sahilde kurulan konteynırlara teslim etmeleri karşılığında çizme, yağmurluk, balık kasası gibi çeşitli malzemeler ücretsiz olarak veriliyor. Balıkçıların teslim ettiği plastik çöpler de geri dönüşümle tekrar balıkçıların kullanacağı bu tür malzemeler haline getiriliyor. Çayan proje ile ilgili olarak, “Proje hem geri dönüşümü teşvik edilecek hem de balıkçıların sürece aktif ve sürdürülebilir katılımlarını sağlayacak. Böylece bu çöpleri denizde bırakmayıp toplamaları teşvik edilecektir.’’ dedi. Çayan bu projede katkı sağlayan balıkçılara çöplerden geri dönüşümle elde edilecek malzemelerle uygun ölçekle ihtiyaçların karşılanmasını amaçladıklarını belirtti.
Bu projeyi nasıl tasarlamaya karar verdiğini ise Çayan şu sözlerle aktardı; “Kaybolan veya eskidiği için bilerek su altına bırakılan balıkçı ağları hayalet ağ olarak adlandırılıyor. Bu ağlar denizi kirletiyor. Birçok bilimsel çalışma, bu hayalet ağların doğada çözünmemekle birlikte pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Denizsel habitatların üzerini kaplayan bu ağlar ışık ve oksijen geçirgenliğini azaltarak deniz çayırları, mercan resifleri gibi deniz bitkilerinin ve deniz canlılarının yaşamını tehdit ederken bir yandan da mikro plastik kirliliğine oluyor.” dedi.
‘Ağlardan Çöp Çıkıyor, Denizlere Kadın Eli Değiyor’
Çayan projenin nasıl hayat geçtiği ile ilgili olarak da; “Önce bir hayal olarak başlayan projem, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Girişimci İş Kadınları Derneği’nin destekleri ile hayallerimin de ötesine geçti. Özellikle projenin benim fikrim olması, Girişimci İş Kadınları Derneği’nin de ilgi göstermesi ve projeyi belediyede çalışan tek kadın Deniz Kaptanı Pelin Teymur ile birlikte yürütmemiz nedeni ile projemin ismini ‘Ağlardan çöp çıkıyor, denizlere kadın eli değiyor’ olarak belirledim. Çünkü bu çalışma ağırlıklı olarak kadınların etkin olduğu bir aktiviteye dönüştü. Şu anda yurtdışından da büyük ilgi görüyor ve hibe destekleri için çeşitli çevre koruma dernekleri ile iletişim halindeyiz.” dedi.
Çayan, “Plastik çöpler deniz ve okyanus hayatı için en önemli tehdittir. Okyanuslara her yıl 8 milyon tondan fazla plastik atık girdiği ve deniz hayvanları ve ekosistemine zarar verdiği bilinmektedir. Şu anda bile okyanuslarda 5 trilyon plastik parçasının biriktiği tahmin ediliyor. Amacım denizlerde biriken atıkları temizleyecek çözümlerin tüm dünyada yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulmasıdır.” sözleriyle de tüm çevreye duyarlı kişilere çağrıda bulundu.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.