Merkel – Li Keqiang Buluşması

Fotoğraf: Sean Gallup/ Getty Images
Fotoğraf: Sean Gallup/ Getty Images

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Çin Başbakanı Li Keqiang Berlin’de üçüncü “Alman-Çin hükümeti istişareleri” kapsamında buluştu. Merkel daha önce de ifade ettiği gibi insan hakları konusunda bazı eleştirilerde bulundu ancak Çin’in Komünist Partisi bu konuda ne kadar ileri adım atacak belli değil.

Çin’in İnsan Hakları konusunda 4 büyük ayıbı

1. Profesör İlham Tohti davası:

Kısa süre önce Uygur Türkü Profesör İlham Tohti ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Merkel yayınlanan bir video mesajında bu davadan bahsetmişti. Uygur Türklerine yönelik hükümetin politikalarını eleştiren Profesör, bölücülük suçlaması ile yargılanıyordu

2. Çin’in ünlü insan hakları avukatı Gao Zhisheng:

Avukat Gao, 5 yıllık esaretin ardından hapisten çıktı ancak durumunun kötü olduğu bildirildi. Halen ev hapsinde bulunan Gao’nun acil tedaviye ihtiyacı var. Gao 5 yıllık mahkumiyeti sırasında karanlık bir odada tek başına kaldığı ve defalarca işkence gördüğü belirtildi. Hala polis tarafından sıkı gözetim altında olan Gao’nun durumunun oldukça ağır ve neredeyse konuşamadığı belirtildi. Eşi ve iki çocuğu yıllar önce ABD’ye sığındı ve ailesi defalarca ABD hükümetine Gao’yu kurtarması için başvurdu

3. Falun Gong uygulayıcılarından zorla alınan organlar ile “organ ticareti”:

Eylül sonunda, Dünya Falun Gong Zulmünü Araştırma Koalisyonu” yaşayan mahkumlardan zorla organ alma suçuna karışmış kilit bir isim ile röportaj yaptı. Çin ordusu genel lojistik biriminden sorumlu eski Sağlık Bakanı olan Bai Shuzhong, tutuklu Falun Gong uygulayıcılarının zorla organlarının alınıp satılması emrini eski devlet başkanı Jiang Zemin’in verdiğini itiraf etti. Bu suça ordu, yargı, vb tüm devlet birimlerinin de ortak olduğunu ifade etti. 1999 yılından beri Çin’de toplama kamplarında ve hapishanelerde başta Falun Gong uygulayıcıları olmak üzere inancı sebebiyle tutuklu birçok insandan zorla organlar alınıyor. Bu uygulama devlet tarafında sistematik bir şekilde yürütülmekte ve bu katliam halen Çin’de devam etmektedir.

4. Hong Kong:

Hong Kong halkı ifade özgürlüğü ve özgür seçimler için mücadele veriyor. Merkel daha önce yaptığı açıklamalarda Hong Kong’da ifade özgürlüğünün garanti altına alınması gerektiğini belirtmişti.

Uzun süredir Hong Kong’da ifade özgürlüğü tehdit altında. Bağımsız gazeteler ve bu gazetelere reklam verenler tehdit ediliyor. Ming Pao gazetesi eski editörü sokakta bıçaklandı.

Berlin’de, Almanya ve Çin hükümet üyeleri arasında yapılan görüşmede, Federal Alman Dışişleri Bakanlık sözcüsü, Çin’de gözaltına alınan ‘Die Zeit’ isimli haftalık derginin muhabiri hakkında açıklama istedi. Basın toplantısında, Merkel, Pekin’in Hong Kong konusundaki tutumunu eleştirerek, gösterinin olaysız yapıldığını ve böyle kalmasını umduğunu söyledi.

Ukrayna krizi

AB’nin Rusya’ya karşı yaptırımlarından sonra Rusya mal alımlarını Çin’den yapmaya başladı. Bu da Çin’e yaradı. Aslında Batılılar Çin’i kendi tarafına çekmek isterken, Çin Rusya ile işbirliği yaptı. Bu noktada, Merkel ve Li Keqiang arasındaki anlaşmazlığın nasıl çözüleceği merak konusu.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.