Melissa(Oğul otu)
Ballıbabagillerden familyasından olan bitki ülkemizde kovan otu, oğul otu, limon otu ve limon nanesi olarak da bilinir. Oğul otu denmesinin nedeni de arıların oğul verdiği dönemlerde, kovanlara bitkinin sürülerek güzel kokusu sayesinde arıların toplanmasını sağlamaktır.
Oğul otu halk hekimliğinde oldukça eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.Akdeniz ülkelerinde 2000 yıldan beri bilinmekte, İbn-i Sina’nın kitaplarında kalbi güçlendirici olarak tavsiye edilmektedir. Yine 14. yüzyılda Fransız rahip ve rahibeler ve Paracelcus(1493-1541) içerisinde oğul otu ihtiva eden tonikler hazırlayarak ‘hayat iksiri’ olarak kullanmışlardır.Yine 15..yüzyılda melissa ‘beynin hükümdarı, hafıza güçlendirici ve melankoliden uzaklaştırıcı’ olarak kullanmışlardır.
Melissa doğal florada ülkemizin her yerinde yayılış gösteren tıbbi ve aromatik bitkilerdendir. Uçucu yağı özellikle tıp ve eczacılıkta (antitümör, antibakteriyel, antimikrobiyel, antiviral özelliğinden dolayı uçukların tedavisinde, ülser tedavisinde, Alzhemier hastalığına karşı, zihinsel fonksiyonların canlandırılmasında, ümmin(savunma sisteminin) güçlendirilmesinde ve Anti-Hiv-1’e karşı etkilidir. Kalp güçlendirici olarak ve ağrılı mensturasyonlarda, soğuk algınlığı, uykusuzluk ve depresyon tedavisinde kullanılır.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda oğul otunda flavanoidlerce zengin olduğu tespit edilmiştir. Flavanoidler serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan en etkili mekanizmadır.Eklem iltihabı, şeker hastalığı, kalp damar sistemi hastalıkları ve kanser olmak üzere bir çok hastalığın temelinde serbest radikallerin olduğu bilinmektedir.
Uçucu yağındaki mayalanmayı önleyici etkisinden dolayı gıdaların saklanma sürelerinin uzatılmasında, taze limon kokusundan dolayı meşrubat sanayiinde ve bitkisel çay üretiminde kullanılır. İçeriğindeki hydrosol da kozmetik sanayinde dermatolojik problemlerin giderilmesinde kullanılmaktadır.
Yoruma kapalı.