
Meksika’nın Oaxaca eyaletinde, Interoceanic Tren Hattı üzerindeki bir tren kazasında 98 kişi yaralandı, 13 kişi yaşamını yitirdi. Olay, 28 Aralık 2025’te Nizanda kasabasına yakın bir bölgede meydana geldi. Meksika Donanması, trende bulunan 9 personel ve 241 yolcudan, 139 yolcunun durumunun iyi olduğu bildirdi. Ancak kazada, 98 kişi yaralandı ve bunlardan 36’sının tedavisi sürüyor.
Meksika Cumhurbaşkanı Claudia Sheinbaum, kazanın ardından durumu kritik olan 5 yolcu olduğunu duyurdu. Sheinbaum ayrıca, yapılan çalışmaları desteklemek için üst düzey yetkililerin olay yerine gittiğini belirtti. Oaxaca Valisi Salomon Jara Cruz, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Vali ayrıca yerel yönetimin federal otoritelerle işbirliği içinde olduğunu açıkladı.
Meksika Adalet Bakanı Ernestina Godoy Ramos, kazaya dair bir soruşturma başlattıklarını duyurdu. Eski Cumhurbaşkanı Andrés Manuel López Obrador, kazanın meydana geldiği Interoceanic Tren Hattını, 2023 yılında faaliyete açmıştı. Bu hat, özellikle Pasifik ve Körfez sahillerini birleştiren, önemli bir ulaşım yolu niteliği taşıyor.
Tehuantepek Boğazı Demiryolu Projesi
Interoceanic Tren Hattı, Tehuantepek Boğazı üzerindeki demiryolunu modernize etmeyi hedefleyen bir projenin parçası. Ayrıca bu proje de, Meksika’nın en stratejik ticaret koridorunu yaratma amacı taşıyor. Tren hattı, Panama Kanalı’na rakip bir güzergâh olarak öne çıkıyor. Ayrıca bu hat, güney Meksika’da demir yolunun yaygınlaştırılması ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi amacıyla önemli bir rol üstleniyor.

Kazanın ardından kurtarma ekiplerinin olay yerine ulaştı; kazazedelere yardım çalışmaları sürüyor. Meksika hükümeti, kazanın tüm boyutlarını araştırmak ve mağdurlara yardım sağlamak adına gerekli adımları atacaklarını belirtti.