Masallar Diyarını Andıran Bir Bölge:Irmaklar Platosu

İşte dünya üzerinde inanılmaz bir bölge daha!

Unesconun koruması altında bulunana bölge gerçekten de masalsı bir hava taşıyor. Kum ve kaya yuvarlak formlara sahip üç boyutlu bir labirent oluşturmuş. Kumların arasından beliren kaya ormanı sizi başka bir düyara götürüyor.

Sahra Çölü dünyanın en büyük çölüdür. Afrika’nın dörtte birinden daha fazlasını kaplar ve kıtanın Atlas Okyanusu bölümünden Kızıldeniz’e kadar bütün kuzey kesimi boyunca yayılır. Bu büyük çölün kuzeyinde Akdeniz ve Atlas Dağları, güneyinde kurak Sahel bölgesi yer almaktadır. Sahra Çölü güneye doğru yayılarak ekvatora 1500 km kadar yaklaşır Yüzölçümü 8600000 km2′ dir

Tassili N’Ajjer ise, Sahra çölünde yer alan bir dünya kültür mirası. Unesconun koruması altında. Burası Cezayir’in güneydoğusunda bir plato. Kelime anlamı ‘‘ırmaklar platosu’’. Sahra çölünün çöl olmadığı zamanlarda buradaki ırmaklar tarafından aşındırılan ilginç kaya figürlerinin olduğu dağlık bir bölge.

Buranın en önemli ve çarpıcı özelliklerinden birisi en eskileri m.ö 6000, en yenileri ise m.ö. 100 yıllarına ait duvar resimlerinin bulunduğu bir bölge olması. Yaklaşık 15.000 adet duvar resmi bulunuyor ve hepsi tarih öncesi döneme ait. Yapılan duvar resimlerinin arasında çok büyük zaman aralıkları var ve çeşitli dönemlerde yapılmış olan figürler, çizim tekniği ve stil olarak birbirlerinden çok farklı.

Bu bölgedeki duvar resimlerinin inanılmazlığını görmek için internette bir gezinti yapabilirsiniz. Binlerce form var. Yukarıda gördüğünüz formlar en basit olanlarından bir isadece. Buradaki figürlerin ilginçliği, onları keşfeden bilim adamlarını şaşkına çevirmiş.

Dolayısıyla burada yerleşik bir yaşam olduğu kanıtlanmış durumda. Kuraklığın başlaması ile birlikte yaşamın da son bulduğu tahmin ediliyor. Unesco bu bölgeyi tamamen koruma altına almış. Bölge sarp falezler, dar kanyonlar, taş ormanları ile dolu.

Tassili N’Ajjer’in güney doğusunda bulunan Tadrart, 300 km uzunluğunda bir plato. Anlamı “dağ”. Gerçek bir labirent. Erozyonun muhteşem şekiller yarattığı, renklerinin sarıdan kırmızıya beyaza döndüğü kumullarla kaplı göz kamaştırıcı ergler var. Toprak tıpkı bölgede bulunan resimlerde olduğu gibi kırmızı. Tegharghart’ta ünlü “ağlayan inek” gravürleri var.

Faydalanılan kaynaklar:

http://www.notre-planete.info/actualites/actu_2176_sahara_migration_hommes.php

http://lexicorient.com/algeria/tassilin.htm

http://www.images-photography-pictures.net/Algeria_pictures.htm

http://www.travelpod.com/travel-blog-entries/surledep/algerie_0304/1080665820/tpod.html

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=827496&page=4

http://www.i-trekkings.net/galerie/oeuvre.php?val=266_0_peinture+rupestre+%96+tassili+najjer

http://www.voirlemonde.com/algerie/diaal312.htm

http://www.laroutedusahara.com/Hoggar-Tassili-du-Hoggar-Tassili-N-Ajjer_a397.html

http://www.worldgreatestsites.com/tassili-najjer_algeria.htm

http://nn.wikipedia.org/wiki/Fil:Algerien_5_0049.jpg

http://algerianland.canalblog.com/archives/sud_algerien

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.